Tatil beldelerinde sokaklardaki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı ama eğlence yerli yerinde duruyor. Sonbaharda rotasını sahillere çevireceklere, en popüler mekânlardan yeme-içme duraklarına bir liste hazırladım. İçinde vur patlasın çal oynasın adresler de var, yıllardır kalitesini bozmadan sadık müşterilerini ağırlamaya devam eden klasikler de… Ayrıca gitmişken nerede kalabilirsiniz diye de birkaç adres paylaştım.
#TatilPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeNigar Akyıldız MasterChef Türkiye 2024 ana kadroya giren isimlerinden birisi oldu. MasterChef Nigar Akyıldız kimdir? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Ana kadroya adını yazdırmayı başaran Nigar Akyıldız’ın hayatı ve biyografisi merak ediliyor. Peki, MasterChef ana kadro yarışmacısı Nigar Akyıldız kaç yaşında, nereli, evli mi, kaç çocuğu var?
#Masterchef Nigarİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuBazen insan yaptığı işe, yazdığı yazılara yabancılaşıyor. İnsanlık suçları işlenirken, tek günahı o bölgede doğup yaşamak olan binlerce insan terör saldırılarıyla veya bombalar altında yaşamını yitirip, yüz binlercesi evinden yurdundan kaçarken, aç susuz kalırken yeme-içme ve seyahat yazmalı mıyım diye düşünüyor.
#Müge AkgünTayland'da çiğ balıkla hazırlanan Koi pla yemeğinin içerisindeki bakteriler nedeni ile ölümcül olduğu belirtiliyor. Uzmanlar halkı söz konusu yemeği tüketmemeleri konusunda uyarırken, her yıl 20 bin kişinin bu hastalık nedeni ile hayatını kaybettiği düşünülüyor.
#Koi PlaBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaMasterChef eleme adayı kim oldu? sorusunun yanıtı heyecan dolu son bölümde belli oldu. Şampiyonluk yarışının arttığı MasterChef Türkiye'nin 16 Aralık akşamı ekranlara gelen 158'inci bölümünde, kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, üçlü dokunulmazlık oyununda karşı karşıya geldi. Türk mutfağı, Asya mutfağı ve İtalyan mutfağından üçer çeşit yemeklerin yapıldığı heyecan dolu oyunda dokunulmazlığı bir kez daha mavi takım alırken, kırmızı takım 3-0'lık yenilgiyle haftayı tamamladı. Gecenin sonunda da bir isim MasterChef eleme potasına girdi. İşte, MasterChef dokunulmazlık oyununu kim kazandı ve eleme potasına kim gitti, sorularının yanıtı hakkında bilgiler.
#MasterchefŞehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin RehberiOtel, New York merkezli saygın seyahat ve yaşam dergisi Travel + Leisure tarafından, T+L World's Best Awards 2022'de “Türkiye’nin En İyi Oteli” ve “Avrupa’nın Dördüncü En İyi Oteli” seçildi. Aynı zamanda, “Dünyanın En İyi 100 Oteli” arasında 16’ncı sıraya yerleşti. Duygusal lüks ve modernizmi incelikli detaylarla harmanlayarak mükemmel deneyimler yaratan Raffles İstanbul, prestijli unvanlarına yenilerini ekledi.
#Sponsorlu İçerikHindistan cevizli pilav, yerfıstığı soslu sebze salatası, tavuk köri yemeği, muz tostu... Java’da inek etli yemekler daha çok yapılıyor, doğuya gittikçe yemekler acılaşıyor. 12 günlük turumda gördüm ki sadece Bali’ye giderek Endonezya mutfağını öğrenmek, Bodrum’a giderek Anadolu lezzetlerini keşfetmeye benziyormuş. Yani dünya mutfağı, Asya mutfağı, Akdeniz mutfağı gibi ticari ve içi boş tanımlamalara rağbet etmemek gerek. Tek bir ülkenin mutfağını sayfalarca inceleyebiliriz...
#Endonezya MutfağıTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganKendine özgü aroması, rengi ve lezzeti olan baharatlar pek çok ülkenin mutfağında fazlaca kullanılmaktadır. Bu baharatlardan biri de zerdeçal baharatı olarak ifade edilmektedir. Zerdeçal pek çok bileşeni bir arada bulunduran sağlığa katkıları oldukça fazla olan bir baharat çeşididir. Zerdeçal her evin mutfağında bulunacak kadar kıymetli bir baharat olmaktadır. Peki, zerdeçal besin değerleri nelerdir? 100 gr zerdeçal kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ZerdeçalFenerbahçe ve A Milli Takım'ın eski futbolcularından Serhat Akın, yeşil sahalara veda ettikten sonra yerleştiği İzmir'de yeni bir restoran açmak için kolları sıvadı. 'Kadıköy Boğası' lakaplı futbolcu, 'Boa' adını verdiği mekanın mutfağını ise özel bir televizyon kanalında yayınlanan yemek yarışmasında 2019 şampiyonu olan Cemre Uyanık'a teslim etti.
#Serhat Akın