Yaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonABD'li bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir sistem insanların düşüncelerini okuyarak ekrana yansıtmayı başardı. Yeni sistem ALS, felç, omurilik yaralanması veya kas distrofisi gibi durumlar nedeniyle iletişim kurmakta zorlanan kişilere umut ışığı oldu.
#Zehin OkumaAcun Ilıcalı, Survivor yarışmasının hemen ardından yayınlanan Survivor Ekstra programına bağlanarak yapılan bir yoruma tepkisini gösterdi. Programın sunucusu Furkan Dede'nin, Survivor yarışmacısı Ogeday hakkında yaptığı sakatlık yorumunun ardından programa bağlanan Ilıcalı, Furkan Dede'yi uyardı.
#Survivor EkstraAcun Ilıcalı, Survivor yarışmasının hemen ardından yayınlanan Survivor Ekstra programına bağlanarak yapılan bir yoruma tepkisini gösterdi. Programın sunucusu Furkan Dede'nin, Survivor yarışmacısı Ogeday hakkında yaptığı sakatlık yorumunun ardından programa bağlanan Ilıcalı, Furkan Dede'yi uyardı.
#Survivor24 yaşında başladığı gazetecilik hayatına birbirinden ünlü isimlerle yaptığı yüzlerce röportaj, pek çok ödül ve sayısız unutulmaz an sığdıran Hakan Gence’yle bu kez biz söyleştik. Hürriyet Ekler ekibi olarak onun ünlülere sorduğu sorulardan seçtik ve kendisine yönelttik. Gördük ki Gence, sadece soru sorarken değil, cevap verirken de hem nazik hem de sansasyonel.
#Hakan GenceGelecek trend ve teknolojilerini araştıran GelecekHane, 2017’de dünyanın geleceğine ve insan yaşamına damga vuracak en önemli 10 teknoloji trendini açıkladı. GelecekHane’nin analizine göre, 2017’de yaygınlaşmaya devam edecek en gözde teknoloji trendleri olarak sanal gerçeklik, yapay zekâ, nesnelerin interneti, blockchain, beyin dalgaları, insan odaklı olmak, kişisel tıp (genetik tabanlı), hane tipi enerji çözümleri, sosyal robotlar ve giyilebilir teknolojiler dikkat çekiyor. Yeni yılda sanal gerçeklik gözlüklerinin ve Endüstri 4.0’ın en çok konuşulacak teknolojik konular arasında yer alması ve oyun dışında yeni uygulama alanlarının doğması beklenirken, nesnelerin internetinin dünyayı dijitalleştirmeye devam etmesi ve finans dünyasında blockchain rüzgarının fırtına gibi esmesi de öngörülen diğer teknolojik gelişmeler arasında yer alıyor. Ayrıca beyin dalgalarının okunmasına ve bununla ilgili uygulamalara da 2017 yılında daha sık rastlanacak.
#TeknolojiHürriyet'in uzman muhabirlerinin canlı yayında gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdiği Hurriyet.com.tr Facebook yayını #CanlıCanlı'nın bugünkü konuğu İpek Yezdani oldu. Yezdani, Türkiye'den iki, dünyadan dört fütüristle yaptığı röportajların satır başlarını paylaştı.
##CanlıcanlıSavaşların, yoksulluğun, açlığın ve kıtlığın ortadan kalktığı, paranın anlamını yitirdiği bir dünya mümkün mü? Türkiye nelere yatırım yaparsa gelecekte küresel lider olabilir? Havası temiz, trafiğin olmadığı yeni şehirler kurulabilir mi? Ağır işleri robotların yaptığı yeni bir dünya ne kadar uzakta? İnsanoğlu-robot aşkı fantezi mi? Dünyanın önde gelen gelecekbilimcilerine göre çok da uzak olmayan bir gelecekte bunların hepsi mümkün. Dünyaca ünlü fütüristler geleceğin fotoğrafını Hürriyet için çekti.
#RobotlarDünyanın önde gelen nörologları, beyin aktivitelerini analiz ederek bilgisayar aracılığıyla geliştirdikleri bir teknikle "insanın düşüncelerini okumayı" başardılar. İleride daha karmaşık düşüncelerin okunması için önemli bir adım oluşturan ve Spielberg’in "Azınlık Raporu" adlı bilimkurgu filmini hatırlatan çalışma, kolay sonuçlanmayacak bir etik tartışmayı da başlattı.
Demans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımTürkiye, 112 personeli Havva Aydanur Ertuğrul’u Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay’da enkaz altından kurtarılan ve ilk olarak YKS kitaplarını soran Gürkan Öztürk’e ‘Buraya kitap yığarım’ demesiyle tanımıştı. O günden bu yana Hatay’da yaraları sarmak için çalışan 112 Havva; 21 çadır okul, 21 kütüphane kurdu ve 3 prefabrik ev teslim etti. 4’üncü ve ilk betonanerme evin inşası ise meme kanseri olan Yüksel Aras’ın yetim oğulları Danyel, Ramazan ve Ahmet için başladı. Hürriyet, depremzede ailenin bitmek üzere olan yeni yuvasına konuk oldu.
#YKSYaz tatilinde telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların ebeveynlerine uzmanlardan uyarı geldi: “Okul döneminde çocuklara ‘pat’ diye internet yasağı getirmek öfke patlaması yaratır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini bozar...”
#Uzman Dr. Gencay KoçGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci Şenkal