Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriBu hafta sizi tamamen kendime ait olan bir lezzet olan tavuk ciğerli arancini tarifi ile Akdeniz mutfağının önemli oyuncularından birisine, İtalya’ya götürüyorum. Adını küçük portakal cinsi olan “arancini”den alan bu lezzet, İtalya’da genellikle risotto pirinci ile kıymalı, domates soslu, bezelyeli ve mozarella peynirli bir iç harçla yapılırken, farklı dolgu malzemeleriyle de hazırlanabiliyor. Aslında İtalyanlar nasıl mantı için “Turkish Ravioli” diyorlarsa biz de arancini için “İtalyan içli köftesi” diyebiliriz sanıyorum.😊
#AranciniDomatesli ve patlıcanlı pilavları bir başka severim, bezelyeli pilavı her öğün yesem sıkılmam. Hamsili pilava alternatif olarak yazları bol otlu ve rendelenmiş limon kabuklu-sardalyalı pilav yaparım. Kuzu etini tandır gibi pişirip yanında yine bol otlu bir içpilavla servis edebilir; hafif mayhoşluk versin diye pilava ince ince kesilmiş taze asma yaprakları ekleyebiliriz. Arpa şehriyeyse karides, ahtapot ve midye gibi deniz mahsulleriyle çok iyi sonuç veriyor. Pilav konusu yaz yaz bitmez... Mevsiminin çeşit çeşit malzemesiyle tabaklarımızı renklendirmek elimizde...
#Domatesli PilavBulmaca çözenler bilir, en popüler kelimelerden biridir ‘iri taneli bir tür bezelye’, araka... Bugünlerde pazarlarda bollaştı; kimi yerlerde ‘yaprak bezelye’ de denen, mevsimi kısacık ‘sultani’ninse son günleri... Bu güzel sebzenin farklı çeşitleriyle en leziz yemekleri yapmanın de tam zamanı..
#BezelyeRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi beşinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 7 Mayıs Cuma, Ramazan'ın 25. günü için iftar menüsü...
#Menü1970’lerde işçilerle tarlaya, inşaata giden sefertası günümüzde yeni modelleriyle plazaların yolunu tutuyor. İşyerine kendi yemeğini götürenlerin sayısı artınca uzmanlardan pratik ve sağlıklı öğün önerileri aldık: “Salatanın sosunu ayrı taşıyın, yoğurtla öğününüzü dengeleyin...”
#GazetehaberleriRamazanın ilk haftasını neredeyse tamamladık bile. İlk günlerde yaşanan oruçla ilgili zorluklar yerini bir rahatlığa bıraktı ancak iftar yapmanın keyfine doymak mümkün değil. Bugün yine iftar menüsüne gönül rahatlığıyla koyabileceğiniz nefis yemek tarifleri derledik. İşte karşınızda 29 Nisan iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemCildin yaşı, zamanı, mevsimi filan yoktur. Herkes öncelikle de kadınlar -haklı olarak- cilt sağlığı konusunda dikkatlidir. Ama ne yazık ki bu en büyük ve çok hassas organın düşmanı da çoktur. Bunlardan ilk 5’i ise cilt yaşlanmasının en az yüzde 90’ından sorumludur. Eğer onu bu 5 zararlıdan uzak tutabilirseniz cildiniz size minnettar kalır. Evet bugün DERSİMİZ genç, formda, zinde ve ipek gibi bir cildin yol haritası. Bu zararlılar nelerdir? Hangi besinler cilt dostu desteğidir? Bugün onları anlatacağız. Buyurun...
#Osman MüftüoğluBir zamanlar Porto Riko’lularla özdeşleştirilen New York’un Latin topluluğu, bugün tüm Güney Amerika’dan göçmenlerle 2.4 milyon nüfusa ulaştı. Amerika’daki en yoğun Latin grubu artık bu şehirde. Toplam nüfusun yüzde 29’unu oluşturuyorlar ve yarısından çoğu Bronx’te yaşıyor. Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Ekvator’dan sürekli gelen, İspanyolca konuşan göçmenler East Harlem, Manhattan’daki Washington Heights, Queens’teki Jackson Heights gibi semtlerde kültürel yapıyı ve sokakların ritmini diri tutuyor. Doğu Harlem’in El Barrio (İspanyol Harlemi) lakabı da buradan kaynaklanıyor. Tito Puente Way ya da önde gelen Latin Amerika kökenlilerin isimlerini taşıyan sokaklarda yürüyün, duvar resimlerini, mozaikleri, kültür kurumlarını görün. Restoranlarında Porto Riko mofongo’sunun, Meksika horchata’sının tadını çıkarın..
#New YorkAmerika’nın en ‘gurme’ kenti neresi diye sorarsanız, hiç tereddüt etmeden Portland derim. Ben Portland diyorum ama buranın birçok takma adı var: ‘Köprüler Şehri’, ‘Biranın Başkenti’, ‘Huzur Şehri’, ‘Güller Şehri’… Hepsi yakışıyor ama onun yemekle ilgili bir takma adının da olması gerekiyor bence. Ayrıca niye bisikleti çağrıştıran bir adı da yok diye şaşırdığımı hatırlıyorum, caddelerdeki binlerce bisikleti görünce...
#AmerikaAğız tadıyla bir kış geçirmeniz dileğiyle, Türkiye’nin 25 popüler şefi bu kış denemeniz gereken tabakları, taze keşiflerini, her daim favorilerini sıraladı. Ortaya, kesip saklanası okuyup denenilesi gurme bir kılavuz çıktı. Aç karnına bakmayın, sindire sindire okuyun, tadını çıkarmaya bakın