Onur Büyüktopçu'nun sunuculuğunu üstlendiği Yemekteyiz yarışmasında 18-22 Şubat haftasının finali yapıldı. Beş gün boyunca yaptıkları yemeklerle kıyasıya yarışan yarışmacılar arasında hangi ismin kaç puan aldığı ve haftayı birinci olarak bitiren yarışmacının kim olduğu belli oldu. Peki, Yemekteyiz'de haftanın birincisi kim oldu?
#Yemekteyiz Birincisi Kim OlacakKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıKaya Demirer kültürümüzü, şehrimizi, evimizi hatta sokağımızı yansıtan yeni bir konseptle bir ilke daha imza attı. Demirer’in Atatürk Kültür Merkezi’nin terasında hizmete açtığı restoranda kültürler ve mutfak arasında kurulan köprü, eşsiz İstanbul manzarasıyla birleşmiş ve Biz İstanbul ortaya çıkmış. Uzun bir hazırlık sürecinin sonunda ortaya çıkan Biz’in hikâyesini Kaya Demirer’den dinledim...
#Barbaros Tapan18. yüzyıl mutfakta yeniliklerle dolu bir dönemin başlangıcı olmuştur. Hem pişirilen yemek çeşitliliğin artması, hem kullanılan yöntemlerin değişip gelişmesi, ayrıca başka toplumlarla oluşan etkileşimin yansımaları sonucunda yeni malzemelerin kullanılmaya başlaması bu yeniliklere en güzel örnektir. Geleneksel tariflerin pişmeye devam etmesiyle birlikte; aynı malzemelerin farklı tekniklerle pişirilmesi ya da yeni malzemelerin eski tariflere girmesi sonucu yemek ve tatlı çeşitliliğindeki zenginlik dikkat çeker bir boyuta ulaşmıştır.
#Bursaİç Anadolu’nun en güzel kentlerinden Konya, keşfedilecek o kadar çok şey saklıyor ki... İnsanlık tarihinin dönüm noktası Çatalhöyük’ten Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine, evrensel hoşgörü timsali Mevlana’dan Japon Parkı’na, et yemeklerinden Mevlevi mutfağı restoranlarına kadar işte size Konya’dan 15 öneri!
#HürriyetTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfteİnsanın içini titreten soğuklarda bir tas sıcak çorba gibisi yok. Türk mutfağının temel direği, kış günlerinde sofraların baştacı... Sadece öğle ve akşam yemeklerinde değil, kahvaltıda bile içilir. Tıpkı turşu gibi, neredeyse her şeyin çorbası yapılabilir. Jüri üyelerimize en iyisini nerelerde içebiliriz diye sorduk bu hafta. Listeye bakıp da işkembe çorbasının eksikliğinden şikayet edebilirsiniz. Sadece Ankara’dan bir adres girdi işkembeci olarak, şaşırmayın. Evet, Türkiye’nin şöhretli pek çok işkembecisi var ancak onları başka bir hafta seçeceğiz, hatırlatalım.
Kalamar, Türkiye’de Karadeniz dışındaki tüm denizlerde bulunuyor. Akdeniz mutfağında özel bir yeri var. Tavası, haşlaması, yahnisi, ızgarası, güveci, dolması, şişi yapılıyor. Tarator başta olmak üzere pek çok sos çeşidiyle servis ediliyor. Meyhanelerin en sevilen ara sıcaklarından biri. Türkiye’de genellikle halka halka kesilmiş olarak sunuluyor ancak bu işte iddialı olan pek çok lokantada Yunanistan’daki gibi bütün olarak hazırlanmış çeşitlerini tatmak mümkün.
Dünyada en çok beğenilen mutfaklardan biri Çin mutfağı. Kendine özgü yemek pişirme, hazırlama ve servis yapma yöntemleri zaten popüler olan Çin mutfağını daha da çekici hale getiriyor. Kızartma ve buharda pişirmenin en çok kullanıldığı bu mutfakta yemekler çabuk hazır oluyor. Çeşitli baharat ve soslarla tat bulan Çin yemekleri, Türkiye’de de her geçen gün daha fazla ilgi görüyor, dolayısıyla yeni yeni mekanlar açılıyor. Bu hafta uzman jürimiz, en iyi Çin yemeği yapan mekanları seçti. İşte Çin yemeklerinin en iyi on adresi.