Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir.
#Astım Hastalığı NedirAstım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Peki Astım belirtileri nelerdir.
#AstımAstım hastalığının artışının modernleşmenin bir sonucu olduğunu söyleyen Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Özkaya, “Astım, son 15 yılda iki misli artış gösterdi ve son verilere göre İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası” dedi.
#ÇocukBugünlerde sıklıkla duyduğumuz bir terim var. Birçoğumuz ne olduğu bilmese de bu sorundan mustarip olan birçok kişi var. Astım hastası olup da aktif bir cinsel hayata sahip kişilerin çok yakından tanıdığı "sexersiz astımı", Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi anlatıyor.
#SexersizAstım hastalığı insanı korkutur, hayatının eskisi gibi olmayacağını ve bütün yaşamı boyunca bir anda gelen krizlerle boğuşacağını düşündürür. Oysa astım tedavi edilebilir bir hastalıktır ve astımla dost olmak mümkündür. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart astımla dost olmanın yollarını sizler için anlattı.
#SağlıkAstım, tedavi ve kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Melahat Bekir Külah, astım hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları açıkladı.
#Astım NedirTürkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu ve Astım Çalışma Grubu, sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster'in ölümüyle gündeme gelen astım hastalığıyla ilgili, tetikleyici faktörlerden uzaklaşmayan, hekim kontrolünde olmayan ve koruyucu ilaçlarını düzenli kullanmayan hastaların nadir de olsa ölümcül ataklar geçirebildiğini bildirdi.
Malum, Türkiye'nin şifalı suyu bol. Hemen her bölgede çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenen kaplıcalar var. Kaplıca turizmi son yıllarda gelişti, tesisler modernleşti. Sadece sağlık turizmi değil aynı zamanda güzellik kürleri dahil edildi. İşte size küçük bir rehber.
İstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolDünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si alerjinin bir türünden etkileniyor. Alerji hastalarının da yaklaşık yüzde 60’ında gözle ilgili belirtilere, şikâyetlere rastlanıyor. Alerjik konjonktivit de günlük hayatımızı zorlayan bu rahatsızlıklardan biri; gözlerimizde yoğun kaşıntı, kızarıklık, yaşarma ve şişlik gibi semptomlarla ortaya çıkıyor.
#Hazan AKÖZ IŞIKKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSoğuk havayla birlikte, çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlığını tehdit eden solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaya başladı. Son birkaç haftadır akut bronşiyolit vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık uzmanları, aileleri erken tanı ve tedavi konusunda uyararak, hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor. Peki, akut bronşiyolit nasıl ortaya çıkıyor? En çok kimleri hedef alıyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Prof. Dr. Sedat Öktem, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau Grigg