En lezzetli kalamarın 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

En lezzetli kalamarın 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 00:00

Kalamar, Türkiye’de Karadeniz dışındaki tüm denizlerde bulunuyor. Akdeniz mutfağında özel bir yeri var. Tavası, haşlaması, yahnisi, ızgarası, güveci, dolması, şişi yapılıyor. Tarator başta olmak üzere pek çok sos çeşidiyle servis ediliyor. Meyhanelerin en sevilen ara sıcaklarından biri. Türkiye’de genellikle halka halka kesilmiş olarak sunuluyor ancak bu işte iddialı olan pek çok lokantada Yunanistan’daki gibi bütün olarak hazırlanmış çeşitlerini tatmak mümkün.

Usta şefler, kalamarın sosunda veya marinadında yaratıcılıklarını ortaya koyuyor. Hellim peyniriyle, kuşüzümü ve baharatlarla harmanlanmış pirinçle hazırlanan kalamar dolmaları, klasik tarator dışında soya sosu veya balzamik sosla sunulan kalamar ızgara ve tavalar, bazı balık lokantalarının şöhretinde en az ana yemekler kadar rol oynuyor. İşte jüri üyelerimizin seçtiği en iyi 10 adres.

EN İYİ 10

1- Deniz Restoran - İZMİR

2- Kıyı Restoran - İSTANBUL

3- Sait Restoran - BODRUM

4- Nessos Restoran - CUNDA

5- Kalbur Restoran - ANKARA

6- Urcan Balık Lokantası - ANTALYA

7- Yalova Restoran - ÇANAKKALE

8- Lipsos Restoran - İSTANBUL

9- Develi Balık Restoranı - İSTANBUL

10- Trilye Restoran - ANKARA

DENİZ RESTORAN

Soya soslu kalamarın adresi

Kordonboyu’nda İzmir Palas Oteli’nin altında 1981’den beri hizmet veren Deniz Restoran, balık çeşitleri kadar kalamar alternatifleriyle de iddialı. Karşıyaka ve Bostanlı’da şubeleri var. Kalamarları Ayvalık, Dikili, Karaburun ve Bodrum’dan geliyor. Izgara, dolma ve tava çeşitleri sunuluyor. Pişirilmeden önce mutfak şefi Hayrettin Meydan tarafından tuz, şeker, limon suyu ve maden suyuyla bir gün marine ediliyor. Şişe geçirilerek hazırlanan ızgara ve soya soslu kalamar, jüri üyelerimizden Mehmet Yaşin ve Yalçın Manav tarafından özellikle tavsiye ediliyor. Halka halka sunulan klasik kalamar tava da mevcut. Kışın 250, yazın açılan bahçesiyle birlikte 350 kişilik kapasiteye sahip olan restoranın kalamar dışında en çok tercih edilen spesiyalleri pullu ızgara levrek ve sütlü balık. İçkili mönüsü 50-70 YTL olan restoranın kalamar fiyatları da 5-10 YTL arasında değişiyor. Tel: (232) 464 44 99

KIYI RESTORAN

Zeytinyağıyla servis ediliyor

İstanbul’da Boğaz manzarası keyfi çıkarılan semtlerden biri olan Tarabya’da, 1965’ten beri hizmet veriyor Kıyı Restoran. Deniz kenarındaki açık terasının müdavimleri arasında Faruk Akbaş, Ara Güler ve Bedri Baykam gibi isimler var. Taze balık çeşitleri dışında kalamarıyla da adından söz ettiriyor. Burada en çok ızgara kalamar tercih ediliyor. Bir avuç büyüklüğündeki kalamarlar bütün halinde ızgarada pişiriliyor. Servisindeki en güzel taraf, üzerine ısıtılmış zeytinyağı dökülmesi. Kalamar tava tercih edenler de buraya gidebilir. 150 kişilik mekanda ayrıca mantarlı karides ve yaprak ciğer de denenebilir. Kalamar fiyatları iki kişilik porsiyon için 16 YTL. Tel: (212) 262 00 02

SAİT RESTORAN

Deniz mahsullü dolma

Sait Birtan Yılmaz’ın Yalıkavak’ta sekiz yıldır işlettiği restoran, 350 kişi kapasiteli ve deniz manzarasıyla ünlü. Deniz ürünlerinin her türlüsünü yiyebilirsiniz. Deniz ürünleri bulgur pilavı, deniz suyu çorbası ve vantuzlu kalamar kolu ızgarası spesiyaller arasında. Şeker, limon suyu ve maden suyuyla yedi saat dinlendirilen kalamarlar, küçük küçük doğranarak şişe diziliyor. Izgarada pişirildikten sonra da sarmısaklı tereyağı sosuyla servis ediliyor. Fiyatı 12 YTL. Kalamarın içine deniz mahsulü doldurulan dolması ve tavası da yapılıyor. Tel: (252) 385 53 86.

NESOS RESTORAN

On çeşidini yapıyorlar

Kalamar ızgara, kalamar tava, kalamar dolma, kaşarlı kalamar, kalamar yahni, kalamar salatası, folyoda kalamar, kokteyl kalamar, kalamar güveç, Girit kabaklı kalamar Nesos’u ünlü kılıyor. Kalamar yumurtası beğeniye göre, zeytinyağlı, tereyağlı, güveç, şiş ve sote olarak hazırlanıyor. Kuşüzümü ve baharatlarla harmanlanmış pirinçle yapılan kalamar dolma, Ayvalık’ta yetişen otların eşliğinde servis ediliyor. 16 yıllık işletmeci Murat Tekinoğlu kalamarları seçiyor, aşçıbaşı Ali Usta mezelerine büyük özen gösteriyor. Nesos, Cunda Adası’nda yazın 02.00’ye kadar hizmet veriyor. Özellikle yazın rezervasyon yaptırmak şart. Tel: (266) 327 17 48

KALBUR RESTORAN

Dört gün marine ediliyor

Mehmet Tekmen’in Oran’da 17 yıl önce açtığı Kalbur Restoran, yazın 60, kışın 45 kişilik. Bir hafta öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Kalbur’da kaşarlı kalamar dolma, tava ve ızgara olmak üzere üç çeşit kalamar yapılıyor. Izgara kalamarlar çeşit çeşit: İçine karides sarılarak hazırlanan kalamar, karides şiş, yaprak şeklinde közlenerek zeytinyağı ve kekikle servis edilen közlenmiş kalamar ve bunun közlenmemiş olanı var. Tüm bunlar için kalamarlar sirke, zeytinyağı, şeker ve tuzla hazırlanan karışımda en az dört gün bekletiliyor. Enginar ızgara ve kadayıflı karides, Kalbur Restoran’daki diğer seçenekler arasında. İçkili mönü 50 YTL. Tel: (312) 490 50 01

URCAN BALIK LOKANTASI

Kiremitte kalamarı meşhur

İstanbul Sarıyer’de 1943’ten beri hizmet veren Urcan Elmas’ın ikinci şubesi olan Antalya Urcan Balık Lokantası, kiremitte soya soslu kalamarla tanınıyor. Mekanın işletmecisi İsmail Tozlu. Soya sosuyla hazırlanan kalamar, fırında sarmısak, tereyağı ve nişastayla birlikte pişirilip servis ediliyor. Kalamar dolma ise, temizlenen kalamarın içine ince kıyılan kaşar peyniri, kuş üzümü, mantar, dereotu koyularak ızgarada pişiriliyor. Yanına tereyağı, sarmısak ve pul biberden oluşan sos veriliyor. İnce doğranarak hazırlanan kalamar tava ise, karbonat, bira ve sodada iyice yoğrularak tavada pişiriliyor. Sos olarak da tuz, limon, yumurta, ayçiçeği ve ekmek içinden oluşan tarator veriliyor. Her üç çeşidin de porsiyonu 12 YTL. Tel: (242) 244 57 68

YALOVA RESTORAN

67 yıllık bir klasik

Çanakkale’de 1940’tan bu yana açık olan mekanı ailenin üçüncü kuşağından Ertuğrul Sürgit işletiyor. Özel sosla ayrı bir lezzet katılan kalamar vazgeçilmez bir meze çeşidi. Bozcaada, Kumkale ve Yeniköy’den getirtilen kalamarlar şeker, soda ve birayla dinlendiriliyor. Bütün halde servis edilen ızgara kalamar, iç pilavla doldurularak hazırlanan kalamar dolması, tarator sos ve nane yapraklarıyla sunulan tava kalamar restoranın seçenekleri arasında. Her birinin fiyatı 12 YTL. Yazın 400 kişi, kışın 200 kişiyi ağırlayan lokantaya gidenler arasında Rauf Denktaş, Uğur Dündar, Ata Demirer, Alişan, Haluk Şahin ve Adnan Polat var. Tel: (286) 217 10 45

LİPSOS RESTORAN

Izgarası tavsiye ediliyor

Lipsos Restoran, İstanbul Beyoğlu’ndaki Nevizade Sokak’ta yer alıyor. İki senelik restoranın sahipleri dört garson ve aşçı. İki katlı mekanda yaz kış toplam 240 kişi ağırlanabiliyor. Taze balık çeşitlerinin, balık pastırmasının, levrek marinanın ve somonlu mezgit sarmanın da servis edildiği restoranda en çok kalamar çeşitleri tercih ediliyor. Tuzla ovulup, sodada dinlendirilen kalamarlar tava, kaşarlı dolma ve ızgara çeşitleriyle sunuluyor. Jüri üyelerimizden Akis Panayotidis’in önerisi ise tereyağ, soya ya da balzamik sos ile servis edilen kalamar ızgara. Her gün fasıl müziği var. Kalamar çeşitlerinin fiyatları 8-10 YTL arasında. Tel: (212) 249 55 86

DEVELİ BALIK RESTORAN

Bütün halde pişiriliyor

Develi Balık Restoran, İstanbul Kalamış’ta deniz kenarında dokuz yıldır hizmet veriyor. Yazın 400, kışın 250 kişiyi ağırlayabilen restoranda kalamarın tava ve ızgara çeşitleri sunuluyor. Kalamarlar servisten bir gün önce sodada bekletilerek dinlendiriliyor. Daha sonra ezilip yağlanan kalamarlar, bütün halde ızgarada pişiriliyor. Arzuya göre soya sosuyla servis ediliyor. Tava kalamar sevenlerin de tercih edebileceği mekanda balık köftesi gibi lezzetler de var. Tel: (216) 330 74 25

TRİLYE RESTORAN

Hellim peynirle yapılan dolma

Emekli kıdemli binbaşı, gurme Süreyya Yılmaz ve eşi Mahmure Yılmaz’ın açtığı Trilye, Ankara’da çok sevilen bir balık restoranı. Burada dolma, ızgara ve tava kalamar çeşitleri var. Ayvalık’tan gelen kalamarların hepsi oltayla tutuluyor. Kalamarlar bir gece önceden soda veya biranın içinde bekletiliyor. Daha sonra sızma zeytinyağı, tane karabiber ve defne yaprağından oluşan bir karışımda 20 dakika dinlendiriliyor. Trilye’nin kalamar dolmasının içine hellim, kaşar peyniri, mantar ve kapari çiçeği konuluyor. En çok tercih edileni, meşe kömüründe yaprak gibi açılarak bütün halinde pişirilen ızgara kalamar. Hepsi tarator sosla servis ediliyor. Trilye, her gün 8.30-02.30 arasında açık. Tel: (312) 447 12 00
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!