Bahar zamanı baharat zamanı

Geçtiğimiz haftaki yazıyı okuyanlar hatırlayacaklardır. En önemli sağlıklı beslenme ve kilo verme sırrım olan meşhur Evde Ne Varsa çorbamın tarifini paylaşmıştım. (Eğer okumadıysanız YAZARIN DİĞER YAZILARI kutusunun en tepesindeki başlığı ziyaret edebilirsiniz.)

Haberin Devamı

Bu çorbanın en önemli özelliği mümkün olduğunca çok besin öğesini aynı anda alabilmeye imkân sağlaması. Karbonhidrat, protein, vitaminler, mineraller... Yok yok içinde yani. Ancak özellikle kilo vermede etkili olmasını bu malzemeleri kadar içindeki baharatlarına da borçlu.

Gerçi ben bunu başta bilmiyordum. Çorbanın tarifini tamamen rastgele bir biçimde keşfettiğim gibi içine koyduğum baharatların da tat vermek dışında bir işe yarayabildiğini çok sonra fark ettim. Meğer benim lezzeti artırma girişimlerim bana kilo kaybı olarak da geri dönüyormuş!

Peki hangi baharatları kullanıyorum?

KARABİBER: Vücut sıcaklığını artıran karabiber metabolizmayı da hızlandırıyor. İçinde bulunan 'piperine' maddesi, yeni yağ hücrelerinin oluşumunu önlüyor. Ayrıca midede protein sindiriminde kritik önem taşıyan hidroklorik asit salgısını tetikleyerek sindirimi de kolaylaştırıyor. Antioksidan ve antibiyotik özellikleri de olan karabiberi ben tane olarak tencereye atıyorum. Blender sayesinde diğer malzemelerle birlikte o taneler de sıvılaşıyor.

Haberin Devamı

KIRMIZIBİBER: Benim tercihim pul biber (mümkünse Şanlıurfa'dan İsot) ama arzu ederseniz toz biber de olur neden olmasın? Kırmızı biberdeki kapsaisin maddesi de vücut sıcaklığını yükseltip, yağ yakma potansiyelimizi yüzde 25 artırıyor. Ayrıca kolesterolü düşürüp dolaşımı da hızlandırıyor. (Bir-iki damla zeytinyağı katılmış sarımsaklı yoğurda ekip yemek de bir alternatif. Hani bazı mekânlarda atom diye satılan bir meze var ya, öyle düşünün.)

KİMYON: Bütün faydalarını geçelim, benim için güzel kokusu sayesinde her şeyi yenebilir kılan bir baharat. İsterseniz tohum halinde isterseniz öğütülmüş olarak tüketin. Kimyon da metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca içindeki demir miktarı yüksek olduğundan enerji seviyemizi de yükseltiyor. Şimdi bahar yorgunluğu zamanları ya ona da birebir yani.

ZENCEFİL: Kendimi tekrar ediyormuş gibi görünme pahasına, metabolizma hızını artıran bir başka güzellik. İştahı da kapatıyor! (Alkışlar alkışlar...) Sindirimi kolaylaştırıyor, biyolojik saatimizi düzenliyor. (Ayrıca araba tutmasına da iyi gelir diyorlar ama denemedim bilemem.) Kök halinde bulan ince ince kıyıp kullansın, bulamayan tozundan faydalansın.

Haberin Devamı

Bahar zamanı baharat zamanı
Evi Mısır Çarşısı'na taşımayı düşünüyorum...

ZERDEÇAL: Güney Asya'nın altını zerdeçal, topraklarımızda yüzlerce yıldır bilinir ve tüketilir olsa da kıymetini son yıllarda Batılıların yaptığı bilimsel çalışmalar sayesinde fark edenimiz çok. Faydalarına gelince: Kısa aralıklarla metabolik patlamalar yaratıyor (bkz: metabolizmayı hızlandırıyor dememek için ne diyeceğini bilmemek). Üstelik kilo vermiş kişilerde yağ hücrelerinin yeniden oluşumunu engelleyerek verilen kilonun korunmasına yardımcı oluyor. (Ayrıca kanser, Alzheimer ve romatizmayla mücadelede de etkiliymiş. Geçenlerde Osman Müftüoğlu Hoca yazmıştı, meraklısına...)

TARÇIN: Kilo vermeyle alakalı tüm ortamlarda sürekli tarçın övülür, o nedenle yazmaya gerek var mı bilemedim ama... Metabolizmayı hızlandırdığı yetmiyormuş gibi, vücutta insülini tetikleyerek tükettiğimiz şekerle başa çıkabilmemizi sağlıyor. (Evet evet, 'insülin direnci' dediğimiz şey. O konuda da burada konuşmuştuk bir aralar.) Dahası sindirim sistemimizin daha sorunsuz çalışmasını ve enerji seviyemizin daha yüksek olmasını da sağlıyor. (Bir de ek fayda, konsantrasyonu artırıyormuş tarçın. Önemli toplantı olur, sınav olur; öyle günlerde destek kuvvet olsun.) Bu arada tarçın deyince akla genelde tatlı geliyor, süt geliyor, elma geliyor ama tarçın tuzlu yemeklerde de çok güzel gidiyor. Zeytinyağlı dolma gibi mesela yahut muhtelif tavuk yemekleri gibi.

Haberin Devamı

Benim evden eksik etmediğim altılı bu şekilde. Bunlarla tek tek uğraşmak istemeyen köri/garam masala kullanabilir. Yanına kendi damak zevkine göre bir şeyler daha ekleyebilir. Kokusunu ağır bulduğunuzu eve sokmama hakkına da sahipsiniz elbette, zorla değil ya. Sonuçta bunlar hep deneme yanılma...

 

Not: "Şu kadar kaşık, bu kadar gram" diye bir ölçü vermedim, kendi zevkinize göre belirlersiniz diye. Ama bunu yaparken her şey gibi baharatın da fazlasının zararlı olduğunu unutmayın. İtidal über alles!

Yazarın Tüm Yazıları