Başkent Berlin’de 23 Mayıs’ta Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temelini oluşturan Alman Anayasası’nın kabulünün 75’inci yıl dönümü kutlanırken, varlıklıların yaşadığı Sylt Adası’nda bir barda eğlenen bazı gençlerin yüksek sesle “Auslaender raus! Auslaender raus!- Deutschland den Deutschen- Auslaender raus!” (Yabancılar dışarı! Yabancılar dışarı! - Almanya Almanlara- Yabancılar dışarı!” diyerek tam bir ırkçılık sergiledikleri ortaya çıktı.
#ALMANYASylt, Kuzey Denizi’nde Almanya’nın dördüncü büyük adasıdır. Schleswig-Holstein eyaletine bağlıdır. Danimarka üzerinden feribotla, Almanya ana karadan da araçları da taşıyan trenlerle ulaşılan bir ada. Nüfusu 16 bin civarındadır. Ancak yaz aylarında turist akınıyla bu rakam 150 bini bile geçmektedir.
#SyltAlmanların başlattığı İkinci Dünya Savaşı dünyayı altüst etti. En az 55 milyon kişi yaşamını yitirdi. Yalnız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) asker-sivil 26 milyon kişi hayatını kaybetti. Almanya 5.2 milyonu asker 6.3 milyon insanını kaybetti. 6 milyondan fazla Yahudi, Naziler tarafından katledildi. Savaşı kaybeden Almanya ikiye bölündü.
#AlmanyaAlmanya’nın başkenti Berlin’de, tramvayda biletsiz seyahat eden ve çaptırıldığı para cezasını ödemediğinden 30 yaşında bir Suriyeliyi tutuklamak için 9 Eylül’de evine giden iki polis memurundan birinin şiddet eğilimli davranışını ve ırkçı yaklaşımını içeren görüntüler yer aldı geçen hafta sosyal medyada.
#AuslaenderBayreuth Belediye Meclis Üyesi ve Federal Liyakat Nişanı sahibi Halil Taşdelen (SPD), doğum gününde uğradığı ırkçı saldırıyı Hürriyet’e anlattı. Saldırıyı, mahallede sürekli sorun yaşadığı komşusunun ırkçı arkadaşının yaptığını belirten Taşdelen, Alman halkının gösterdiği dayanışmaya da teşekkür etti. Taşdelen, “Bu ülkede dazlaklar varsa yardımsever insanlar da var” dedi.
#AlmanyaAlmanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olan ve Alman Anayasası’nın kabulüyle 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti, kısa sürede toparlanmaya başlayınca, işçi açığını kapatmak için ilk ‘İş Gücü Anlaşması’nı 1955 yılında İtalya ile yaptı. 1960 yılında da İspanya ve Yunanistan’la.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’da özellikle son dönemlerde tam bir paranoya yaşanmaya başladı. Nerede bir bomba patlasa, ilk akla gelen aşırı İslamcı teröristler oluyor. Nerede bir cinayet işlense, ilk akla gelen Müslüman sığınmacılar oluyor. Nerede bir sarkıntılık olsa, ilk akla gelen yine Müslümanlar oluyor.
#Ahmet KülahçıAlmanya bir göç ülkesi mi, değil mi? Ne zaman göç ülkesi olmaya başladı? Almanya, genç, sağlıklı ve güçlü işgücünü nasıl seçti? Bonn'da Haus der Geschichte (Tarih Evi) müzesinde açılan göç sergisi, göçün başlangıcından günümüze kadar uzanan bu renkli tarihten kesitler sunuyor.
Der Ministerpraesident von Hessen, Volker Bouffier, hat in einem Gespraech mit der Hürriyet, den Begriff Integration definiert. Als signifikantes Beispiel für eine gelungene Integration nannte Bouffier, das Länderspiel Deutschland-Türkei. "Wer bei diesem Spiel, den türkischstaemmigen Nationalspieler Mesut Özil applaudiert hat, ist auch integriert", so Bouffier.
Hessen Başbakanı Volker Bouffier, gurbeti kendi vatanı gören kişinin uyum sağlamış kişi olduğunu söyledi. Bouffier, buna örnek olarak geçen cuma oynanan milli maçı göstererek, "Alman Milli Takım formasıyla oymayan Mesut Özil'i de alkışlayabilenler, uyum sağlamış kişilerdir" dedi.