Baharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#BaharatlarBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaDÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Pandemi döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 14 kural olduğunu belirten Diyetisyen Ramle Duzcan, “Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için makro ve mikro besin ögelerini barındıran sağlıklı, antioksidan değeri yüksek, renk renk beslenebileceğiniz yeterli ve dengeli tabaklar çok büyük önem taşıyor” dedi.
#BeslenmePandemi döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 14 kural olduğunu belirten Diyetisyen Ramle Duzcan, “Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için makro ve mikro besin ögelerini barındıran sağlıklı, antioksidan değeri yüksek, renk renk beslenebileceğiniz yeterli ve dengeli tabaklar çok büyük önem taşıyor” dedi.
#Diyetisyen Ramle DuzcanEylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.
#BaharatMANİSA'da, bu yıl 480'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin koronavirüs nedeniyle tüm etkinlikleri iptal edildi. Festival kapsamında hazırlanan ve 19 Nisan'da Sultan Camii'nin kubbelerinden saçılacağı duyurulan bir mesirin de etkinliğin iptal edilmesi nedeniyle imalathanelerde bekletildiği belirtildi.
#HaberHamilelik önemli ve özel bir zamandır. Hamile annenin etrafındaki herkes onu tüm tehlikelerden korumaya çalışır. İşte bu yüzden insanlar en garip batıl inançları bile kullanmaya ve inanmaya hazırdırlar. Birçoğu tamamen sahte olan batıl inançların bazıları mantıksal gerçeklere dayanır.
#Hamilelik Sürecinde Annenin Yapmaması GerekenlerAna vatanı Güneybatı Asya olan safran, genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılıyor. Keskin ve acımsı bir tada sahip olan safran, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilir. Peki, safranın diğer faydaları neler?
#Safran NedirGeçtiğimiz haftaki yazıyı okuyanlar hatırlayacaklardır. En önemli sağlıklı beslenme ve kilo verme sırrım olan meşhur Evde Ne Varsa çorbamın tarifini paylaşmıştım. (Eğer okumadıysanız YAZARIN DİĞER YAZILARI kutusunun en tepesindeki başlığı ziyaret edebilirsiniz.)
#BaharatlarMANİSA’da bu yıl 475’incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin son gününde eller, tarihi Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesir macunlarından alabilmek için gökyüzüne açıldı. 5 ton mesir macunundan kapabilmek için, yaklaşık 40 bin kişi birbiriyle yarıştı.
MANİSA Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde, 474’üncü kez eller, tarihi Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesir macunlarından alabilmek için gökyüzüne açıldı. Renkli kağıtlara sarılı 5 ton mesir macunundan kapabilmek için, yaklaşık 40 bin kişi birbiriyle yarıştı.