Mesir Macunu 474'üncü kez saçıldı

Güncelleme Tarihi:

Mesir Macunu 474üncü kez saçıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2014 16:38

MANİSA Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde, 474’üncü kez eller, tarihi Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesir macunlarından alabilmek için gökyüzüne açıldı. Renkli kağıtlara sarılı 5 ton mesir macunundan kapabilmek için, yaklaşık 40 bin kişi birbiriyle yarıştı.

Haberin Devamı

Son 2 yılda, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan 474’üncü Uluslararası Mesir Festivali’nin son günü, saat 12.45’te, Valilik önünden başlayan mesir korteji ile başladı. Şenliğe katılan on binlerce kişi, Sultan Camii’ne kadar yürüdü. Korteje katılanlar arasında Manisa Valisi Abdurahman Savaş, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa milletvekilleri CHP’li Özgür Özel, Sakine Öz, MHP’li Sümer Oral, Erkan Akçay, AK Parti’li Hüseyin Tanrıverdi, Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ, AK Parti’li Şehzadeler İlçe Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, AK Parti’li Yunusemre İlçe Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Ürdün Büyükelçilik Müsteşarı, Hırvatistan Büyükelçisi, Makedonya Büyükelçilik Müsteşarı, Tacikistan Büyükelçilik Müsteşarı, Bosna Hersek Prijedor Belediyesi yetkilileri ve Tunus Monastır Belediyesi temsilcileri yer aldı.

Haberin Devamı



PROTOKOLDE SÖZLÜ ATIŞMA

Kortej güzergahı boyunca çeşitli ülkelerden gelen folklor gruplarının gösterileri izlendi. Manisa’da yetişmiş tarihi kişiler soğuk heykel sanatçıları taraıdan candandırıldı. Yaklaşık 40 bin kişi tarihi Sultan Camii’ne geldiğinde, protokoldekiler ile canlandırma yapılan padişahların isimleri anons edilip, halka tanıtıldı. Yunusemre Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Çerçi ile Manisa'yı Tanıtma va Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık arasında, bu sırada sözlü atışma yaşandı. Tartışmanın Çerçi’nin isminin geç anons edilmesine tepki göstermesi üzerine çıktığı belirtildi. İkili protokoldekilerin araya girmesiyle sakinleşti.

1800 POLİS GÜREV ALDI

Manisa il merkezi ve ilçeleri ile İzmir, Denizli, Aydın ve Balıkesir’den gelen yaklaşık bin 800 polis, alanda güvenliği sağladı. Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye ’Buyruğumdur bana şifa veren mesir her yıl buradan saçılsın’ sözünün 474’üncü yıldönümünde, saat 14.00’te, renkli kağıtlara sarılı yaklaşık 5 ton mesin macunu, Sultan Camii ve külliyelerinden halka saçıldı. Mesir kapmak için gelen ve ön sıralarda bulunanlar, ezilme tehlikesi atlattı. Bazı gençler, kendi taraflarına mesir atılmadığı gerekçesiyle külliye ve çevresine ayakkabı fırlatarak tepki gösterdi. Şans eseri yaralanan olmadı. Mesir saçımının bitiminden 10 dakika sonra da kentte yağmur yağmaya başladı.

Her yıl mart ayında yapılan mesir saçım töreni, yerel seçimler nedeniyle bu yıl nisan ayına ertelendi.

MESİRİN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camis’nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl, 21 Mart’ta Sultan Camisi’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. 1539’dan bu yana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.

MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Mesur macununda bulunan baharatlar şöyle:

Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemersini tohumu, günbalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!