EYLÜLÜN gelişi ve okulların açılışı, takvime bakılırsa yazın bitişini ifade ediyor olsa da biz Bodrum’da dört mevsim yaşayanlar için aslında yılın en güzel zamanlarının, yani ‘sarı yaz’ın habercisidir. Denizin çarşaf gibi olduğu, güneşin sıcaklığını tatlı tatlı hissettiğiniz ama nemin düşük olması sebebiyle rahatsızlık vermeyen, akşamları inceden bir esintinin hasıl olduğu sofralarda keyifle oturup, geceleri bol oksijenle kafanızı yastığa koyar koymaz uyuyabildiğiniz, tatilcilerin çekilmesiyle normaline dönen trafikte her yere 10 dakikada varabildiğiniz, yer kavgası yaşanmayan, mekanlarda rezervasyon sıkıntı çekilmeyen o en konforlu mevsim artık gelmiştir. Sarı yazın startını verdiğimiz bu süreçte etkinliklerin ve talebin yarımadanın kuzeyinden güneyine, yani aslında ‘merkez’ diye tabir ettiğimiz Kale ve Milta Marina etrafına kaydığını söyleyebiliriz. Biz de bu yazımızda başta bu bölge olmak üzere Bodrum’un 12 ay boyunca açık mekanlarından kendi favorimiz olanları sizinle paylaşalım istedik.
#1Dünyaca ünlü restoran tavsiyesi listelerine giren Calipso Fish, adını bile duymayan büyük bir çoğunluğu çok şaşırttı. Herkes İstanbul’da bu kadar çok balıkçı varken onların neyi farklı yaptığını merak etti. Mekânı ziyaret ettim, aileden balıkçı sahipleriyle tanıştım...
#Michelin“Hayatımızın her anında duyguların içinde yer alırız; içimize bakmaya, yalnızlığın açık ve kapalı alanları üzerine düşünmeye meyletmezsek, bu duyguları tanıyamayabiliriz. Tanıyamadığımız için içselliğimize değmezler ve hiçbir iz bırakmazlar.” (Eugenio Borgna (Psikiyatr))
#Aziz DEVRİMCİİstanbul’da olmak biraz da deniz manzarasına karşı mükellef bir balık sofrasının tadını çıkarmak demek. Yıllar geçse de hem müdavimlerinin hem de şehre gelen turistlerin vazgeçemediği emektar adreslerin yanı sıra yeni açılan ve menüsüyle dikkat çeken yerler de çok. Balığı doğru pişiren, mezeleri bir o kadar lezzetli ve servisi kaliteli restoranların en iyilerini jürimize sorduk.
#BoğazSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKSayısı artık bir elin parmağını geçmeyen fine-dining restoranlarımız içinde her zaman özel bir yere sahip Topaz’ın kapılarını tekrar açması, manzarasının hakkını veren yeni bir başlangıç yapması ‘Güzel şeyler de oluyor’ dedirtiyor. Üzerinde kurutulmuş enginarla gelen çiğ karides, pamuktan farksız lagos şiş, mantarlı risotto ve dana kaburga leziz ama menünün şaşırtan yıldızı balık köftesi...
#TopazBazen altına mevsim sebzelerini koyarak pişiriyor ve böylelikle doyuruculuğunu arttırıyorum, bazen de çeşitli garnitürlerle çöp şişe geçiriyorum. Mevsiminde çokça yediğim balığın yanına bol rokalı ve sarımsaklı bir salata yapmayı da ihmal etmiyorum. Omega-3 zengini balıkla yapabileceğiniz 3 tarifim var!
#BalıkMutfağınızı bu yıl daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız işe hemen bugün başlayın. Pancar, ıspanak, kırmızı biber gibi sebzelerden humus veya pesto sos yapabilir, kereviz sapını bunlara bandırarak yiyebilirsiniz. Baharat, susam ve birazcık galeta unuyla harmanlayıp fırında pişirerek hemen her sebzeyi çıtır hale getirmek mümkün. Köfteyi sadece etli düşünmeyin; kırmızı fasulye köftesi de çok lezzetli olur.
#KöfteBalık sezonunun en verimli aylarına girdik. Lüferi, hamsisi, istavriti derken kasım boyunca lezzetli ve yağlanmış balıklar yiyeceğiz. En taze balıkları usulünce pişiren, kendi spesiyalleriyle fark yaratan ama bir o kadar da rahat hissettiğimiz salaş balıkçıları jürimize sorduk.
#KızartmaYavaş yavaş balık sezonuna yaklaşırken sağlığımız için oldukça faydalı olan çeşitli balık yemekleri de yeniden mutfaklarda yerini almaya başlıyor. Sizlere farklı bir balık alternatif tarifi olarak sunacağım balık köftesini mutlaka denemenizi tavsiye ederim. İşte balık köftesi malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Balık KöfteMehmet Yalçınkaya 35 yıllık meslek hayatının ilk kitabı ‘Denizden’i geçen hafta çıkardı. Mutfağımızdaki balık algısını değiştirmek isteyen, yok olan türlere dikkat çeken ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen Mehmet Şef’le Ayvalık’ta bir araya geldim...
#YAZARSoğukta yağlandıkça lezzetlenen balıklar, deniz mahsullü mezeler... Birbirinden güzel balıkçıları jürimize sorduk. Bazısı manzarasıyla, bazısı fiyat-lezzet dengesiyle, bazısı da kendine özgü pişirme teknikleriyle öne çıkıyor...
#GazetehaberleriKendimi bildim bileli dışarıda yemeyi, restoran keşfetmeyi ve iyi yemek yemeyi severim. Hobi mesleğe dönüşünce ilginin boyutları da ister istemez değişiyor. Keşif ilk sırayı alıyor, bir mekâna ikinci üçüncü kez gitmek lükse dönüşüyor. İşte o zaman da ancak en sevdiğiniz, en mutlu ayrıldığınız yerlere bir kez daha, hatta tekrar tekrar gitmek istiyorsunuz. Bugün, son dönemde gittiğim ve her anlamda mutlu ayrıldığım, fırsat buldukça, yarattıkça gideceğim üç yer var sizlerle paylaşmak istediğim. Üçünün de şefi ve sahibi kadın. Üçü de ruhunu, hayalini, emeğini ve yaratıcılığını yaptığı yemeğe, kurdukları, kurguladıkları mekânlara katan insanlar...
#Müge AkgünGüneydoğu Sicilya şehirlerinden Siracusa, 734 yılında Yunanlarca kurulmuş, Ciçero’dan “En müthiş, en güzel Yunan şehri” övgüsünü almıştı. Geliştikçe dönemin Atina, Kartaca gibi büyük güçlerinin hedefine yerleşti. Romalılar, Bizanslılar, Kuzey Afrikalılar, İskandinavlar gelip geçti. Sanattan mutfak kültürüne pek çok alanda izlerini bıraktılar. Geçmişin görkemi bugün ünlü arkeoloji parkında ve merkezdeki tarihi yapılarda yaşatılıyor. Ortigia Adası, labirenti andıran dar sokaklar, barok üslubu kiliseler, asırlık saraylar ve Ortigia’nın batı kıyısındaki günbatımı manzarası için bu şehir görülmeye değer.
#SeyahatTürkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu balıkçı Kenan Balcı, müzesini ziyarete gelen öğrencilere elleriyle hazırlayıp pişirdiği balık köftesini ikram edip tarifini anlattı. Çocukların zaman zaman kılçıklarından dolayı balık yemek istemediğini söyleyen Kenan Balcı, kolayca hazırlanan balık köftesi ile miniklerin de sağlıklı beslenebileceğini belirtti.
#Balık KöftesiŞile’de 6 dönüm denize nazır bir arazimiz vardı zamanında, geniş aileye ait… Sit alanı sebebiyle inşaat yapılamadığından doğayla iç içe, çadır ve barakalarda geçerdi yaz. Dalından elma da kopardım, domates de, karpuz nasıl yetişiyor onu da gördüm, dut da silkeledim… Bu arazi sayesinde böcekten iğrenmez yılandan korkmaz çocuklar olarak büyüdük…
#Levrek