Bilmeyenler için düğü

Düğü, göce ya da simit... Bazılarınız ince bulgurun yörelere göre farklılık gösteren bu isimlerinden herhangi birini biliyorsunuzdur.

Mutlaka bir kez yapılışına da şahit olmuşsunuzdur. Ama doğma büyüme İstanbullu olanlar için bu isimler pek bir şey ifade etmiyordur. Şimdi onlar için anlatalım: Kaynatılıp kurutulmuş bulgur "soku"larda dövülerek kepeğinden ayrılır. Sokuda dövme işi zahmetli bir iş olduğundan kuvvetli insanlar tarafından nöbetleşe yapılması gerekir. Zaten bu işlemin genellikle gece yapılmasının sebebi de budur. Erkek gücüne ihtiyaç vardır ve erkekler gündüz vakti meşguldürler. Kepeğinden ayrılan bulgur, bir kez daha savrularak iyice temizlenir. Sıra el değirmenlerini kullanmaya gelmiştir. Bu işin ustası olan kadınlar vardır. Bunlar kuvvetli ve çalışkan kadınlardır. Bulguru öğüterek inceltirler. İşte yörelere göre farklılık göstererek düğü, göce ya da simit denen ince bulgur böyle elde edilir.

Tavuklu dengeli enginar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

6 adet konserve enginar

2 adet tavuk göğüs eti

5 su bardağı su

1 adet orta boy kuru soğan

1 su bardağı konserve bezelye

2 adet orta boy yeşil kabak

Sos için;

1 adet limonun suyu

2 çay kaşığı toz şeker

4 su bardağı tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 demet dereotu

Tavuk göğüs etini küçük bir tencereye koyup üzerine 5 su bardağı su ekleyin. Soyduğunuz kuru soğanı ortadan ikiye bölüp aynı tencereye koyun. (Soğan, haşlanan tavuğa hoş bir tat verecektir.) Üzerine tuz ve karabiber serpiştirip tavuk eti iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Tencereden çıkardığınız tavuk etini tavla zarı formunda doğrayıp bir kenarda bekletin. Üzerine suyunu süzdüğünüz konserve bezelyeyi ilave edip karıştırın ve bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; limon suyu ve toz şekeri küçük bir tencereye koyun.

Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip haşlanan tavuğun suyundan 4 su bardağı kadarını aktarın. Son olarak kuşbaşı et formunda doğradığınız kabakları aynı tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar, 15-20 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve kabağı suyuyla birlikte mutfak robotuna koyup püre haline getirin. Kabak püresinin yarısını servis tabağına yayın. Konserve enginarları çanak kısımları yukarıya bakacak şekilde tabağa yerleştirin. Hazırladığınız bezelyeli tavuk etini enginar çanaklarının içine paylaştırın. Üzerlerine kabak püresinin kalanını gezdirip incecik kıydığınız dereotuyla süsledikten sonra soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları