Berkeley haberleri sayfasında Berkeley hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 964 Berkeley haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyanın farklı yerlerinde öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimleri üzerine araştırmalar yapan Berkeley’li profesör Özge Hacıfazlıoğlu, meslektaşlarına kariyerlerini küresel ölçeğe taşımaları için altın niteliğinde 15 tavsiyede bulundu...
#BerkeleyABD’nin ‘gurme cenneti’ denen Berkeley gastronomide çok önde. Neden? İki öğe ön plana çıkıyor: Üniversite ve etnik-kültürel çeşitlilik. Ciddi ve kurumsallaşmış bir üniversite sık sık seyahat eden, yabancı mutfakları bilen insanları bünyesine çekiyor. Girişimciler de ortaya çıkan talebe cevap veriyor. Etnik-kültürel çeşitlilik de çok önemli. Mutfağın gelişimi için farklı mutfakların karşılıklı etkileşimi ve birbirinden öğrenmesi şart…
#GastronomiÜniversite eğitimimi Amerika’da aldığımı öğrendiklerinde çevremdeki insanların sordukları ilk soru “Nasıl Amerika’ya gittin, oradaki üniversitelere başvurmak için neler yapmak gerekiyor?” ikinci soru ise “Peki orada okumak nasıl bir duygu, nasıl bir tecrübe?” oluyor. Bu o kadar yaygın bir soru ki bazen sosyal medya hesaplarımdan tanımadığım ebeveynlerden “Benim de çocuğum Amerika’da okumak istiyor. Ne yapmama gerek?” tarzında sorular alıyorum. Öncellikle söylemek isterim ki yurtdışına eğitim başvurucu süreci ülkeden ülkeye çok değişiyor. Hatta aynı ülkeye başvuran öğrencilerin bile başvuru süreçleri birbirinden oldukça farklı oluyor. Ben burada kendi kişisel tecrübelerimi ve kendi kişisel gözlemlerimi paylaşmak istiyorum, genelleme yapmak gibi bir amacım kesinlikle yok.
#BerkeleyEvrende şu ana kadar tekrar eden tek gizemli radyo ışınlarının kaynağı araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak, uzayda yaşayan ileri medeniyetlerle ilgili teori büyük ilgi çekerken, 2012’den bu yana meydana gelen patlamalar şiddetlenerek artıyor.
#Radyo IşınıBizim hanım, karnıyarık ya da içi kaz ciğerli bıldırcın böreği yapamıyor ama başka alanda becerikli; katılacağı konferanstan önce Berkeley Üniversitesi’nde bir konuşma ayarladı. Böylece Kaliforniya’ya gelmişken ikimizin de favorisi olan Berkeley’de birkaç gün geçirme şansımız doğdu.
#KaliforniyaKaliforniya Üniversitesi'nin Berkeleykampüsünde, ağaçların kesilmesini protesto eden aktivistler ağaçlaraçıplak sarılarak eylem yaptı. ABD'deKaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley kampüsünde yangın tehlikesiniazaltmak için yapılan ormansızlaştırma projesine karşı çevreaktivistleri, ağaçlara çıplak halde sarılarak eylem yaptı.Reuters'ınhaberine göre, TreeSpirit Project (Ağaç Ruhu Projesi) adlı projeninkurucusu ve fotoğrafçısı aktivist Jack Gescheidt, ağaçsızlaştırmaplanının yangın tehlikesini azaltmayacağını vurguladı.
#AğaçNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanValilik ve üniversite araştırmacılarının işbirliği, Los Angeles'taki 4.4 büyüklüğündeki depremin sürpriz olmasının önüne geçerek depremden önce cep telefonlarına uyarı gönderdi. Araştırmacılar, yapay zeka destekli sistemler ile gelecekteki depremlerin zamanlamasını tahmin etmeye odaklanıyor. Çin'de yapılan bir çalışmada, gelecek depremlerin yüzde 70 doğruluk oranıyla tahmin edilebileceği ortaya konuldu.
#DepremDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiÜlkemizdeki kadınlar genellikle ped tercih etmelerine rağmen tampon kullanımı da son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Tamponların kullanımıyla ilgili yapılan son araştırma, bu ürünlerin içerisinde zararlı metaller bulunduğunu ortaya koydu. Peki bu ürünler kadın sağlığını nasıl etkiliyor?Araştırma bulguları için uzmanlar ne diyor?
#Kadın SağlığıÇoğumuzun yüzünde, kirpiklerimiz de dahil olmak üzere minik böcekler yaşıyor. Bazı insanlar daha az sayıda mayta sahipken bazılarında çok daha fazlası var. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar ve makyajını temizlemeden uyumayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha fazla sayıda mayt ciltlerine akın edebilir.
#MaytKirpiklerimizde yaşayan böceklerin olduğunu duymak çoğumuza dehşet verici gelebilir. ‘Ben kişisel hijyenime dikkat ederim bende olmaz’ demeyin çünkü hepimizde var ama bazılarının kirpiklerinde sayıları hayli fazla. Hemen aynaya bakıp kontrol etmeye kalkmayın çünkü gözle görülmeyecek kadar küçükler. Kirpiklerimize sekiz bacağıyla sıkı sıkıya tutunan ve gözle görünmeyen bu böceklere mayt deniyor. Peki, maytlar tehlikeli mi? İnsandan insana bulaşır mı? Bir kere bulaştığı zaman tekrarlar mı?
#SağlıkAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaABD’nin New York Üniversitesi’nde (NYU) Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi için başlayan protestoda polisin müdahalesi sonrasında yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı. Columbia ve Yale’de başlayan protestolar NYU, Berkeley ve MIT gibi diğer büyük üniversitelere doğru yayıldı.
#ABDİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri tarafından tasarlanan depreme dayanıklı bina, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deprem Mühendisliği Araştırmaları Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen yarışmada finale kaldı. Dünyanın önde gelen üniversitelerinin katılacağı finalde İTÜ öğrencileri, tasarladıkları binayla birinciliği hedefliyor.
#İtüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakka, ablaların ablasını uğurluyoruz. Bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız bir hanımefendiydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi.
#Alev AlatlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakk'a ablaların ablasını uğurluyoruz. Muhabbetinde hep şunu söylerdi. 'Anneciğim, ablacığım' hep bunları söylerdi. Böyle bir güzelliği vardı. Tabii, hem bizim Cumhurbaşkanlığı'nın ödüller ödülünden bir tanesini alan bir ablamızdı hem bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız, bir hanımefendiydi. Az önce, hocamın da ifade ettiği gibi o güzelliklere sahip bir abla, bir anneydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlev Alatlı'nın hayatı ve biyografisi, ölüm haberinin ardından gündeme geldi. Ünlü Yazar Alev Alatlı, 79 yaşında hayata gözlerini yummasının ardından kariyeri ve biyografisi araştırılan isim oldu. Yazarlık kariyerinin haricinde akademik bir kariyer de barındıran Alev Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı. İşte, Alev Alatlı kitapları ve eserleri ile birlikte biyografi detayları
#Alev AlatlıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım" ifadelerini kullandı. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.
#Alev AlatlıVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorDünyanın farklı yerlerinde öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimleri üzerine araştırmalar yapan Berkeley’li profesör Özge Hacıfazlıoğlu, meslektaşlarına kariyerlerini küresel ölçeğe taşımaları için altın niteliğinde 15 tavsiyede bulundu...
#BerkeleySon birkaç yıldır gündemi ciddi şekilde meşgul eden yapay zekâ teknolojilerinin potansiyel riskleri hakkında birçok uyarı yapıldı. Son olarak Britanya Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi’nde aralarında Çin ve ABD’nin de olduğu 28 ülke deklarasyon imzaladı. Bu metin yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı risklerin, doğası gereği uluslararası nitelikte olduğunu vurguluyor.
#Yapay ZekâABD’nin ‘gurme cenneti’ denen Berkeley gastronomide çok önde. Neden? İki öğe ön plana çıkıyor: Üniversite ve etnik-kültürel çeşitlilik. Ciddi ve kurumsallaşmış bir üniversite sık sık seyahat eden, yabancı mutfakları bilen insanları bünyesine çekiyor. Girişimciler de ortaya çıkan talebe cevap veriyor. Etnik-kültürel çeşitlilik de çok önemli. Mutfağın gelişimi için farklı mutfakların karşılıklı etkileşimi ve birbirinden öğrenmesi şart…
#GastronomiDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2024 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eğitim bilimleri alanında dünya sıralamasında 83’üncü oldu.
#Times Higher EducationDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher Education