Güncelleme Tarihi:
2 Şubat'ta İstanbul’da hayatını kaybeden Defne Joy Foster'ın Adli Tıp raporuna göre kesin ölüm nedeni; “Astım, alkol ve ilaçlar reaksiyon oluşturarak müşterek nedenle ölüme neden olmuş" olarak açıklandı. Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, Defne Joy Foster'ın ölüme sebep olan; astım alkol ve ilaç reaksiyonunun nasıl oluştuğunu anlatıyor!
Kontrolsüz astım; nefes darlığı yaşandığında kullanılan rahatlatıcı sprey ilaçlar, reflüyü tetikleyen alkol ve enerji içecekleri ile birlikte alındığında ölüme neden oluyor.
Astım şikayetleri akciğerlere giden hava yollarının çeşitli sebeplerden dolayı daralması, tıkanması sonucu öksürük, nefes darlığı ataklarıyla oluşur ve bu ataklar hava yollarını gevşeten sprey ilaçlarla giderilir. Sprey ilaç, bir sonraki atağa kadar hastaya kendini tamamen normal hissettirir.
Kortizonlu ilaç tedavisini reddeden, sadece gereksinim duyulduğunda bronş gevşetici sprey ilaç kullanan hastalar, kendilerini yalancı bir iyilik halinde hissederler. Bronş gevşetici spreyler, şikayetleri kısa süre yok ediyor ancak altta yatan iltihabı iyileştirici tedavi yapılmadığından hastalık git gide kötüye gidiyor ama hasta bunu fark etmiyor.
Sigara Dumanı Önemli Bir Tetikleyici
Dış etkenlerden çok etkilenen bir hastalık olan astımın en önemli tetikleyicisi, sigara dumanıdır. Bu yüzden özellikle genç yetişkinlerin ve ergen gençlerin sosyal ortamlardaki aktif ve pasif sigara içici olması bu yönde ciddi bir sağlık sorunu oluşturuyor. Ayrıca astım hastalarının sigaranın yanı sıra alkolden de uzak durması gerekiyor. Özellikle astımlı genç kadınların erkeklere göre 3 kat daha fazla alkol yüzünden astım alevlenmesi yaşadığını belirten Nuhoğlu, bu durumdan reflünün sorumlu olduğunun altını çiziyor.
Yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleri de astımlı kişiler için alkol kadar büyük bir tehlike oluşturuyor. Enerji içecekleri, midede asit salgısını artırıyor, mide başını saran kasları gevşetiyor ve reflüye yol açıyor. Özellikle ilaçlarını düzenli kullanmayan kontrolsüz bir astım hastası söz konusu ise bu durum daha fazla tehlike oluşturuyor.
Astım, tedavi ile kontrol altında tutulabilen kronik bir hastalıktır, düzenli tıbbi takip ve bakım gerektirir. Fakat sadece tıbbi bakım yeterli değil, hastaların beslenme ve yaşam şekillerini de bu hastalığa göre değiştirmeleri gerekmektedir.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu