Pikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#Sandviççi@hurriyetlezzetlihayat Instagram hesabımızda ‘Kokoreç mi midye tava mı’ diye sorduk. Takipçilerimizin yüzde 68’i kokoreci tercih etti. Bu kadar sevilen sokak lezzetimizin en iyisini yemek isteyenler için jürimize danıştık. Geleneksel tariflerden modern yorumlara ağız sulandıran önerileri sıraladık.
#Kokoreç28 Mayıs Dünya Burger Günü’ydü. Bulutsu ekmeği, kaliteli köftesi, çeşit çeşit sos ve eşlikçileriyle artık her şefin kendine has bir formülü var. Jürimize İstanbul’da en iyi burger yapan yerleri sorduk. Klasik cheddar yerine brie kullananlardan vişne soslusuna öyle yenilikler var ki okurken ağız sulandırıyor…
#Gizem DinçbaşTatildeyken yediğimiz dondurmaların yeri bir başka... İncirden karadut ve sakıza, taze yerel malzemelerin, çoğu zaman da şehirde bulamadığımız kalitede doğal sütün tadıyla yıldızlaşan dondurmalar özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez eşlikçisi. Jürimize tatil yerlerindeki en iyi adresleri sorduk...
#DondurmaLezzetiyle olduğu kadar yüksek besin değeriyle de öne çıkan balık çorbasını levrekle yapan da var, kırlangıçbalığı veya lagos kullanan da... Kimi sebze suyuyla pişiriyor, kimiyse terbiyeli hazırlıyor. Jürimiz balık çorbasının en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#Balık ÇorbasıAcıkan, üşüyen herkesin aklından sıcacık bir mercimek çorbası mutlaka geçer. Kimi sebze suyuyla pişiriyor, kimi üzerine biberli yağ gezdirip servis ediyor. Her haliyle mutfağımızın en özel lezzetlerinden biri o... Jürimize mercimek çorbası en iyi adresleri sorduk.
#Mercimek ÇorbasıMersin denince akla gelen ilk sokak lezzeti elbette coğrafi işaret tescilli tantuni. Küçük küçük doğranmış et önden haşlanıyor, ardından toz kırmızı biber eklenip pamukyağında soteleniyor. Mersin’de bu kavurma işlemi tantuniye özel bir sac tavada yapılıyor. Lavaş veya ekmekler etlerin üzerine bastırılarak ısıtılıp sosu çektiriliyor ve etle doldurulup sarılıyor. Jürimize bu bize has tadın hakkını veren adresleri sorduk.
#LavaşYaz sonu kimimiz için tatile gitmenin tam zamanı, kimimiz içinse dönüş vakti. İstikamet hangi yöne olursa olsun, yolculuğun en sevilen taraflarından biri de o güzergâhtaki en iyi mekânların, en lezzetli yemeklerin peşine düşmek... Köfteden tosta, kokoreçten pirzolaya molamızın tadına tat katacak,hatta yolumuzu uzatmamıza değecek en iyi yol üstü lezzet duraklarını jürimiz seçti.
#TatYaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz MahsulleriTatlı kültürümüzde yeri bir başkadır, ülkemizin dört bir yanında kurulan bayram sofralarının gözdesi de her zaman baklavadır. Kimi fıstıklısından vazgeçemez, kimi cevizlisinden... Kuru baklava ve sütlü şerbetiyle serinleten soğuk baklava da pek çok kişinin favorisi... Mutfağımızın bu çok sevilen tatlısının en iyileri nereden alınır, jürimize sorduk.
#BaklavaAraba yolculuğu yaparken mola verenlerin, tatilde deniz ve güneşten karnı iyice acıkanların hayali, fırından yeni çıkmış, hamuruyla mest eden, içiyle damak şenlendiren iyi bir pide olur çoğunlukla. Bu hafta jürimize mutfağımızın bu kıymetli yemeğini sorduk: Bugünlerde herkes Ege’de, Akdeniz’deyken tatil yörelerinde en iyi pideleri nerede yiyebiliriz?
#PideKimi içine yumuşacık badem kreması koyuyor, kimi arasına kıtır pastırma ve humus doldurup servis ediyor. Son birkaç yılda, görüntüsü de tadı da Fransa’da yapılanları aratmayan kruvasanlarıyla ünlü işletmelerimizin sayısı iyice arttı. Bir kruvasan patlaması yaşanıyor demek bile mümkün... Puf puf kabarmış, bol tereyağlı bu leziz hamurişinin en iyilerini nerede buluruz; jürimize danıştık.
#KruvasanBurger bir zamanlar fast food zincirleriyle ilişkilendirilse de yıllar içinde onu layıkıyla yapan gurme dükkânlarımız çoğaldı. Hayatımıza brioche ekmekler, kurumadan tam kıvamında pişmiş özel karışım köfteler, ev yapımı soslar, baharatlı, parmesanlı ve trüflü patates kızartmaları gibi eşlikçiler girdi. Haliyle lezzet beklentimiz de oldukça yükseldi. Jürimize hamburgerin en iyisini yapan mekânları sorduk.
#BurgerVaktiyle AB’ye uyum süreci için yasaklanacağı haberleriyle ortalığı karıştırıp şarkılara konu olan kokoreç, vazgeçilmezimiz. Sakatatla arası olmayana bile kendini sevdiren bu lezzet, çoğumuzun favori sokak yemeği. Kimi iri kıyım İzmir usulü seviyor, kimi içi alınmış ekmeği bol yağa bandırıp domates ve baharatla yiyor, kimiyse uykuluğa sarılı halka dilim tercih ediyor. Peki, onu en iyi hangi dükkânlar pişiriyor? Jürimiz en beğendiği işletmeleri sıraladı.
#KokoreçGerdan (boğazlık), fındık (badem) ve ciğer uykuluğu olmak üzere çeşitlere ayrılıyor, hayvanın göğüs kafesinin üst kısmındaki salgı bezlerinden elde ediliyor. En leziz haliyse baharda yeniyor. Bugün uykuluk denince akla ilk önce İstanbul, Sütlüce gelse de Türkiye’nin dört bir yanında bu nefis sakatatı layıkıyla yapan pek çok yer var. Jürimiz favori adreslerini sıraladı.
#SütlüceRamazan denince zihnimizde ilk canlanan, fırından yeni çıkmış, tutarken el yakan o sıcacık pideden koparılacak parça olur. İftar vaktiyle birlikte üzerine süreceğimiz tereyağının kokusu burnumuza gelir. Peki, bu geleneksel lezzetimizi en iyi neresi yapıyor? Hangisi üzerine yumurta sürüyor, çörekotu serpiyor? Pidenin en iyilerini jürimiz sıraladı.
#RamazanNohut, çeşitli baharat ve taze otlarla hazırlanan falafel, veganların can dostu. Lübnan, Suriye ve Mısır gibi pek çok Ortadoğu ülkesinin de baştacı... Ülkemizde hem restoran menülerinde hem de sadece falafele adanmış dükkânlarda artık sıklıkla karşımıza çıkıyor. Giderek artan popülerliği de en iyisini yapan adreslerin peşine düşürüyor. Jürimiz usulünden sunumuna falafelin en lezzetlilerini seçti...
#NohutBalık sezonunun en verimli aylarına girdik. Lüferi, hamsisi, istavriti derken kasım boyunca lezzetli ve yağlanmış balıklar yiyeceğiz. En taze balıkları usulünce pişiren, kendi spesiyalleriyle fark yaratan ama bir o kadar da rahat hissettiğimiz salaş balıkçıları jürimize sorduk.
#KızartmaBalkabağı sezonu geldi; hem evlerde hem restoranlarda çeşit çeşit tatlıları yapılmaya başladı. Kireçte bekletilip çıtırlaştırılanı da çok seviliyor, şekerle pişirilip cevizle servis edileni de... Pudingi de cheesecake’i de çok leziz oluyor. Balkabağıyla yapılan tatlıların en iyileri nerede yenir, uzman jürimize sorduk.
#Balkabağı24 Haziran seçim sonuçları ile birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisine girecek olan 600 milletvekilinin listesi de belli oldu. YSK tarafından henüz resmi açıklama yapılmadığı için kesin olmayan seçim sonuçları olarak belirlenen listede, AA'nın son verilerine göre AK Parti'yi 293, CHP'yi 146, HDP'yi 67, MHP'yi 50, İYİ Parti'yi ise 44 milletvekili temsil edecek. İşte, 24 Haziran kesin olmaya seçim sonuçları bilgisine göre 600 milletvekilinin illere göre dağılımı
#Secim2018