Güncelleme Tarihi:
BEZELYELİ RİSOTTO
Şef Sinem Çapraz’dan...
İtalyan işi
(4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 500 gr risotto pirinci
- 2 soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı (50 ml)
- 3 su bardağı tavuk suyu
- 2 su bardağı rende parmesan
- 10 çorba kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı bezelye
NASIL YAPARIM?
- Bezelyeleri kaynayan suya atıp hafifçe haşlayın ve canlılığını korumak için buzlu suya alın.
- Ayrı bir tencerede, soğan ve sarımsakları zeytinyağında soteleyin. Pirinci ekleyip biraz daha kavurun.
- Tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştırarak pişirin.
- Haşlanmış bezelyeleri ekleyin.
- En son parmesan ve soğuk tereyağıyla karıştırarak bağlayın.
BEZELYELİ PİRİNÇ KÖFTESİ
Şef Refika Birgül’den...
Köftesi de güzel olur
(4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1/2 soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı bezelye
- Ayçiçeğiyağı
Sosu için...
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1.5 bardak su
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tutam tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pulbiber
NASIL YAPARIM?
- 1 su bardağı pirinci 2 su bardağı suda, suyunu çekene kadar haşlayın.
- Haşlanan pirinçlerin üzerine rendelenmiş yarım soğanı ve püre halindeki 1 diş sarımsağı ekleyin. Güzelce karıştırın.
- 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip 1 su bardağı haşlanmış bezelyeyi ekleyin ve tekrar karıştırın.
- Kızartma tavasına ayçiçeğiyağı ekleyip ocağın altını açın. Pirinçlerden istediğiniz şekilde köfteler yapın. Kızgın yağda köfteler nar gibi olana kadar kızartın.
- Kızartma için kullandığınız yağın bir kısmını alın, başka bir tavaya koyup üzerine 1 çorba kaşığı domates salçasını ekleyin ve kavurun.
- Tavaya biraz su ekleyip salçayı açın.
- 1’er çay kaşığı şeker, kekik, pulbiber ve 1 tutam tuz ekleyip sosu lezzetlendirin. Ardından yaklaşık 1/2 su bardağı kadar daha su ekleyin.
- Köfteleri sosun içine dizip pişirin. Pişerken dikkatlice alt üst ederek iyice sosa bulanmalarına dikkat edin.
- Sosuyla beraber tabağa alıp maydanoz yapraklarıyla servis edebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI BEZELYE
Şef Çiğdem Seferoğlu’ndan...
Farklı bir yorum
(6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 500 gr bebek kabak
- 2 su bardağı haşlanmış bezelye
- 2 kuru soğan
- 1 su bardağı portakal suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 bağ dereotu
- 1/2 bağ taze nane
- 1 kesmeşeker
- Tuz
NASIL YAPARIM?
- Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağı, tuz ve şekerle soteleyin. Pembeleştiklerinde sırasıyla ortadan ikiye bölünmüş bebek kabakları, haşlanmış bezelyeleri ve en üste kıyılmış dereotunu dizerek portakal suyuyla beraber kısık ateşte pişirin.
- Pişerken renklerini kaybetmemeleri için tencerenin kapağını kapatmadan sebzelerin üzerine ıslatılmış pişirme kâğıdı serebilirsiniz.
- Servis için yemeğin oda ısısına gelmesini bekleyin.
- Son olarak sunum için üzerine zeytinyağı gezdirip taze nane yapraklarını ekleyin.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Ömür Karamahmut, diyet ve beslenme uzmanı
- Bezelye vücudun ihtiyaç duyduğu birçok önemli vitamin ve minerali içerir. A, C ve K vitaminleri, manganez, tiyamin, folat bunlardan bazılarıdır... Düşük kalorili olmasıyla kilo kontrolü açısından da önemlidir.
- Bitkisel protein kaynaklı olması doyurucu olmasını sağlar. Lif içeriğiyle doygunluk yaratır.
- Glisemik indeksi düşüktür.
Lif içeriği karbonhidratın vücutta emilim hızının azalmasını sağlar. Böylece kan şekerini hızlı yükseltmez, kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.
- Bilinmeyen bir içeriği saponinlerdir. Saponinler kansere karşı önemli rol oynamaktadır. Antioksidanlar ve diğer besin öğeleri açısından zengin olması kanser riskinin azaltır.
- Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içerir.
- Porsiyon miktarına dikkat edilmeli. 2/3 su bardağı pişmiş bezelye günlük olarak yeterli bir öğündür.