20’nci yüzyılın başlarında Amerikan görgüsüzlüğünün bir tezahürü olarak yaygınlaşan “kadın ayakkabısından içki içmek” modası, ülkemizde Amerikan hayranlığının tavan yaptığı 1945-50’li yıllarda İstanbul sosyetesinin de “racon” hareketlerinden biri olarak rivayet ediliyor.
#Savaş ÖzbeyBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#Misafirİstanbul Türkiye’nin en kalabalık şehirlerin biri olmaktadır. Özellikle birçok devletin başkenti olduğu için yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından İstanbul Yemekleri - İstanbul'da ne yenir ve neyi meşhur? İstanbul mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#İstanbul Yemekleriİstanbul’un 18 yıl sonra ikinci kez ev sahipliği yapacağı şampiyonlar ligi final maçına sadece bir gün kaldı. Manchester City ile Inter arasındaki büyük karşılaşma yarın saat 22.00’de oynanacak. Özellikle turizmciler ve esnaf heyecanlı. Zira kısa günün kârının aşağı yukarı 120 milyon dolar olacağı hesaplanıyor. Peki, ne gibi önlemler alınacak, maça hâlâ bilet bulmak mümkün mü, misafir takımlar nerede konaklayacak, hangi yollar trafiğe kapanacak, İngiliz ve İtalyan taraftarlar ne yiyip içecek? İşte Şampiyonlar Ligi Finali ‘el rehberi’.
#Manchester CityUEFA, Manchester City ile Inter takımları arasında 10 Haziran’da Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Şampiyonlar Ligi Final karşılaşmasını izlemeye gelecekler için İstanbul tanıtımı yaptı. Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi mekânların yanı sıra geleneksel Türk lezzetleri başlığı altında meze, menemen, baklava ve kebap tanıtıldı.
#İstanbulİstanbul Beyoğlu'nda, çiğ köfte dükkanına gelen 10 kişilik grup, baba ve oğlunu sopalarla darbettikten sonra silahla ateş açtı. Ölümden dönen çiğ köftecinin sahibi "Burada can güvenliğimiz yok. Bunu yapanların acilen yakalanmasını istiyorum. Emniyete giderek şikayetçi oldum. Hala bize haber gönderiyorlar. 'Şikayetçi olmayın' diyorlar" dedi. Baba oğulun sopalarla darbedildiği ve anlar ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.
#İstanbulJash-Herman Chef’in yeri Kınalıada iskelede. Önü plaj. Sabah kahvaltıya gidebilir, denize girebilir, 70 çeşit meze, 48 çeşit ara sıcaktan öğle ve akşam yemeğinizi seçebilirsiniz. Yanında da Türkçe, Rumca, Ermenice ve yabancı müziklerle dans edip mutluluktan pelte olmuş halde şehre dönebilirsiniz.
#EMRE AYDIN1983’te Metin Fadıllıoğlu’nun açtığı, Ulus 29, İstanbul yeme-içme dünyasına fırtına gibi girmiş, kısa sürede muhteşem Boğaz manzarasından Zeynep Fadıllıoğlu’nun tasarladığı dekorasyonuna, yemeklerinden müziklerine tam bir cazibe merkezi olmuştu. Kısa sürede de müdavimlerini oluşturmuştu.
#Müge AkgünBenim için dışarıda yemenin en zevkli taraflarından biri, menüyü inceleyip oluşan beklenti sonrasında değerlendirme sürecinin başlaması... Mabou’nun menüsünde okuduğum yemek adları ağzımı sulandıran türdendi. Istakozlu kuru fasulye beklentimi karşıladı, krem brüle ve Urfa biberli çikolata mus çok başarılıydı.
#MabouArnavutköy’de girdiği dükkanda çiğköfte siparişi veren saldırgan, yağmurluğunun altından çıkardığı silahla iş yeri sahibine ateş açtı. Tezgahın arkasında siparişi hazırlarken kurşunların hedefi olan dükkan sahibi yaralanırken, dehşet anları saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.
#ArnavutköyBu hafta İşin Peşinde köşesi için 1980 yılından bu yana İstanbul’da seyyar çiğ köfte satan Hüseyin Kurne ile beraber mesai yaptık. Karaköy’de açtığımız tezgâhın müşterisi hiç eksik olmasa da Kurne’ye göre İstanbul’da seyyar satıcıların müşterileri giderek azalıyor. İşler zorlaşıyor. Tezgâhta günlük 5 kilogram çiğ köfte satılıyor. Maliyeti ise 360 lira. Mesainin büyük bölümünde maliyeti çıkarmak için uğraş verilirken son 2 saat satılanlar kâra yazıyor. Günlük kazanç 150 lirayı buluyor. Çalışırken 10-15 saniyede dürümü hazırlamak zorundasınız.
#Seyyar SatıcıÇıtır çıtır, tazecik bir ekmeğin arasında çeşit çeşit malzeme... İster soğuk, ister sıcak; ister peynirli, ister etli... Kahvaltıdan akşam yemeğine, günün hemen her saatinde yenebilen, piknik sepetlerinin vazgeçilmezi sandviçler hayat kurtarıcı... Hem pratik hem doyurucu hem de içinde katman katman tatlar barındırıyor. Farklı çeşitler denemeyi seviyorsanız, jürimizin favori adreslerine bir göz atın.
#Sandviç