Güncelleme Tarihi:
Baharın gelişi ve doğanın uyanışı olarak adlandırılan nevruz, Manisa Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Partili Manisa Milletvekili Murat Baybatur, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, kentte bulunan Kırgız konuklar ve çok sayıda Manisalı etkinliğe katıldı. Tören öncesi polisin sıkı güvenlik önlemi aldı.
Program, protokol üyelerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Ardından Şehitler İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından baharın gelişini kutlayan şiirler okundu. Protokol üyelerinin de katılımıyla meydanda yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Örste hep birlikte demir dövülmesinin ardından, protokol üyeleri renkli nevruz yumurtalarını tokuşturdu. Meydandaki tören sona erince, protokol üyeleri mesir karmak için Sultan Camii Bimarhanesi’ne geçti.
Geçtiğimiz yıllarda Sultan Camii Bimarhanesi’ne yaplan yürüyüşe bu yıl yer verilmedi. Bimerhanede 476 yıllık gelenek olan mesir karma töreni, Mevlithanlar Derneği’nin hocalarının duaları eşliğinde yapıldı.
Burada konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, ülke genelindeki terör saldırıları nedeniyle festivalin eğlence kısmının iptal edildiğini hatırlatarak, "Ülkemizin bu zor durumdan bir an önce kurtulmasını istiyoruz. Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı’nı kutlamanın sevincini buruk da olsa yaşıyoruz. Nevruzun ülkemiz üzerindeki hain planların son bulmasına, huzur ve barış ortamına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise festivalin 476 yıllık bir gelenek olduğuna değinerek, "Bu kadar bereketli bir kültürel olayı paylaşmak, tekrar yaşamak bizler için onur vericidir. Bu yıl da mesir törenlerini yapacağız. Ancak yoğun olarak yaşadığımız sıkıntılar ve acıları paylaşmak adına eğlence yapmıyoruz, ama geleneği tamamen yaşatıyoruz. Bu gelenek bizi bir arada tuttu, bir arada tutacak. Kimsenin başka rüyalar görmesine gerek yok, hakkı ve haddi de yok. Bu millet tesadüflerle oluşan bir millet değil, kökleri üzerinde oynanacak kadar hafif değiliz" dedi.
Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Şehzadeler Belediye Başkanı Çelik de konuşma yaparak, Manisalıları 24 Nisan’da mesir festivali saçım törenine davet etti.
MACUN KARILDI
Konuşmaların ardından festivalin karma töreni etkinliklerine katılan Kırgızistanlı heyet temsilcileri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e yöresel kıyafet, kalpak ve kırbaç hediye etti. Hediye töreninin ardından protokol üyeleri, temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı dualar eşliğinde kazana dökerek kardı.
Mesirin tarihçesi
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi ’Muhteşem Süleyman’ diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yılın 21 Mart günü Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. (1539) O günden bugüne on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı’nda ilin iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirmektedir. 1959 yılından bu yana Manisa’yı ve Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesiri üretmektedir.
Mesir macunu, en önemli özelliği hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılması sayılabilir. Mesir macunundan yiyen kimseyi 1 yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına, Nevruz günü yendiğinde en ağır hastaların bile iyileşeceğine, gelinlik kızların o yıl içinde evleneceğine inanılır. Çocuğu olmayanların, bu macundan yedikleri takdirde çocukları olacakları da bir inanıştır. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.
KULLANILAN 41 ÇEŞİT BAHARAT
Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.