Güncelleme Tarihi:
Hastalık ne olursa olsun kendine inanmak ve tedaviye güvenmek hastalıkları yenmekteki en güçlü silahtır. Astım hastalığı da tam olarak böyledir. Önce korkutur, hayatının eskisi gibi olmayacağını ve bütün yaşamı boyunca bir anda gelen krizlerle boğuşacağını düşünür insanlar. Oysa astım tedavi edilebilir bir hastalıktır ve astımla dost olmak mümkündür. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart, astımla dost olmanın yollarını sizler için anlattı.
Astım nedir?
Astım, dış ortamda bulunan çeşitli alerjenler, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici faktörlere bağlı olarak bronşların daralması ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Dünya'da yaklaşık 300 milyon insanın etkilendiği bir hastalık olan astım problemi ülkemizde her 100 erişkinden 5-7'sinde görülmektedir.
Astım birçok faktöre bağlı olarak çıkabilir
Astım hastalığının görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişse de hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde görülme oranı artmaktadır. Hava kirliliğinin yanında astıma sebep olan birçok genetik ve çevresel faktör vardır. Her ne kadar birçok risk faktörü olsa da astım hastalığı doğru tanı ve tedavi yöntemleriyle çözümü olan bir hastalıktır. Buna rağmen yetersiz takip nedeniyle istenildiği oranda kontrol altına alınamamaktadır. Tam da bu sebeple hastaların tedavi takvimlerine sadık kalmaları çok önemlidir.
Astıma sebep olan etkenler nelerdir?
Astıma sebep olan faktörleri çevresel ve genetik olarak 2 sınıfa ayırmak mümkündür. Bu sınıflandırma ışığında genetik sebepleri; cinsiyet, obezite, kişinin alerji varlığı, bronş hiperreaktivitesi, atopi çevresel sebepleri; alerjenlere, toz ve kimyasal maddelere maruziyet şeklinde özetlemek mümkündür. Bunların dışında;
Farklı belirtilerle entegre şekilde ortaya çıkar
Astımla ilgili birçok belirti söz konusudur. Buradaki önemli nokta bu belirtilerin tek başlarına astıma işaret etmemeleridir. Başka hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden astımla ilgili olan kısmı diğer belirtilerle entegre şekilde gözlenmesi durumudur. Şöyle ki;
Ancak bu belirtiler;
Astım hastalığında kimler risk altında?
Astım hastalığı oldukça komplike bir hastalıktır. Kişiye ve duruma göre değişik etkenler astımın çıkış noktası olabilir. Nasıl ki entegre belirtilerle ortaya çıkıyorsa yine entegre nedenlerle kişiden kişiye farklılık gösterir ve risk faktörleri değişir. Ancak kişiye bağlı belli faktörler var ki astım için oldukça elverişli bir kaynak yaratır.
Astım, tedavi ile kontrol altına alınabilir
Astım hastalığı çok ilerlemiş safhalarda olmadığı sürece kolayca kontrol altına alınıp hastaların normal bir hayat sürmeleri sağlanabilir. Düzenli tedavi görüldüğü takdirde astım kişilerin yaşam kalitelerini etkileyen bir hastalık değildir. Ancak tedavi takviminin aksatılması ya da bilinçsiz ilaç kullanımı hastalığın ilerlemesine sebep olabileceği gibi geri döndürülemez sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple doktorun belirlediği takvime bağlı kalmak çok önemlidir.
Astım tedavisinde amaç, hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmaları gidermek ve hastanın daha rahat nefes almasını sağlamaktır. Bu grupta genel olarak solunum yoluyla alınan ilaçlar yer alır. Hastanın nefes darlığı, hırıltılı solunumu ve öksürüğü azalır. İkinci grupta ise hastalığı kontrol altına alan yani tedavi eden ilaçlar yer alır. Tedavinin bu aşamasında kullanılan ilaçlar solunum yoluyla alınabileceği gibi tablet ya da enjektabl şeklinde de alınmaktadır.
Astım hastaları için öneriler...