Ege’de yetişen şevket-i bostan, arapsaçı, radika, rezene, börülce, ebegümeci gibi daha nice otları sayabiliriz. Egelilerin bir de ottan yaptıkları salataları ve zeytinyağlı ot yemekleri meşhurdur. Benim bütün İzmirli arkadaşlarım sebzelerle ve otlarla kurdukları ilişkiyi gururla anlatırlar.
Anadolu’nun çoğunlukla kıraç ve bozkır olan topraklarında sebze ve meyve çeşidi az yetişir ama yine bu topraklarda yetişen yabani otlar saymakla bitmez. Hele Karadeniz. Bu açıdan bambaşka bir özelliğe sahiptir. Ancak Karadeniz’de bütün doğal otların turşusu, kavurması yapılır ya da bu otlardan mısır ununa bulanarak tavada pişirilen "kaygana" yapılır. Yoğurtla birlikte yenen boraniler de vardır. Melocan (dikenucu), kazayağı, kaldirik hofgüren, pancar, sakarca bunların sadece birkaçıdır. Ancak Karadenizlilerin yemekleri pişirirken kullandıkları pişirme teknikleri nedeniyle, yemekleri ya çok beğenilir, ya da pek beğenilmez. Örneğin taze fasulye turşusundan yaptıkları soğanlı kavurmaya ben bayılırım. Ama bu yemeği damak tadına uygun bulmayıp sevmeyenleri de bilirim. Belki de Ege otlarına katılan zeytinyağının o mucizevi lezzetidir, Ege otlarının bu kadar popüler olmasını sağlayan... Ne dersiniz?
Bezelyeli tavuk yahni
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
40 saat
Malzeme listesi
á 2 adet büyük boy tavuk budu
á 1 adet limonun suyu
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 diş sarmısak
á 4 çay kaşığı domates salçası
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 su bardağı taze bezelye
(Dondurulmuş bezelye de kullanabilirsiniz.)
á 1 adet kırmızı dolmalık biber
á 3 su bardağı sıcak su
á 1 demet dereotu
Tavuk butlarını yıkayıp süzdükten sonra derin bir kaba koyun. Üzerlerine tuz, karabiber serpip limon suyunu gezdirin. Bu şekilde marine ettiğiniz yani lezzetlendirdiğiniz tavuk etlerini, buzdolabında ağzı kapalı vaziyette en az 30 dakika bekletin. Soğanları yemeklik incecik doğrayın. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Kırmızı dolmalık biberi temizleyip incecik halkalar halinde dilimleyin.
Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Marine ettiğiniz tavuk etini kızgın yağda arkalı önlü ikişer dakika kızartıp bir tabağa alın. Tenceredeki yağa soğan ve sarmısakları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. İncecik halkalar halinde dilimlediğiniz kırmızı biberleri ve salçayı katın Üzerine, hemen yıkayıp süzdüğünüz taze bezelyeyi ekleyip tuz ve karabiberi de serpin. Kenarda bekleyen kızarmış tavuk etlerini bezelyenin üzerine oturtun. Suyunu iláve edip orta ısılı ateşte suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynamaya başlayınca kısık ateşte, en az 40-45 dakika, bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirin ve sıcak sıcak servise sunun.
Portakallı tavuk göğsü
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 2 adet yumurtanın sarısı
á 1 su bardağı toz şeker
á 1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
á 1 tepeleme yemek kaşığı un
á 1/2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
(Hazır portakal suyu da kullanabilirsiniz.)
á 6 su bardağı süt
á 1 paket vanilya
á 1-2 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
Süslemek için;
portakal dilimleri
Yumurta sarılarını ve toz şekeri orta boy bir çelik tencereye aktarıp mikser ya da tel çırpıcı yardımıyla 1-2 dakika çırpın. Nişasta ve unu portakal suyunun içinde ezip yumurtalı karışıma ekledikten sonra karıştırın. Vanilyayı iláve edip sütü de azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tencereyi kısık ateşin üzerine alıp tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.
Muhallebi koyulaşıp kaynamaya başlayınca hindistancevizini ekleyip 2 dakika daha pişirin ve hemen ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın ve muhallebiyi ıslak kaselere paylaştırın. Tavuk göğüslerini buzdolabında en az 5-6 saat bekletin. Servise sunacağınız zaman buzdolabından çıkarıp tabaklara ters çevirin. Üzerini portakal dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servise sunun.