40 yıldır değişmedi

Güncelleme Tarihi:

40 yıldır değişmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 12:28

Dünyanın her yerinde var olan önyargıların pekiştirilmesinde ve yerleşmesinde medya (gazete-dergi-radyo-televizyon- tabii son yıllarda da facebook-twitter gibi sosyal medya) etkin bir rol oynamaktadır.

Haberin Devamı

Bu Almanya’da da böyledir.

Başlangıçta gastarbeiter (misafir işçi) denilen, sonradan yabancı, göçmen ve göçmen kökenli olarak nitelenen insanlarla ilgili haberlere bakıyorum.
40 yılı aşkın süredir doğru dürüst bir değişiklik olmadığını görüyorum.

Mülteci ve sığınmacılarla ilgili haberler de öyle. Günlük gazeteleri bir yana bırakıyorum. Almanya’nın en ciddi dergilerinde yayınlanan haberlere bir göz atıyorum.

* * *

Der Spiegel dergisi 1973 yılında kapağına Türkleri taşımış.

“Getto in Deutschland- Eine Millionen Türken” (Almanya’da geto-bir milyon Türk) başlığı atılmış.
Haber de “Die Türken kommen, rette sich, wer kann” (Türkler geliyor, kendini kurtarabilen kurtarsın) başlığı altında verilmiş.
Daha sonraki yıllarda da benzer haberler kapaktan verilmiş.

Haberin Devamı

1997 yılında Auslaender und Deutsche: Gefaehrlich fremd (Yabancılar ve Almanlar: Tehlikeli derecede yabancı) başlıklı haber, elinde Türk bayraklı siyah saçlı bir kız fotoğrafıyla yayınlanmış.
1998 yılında Zu viele Auslaender-Sprengsatz für Rot-Grün (Yabancı sayısı çok arttı: SPD-Yeşiller için patlayıcı madde) başlıklı haber kapaktan verilmiş. 2004 yılında Allahs rechtlose Töchter. Muslimische Frauen in Deutschland (Allah’ın haksız kızları. Almanya’da Müslüman kadınlar, 2007 yılında Mekka Deutschland. Die stille Islamisierung (Mekke Almanya. Çaktırmadan İslamlaştırma) haberleri.

* * *

Focus dergisi de öyle.

2004 yılında Unheimliche Gaeste (Korkutucu-Ürkütücü misafirler) başlıklı haber, cami ve ibadet eden insanların fotoğrafıyla kapaktan yayınlanmış. Focus 2014 yılında da Die dunkle Seite des ISLAM (İslam’ın karanlık yüzü) başlığını kapağına taşımış.

* * *

Stern dergisi de 2007 yılında Wie gefaerlich ist der Islam? (İslam ne kadar tehlikeli?) başlığını kullanmış.

* * *

Der Spiegel, Focus ve Stern dergileri zaman zaman mülteci ve sığınmacı konularında da önyargıları körükleyici başlık atmaktan kaçınmamış. Der Spiegel dergisi Asyl in deutschland? Die Zigeuner (Almanya’da iltica mı? Romanlar), Ansturm der Armen (Fakirlerin akını) gibi başlıklar kullanmış.

* * *

Haberin Devamı

Yılbaşı gecesi Arap ve Kuzey Afrikalı görünümlü sapıkların Köln, Hamburg ve Stuttgart’ta genç kız ve kadınlara cinsel tacizde bulunduklarının ortaya çıkması üzerine Focus dergisi Kadınlar davacı başlığı altındaki haberini, göğüslerini ve mahrem yerini elleriyle kapatmış, vücudunun her yerinde siyah parmak izleri bulunan çıplak bir kadın fotğrafıyla yayınladı.

* * *

Yılbaşı gecesi yaşanan bu çirkin olayların savunulacak hiçbir yönü yoktur. Ama medyaya da toplumsal barışın korunması için çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Bu unutulmamalıdır.

* * *

İşte 1987 yılında adı o zamanlar Federal Hükümetin Yabancı Sorunları Sorumlusu (günümüzdeki Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı) ile Alman Birinci Televizyonu’nun (ARD) ortaklaşa hayata geçirdiği CIVIS (Avrupa’da Uyum ve Kültürel Çeşitlilik İçin Medya Vakfı) önceki gün Berlin’de bir etkinlik düzenledi.

Bu etkinlikte, Das neue WIR. Deutschlan veraendert sich (Yeni BİZ. Almanya değişiyor) başlığı altında Almanya’daki son gelişmeler ışığında medyanın tutumu ve rolü üzerinde uzun uzun tartışıldı.

Evet, Almanya’ya yabancı göçü bundan tam 60, Türk işgücü göçü 54 yıl önce başladığı halde, Alman medyasının çoktan buralı olmuş insanlara, ülkeye yeni gelen göçmenlere ve savaştan kaçıp hayatta kalabilme mücadelesi veren sığınmacılara yaklaşımında yıllardır bir değişiklik olmadığı ortaya çıktı.

Tabii daha dikkatli, daha duyarlı olunması gerektiğinin de altı çizildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!