Tarihi çağlar içerisinde her dönem ayrı arı önem taşımaktadır. Özellikle aydınlanma çağı tarihe damga vurmuştur. Aydınlanma çağı herkes tarafından merak uyandırmaktadır. Aydınlanma çağı nedir ve nasıl başladı? Aydınlanma çağı düşünürleri, gelişmeleri, bilim insanları ve Osmanlı'ya etkileri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Aydınlanma Çağı NedirSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMBirçok kaynakta Antik Çağ ile İlk Çağ, aynı gösterilse de, Antik Çağ, İlk Çağ'dan yaklaşık olarak 900 - 950 yıl önce başlamıştır. Bu dönemde felsefe ve bilim gelişmiş, başta Sokrates, Platon ve Pisagor olmak üzere birçok önemli bilim insanı ve filozof yetişmiştir. Dönemin en önemli tarihçisi ise Herodot'tur. Herodot tarafından kaleme alınan Tarih adlı eser, Antik Çağ'a dair ayrıntılı bilgiler içerir. Antik çağ nedir, ne zaman ve hangi dönem yaşanmıştır? Antik (eski) çağ isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Antik Çağ Nedir Ne Zaman Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?Mantık, irrasyonel varoluşun yabancısı bir terimdir. Rasyonel insanların en büyük önceliği ise mantıktır ve mantıksal sentez kurma güdüsü duyar. Mantık yanlılığı, duygusuz veya acımasız olmak değil, durumlara daha profesyonel bir gözle bakmak anlamı taşır. Rasyonel ve irrasyonel düşünce sistemini detaylı şekilde açıklamış olduğum bu yazıda, “Rasyonel insan kimdir? İrrasyonel insan kimdir? İnsan tam olarak rasyonel veya irrasyonel olabilir mi? Rasyonellik nasıl ölçülür?” sorularının cevaplarını bulabilir ve hem kendinizin hem de yakınlarınızın doğasını çözümleyebilirsiniz.
#RasyonellikMateryalizm, ''Varlık Maddedir'' düşüncesine dayalı bir kuram ve felsefe dalıdır. Özdekçilik ve Maddecilik isimleriyle de bilinir. Bu kurama göre gerçeklik, gözle görülen, temas edilen ve ölçülebilen maddelerden ibarettir. Materyalizmi savunanlara ''Materyalist'' denir. Materyalizmin savunucuları kimdir, özellikleri nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#Materyalizm Nedir?Sekülerizm, dinin toplumsal değil bireysel olarak yaşanması gerektiğini ifade eden bir kavramdır. Bu kavrama göre ülke yönteminde demokratik ilkeler ve hukuk kuralları esas alınmalıdır. Sekülerizm nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri ve temel kavramları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sekülerizm Nedir?Nobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#GazetehaberleriHSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Hürriyet’e çarpıcı açıklamalarda bulundu ve FETÖ’yü varlığı hâlâ tartışılan gizli örgüt İlluminati’ye benzetti. Yılmaz, görevden alınan hâkim ve savcıların darbeye iştirak suçundan değil örgüt üyeliğinden alındığını, eğer darbeye katıldıkları belirlenirse bunula ilgili ayrı işlem yapılacağını söyledi.
#FetöBugünlerde hava kurşun gibi ağır... İslam dünyası, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Amerika, Müslümanları ülkeye sokup sokmamayı tartışıyor. Ortadoğu mezhep kavgasına teslim. Bir yandan Putin, Türkiye’den intikam almak için tetikte bekliyor... “3. Dünya Savaşı çıkar mı” sorusu artık gülüp geçilen bir şey değil. Ve insanlığın birlikte yaşama kültürü, yaşama sevinci yara alıyor. Bu küresel krizi derinlikli biçimde anlamak için Batı’yı da Doğu’yu da tanımak gerekiyor. Hatta iki kültürü birden içinde taşımak... Düşünür Dücane Cündioğlu’nun Büyükada’daki evindeyiz. Girişteki duvarda Kuran’dan sureler de var; Eski Yunanca ‘Akademia’ tabelası da...
#Dücane CündioğluYıl: 1580. Yer: İstanbul/Tophane. Halk, veba-deprem gibi felaketlerin nedeni olarak, Tophane’deki “bilim merkezi”ni gösterdi. Çünkü orada “meleklerin bacaklarına bakılıyor”du. Padişah halkın tepkisinden korktu. “Dar el-Rasad el-Cedid el-Sultani” yıkılıp dümdüz edildi. Bu olay kimi tarihçiye göre Osmanlı’nın duraklama dönemine girmesinin miladıydı. Peki, geçen hafta Tophane’deki sanatevlerine yapılan saldırıyla, 430 yıl önceki olay arasında nasıl bir ilişki var? Sonuç aslında nedendir...