Arkeoloji Müzesi haberleri sayfasında Arkeoloji Müzesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4623 Arkeoloji Müzesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Konya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de hizmete giren en eski ikinci müze olarak ayrı bir öneme sahiptir. Genel olarak, Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük antik kentinden günümüze kalanlar sergileniyor. Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#Konya29 bin metrekarelik bir alana kurulan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir. 1948 yılında açılması planlanan müze, 21 yıllık bir gecikmeyle 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi nerede, içinde hangi eserler sahneleniyor? Sizin için derledik.
#ŞanlıurfaAra tatil bitti. Çocukları bol bol eğlendirdik. Gizem’le Melis bu süreci hem çocuklarla ilgilenip hem de çalışarak atlatmayı başardı. Ama çocukları eğleme işi cumartesi-pazar da devam ediyor. Her hafta sonuna iyi hazırlanmış bir programla girmek şart oluyor. Neyse ki bunun için pek çok merkez, müze ve organizasyon seçeneği var.
#AKM Çocuk Sanat MerkeziYıllardır İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulanan ve üzerinde geometrik ayrıntılar bulunan kil tabletle ilgili tartışma alevlendi. Avustralyalı bir matematikçi, 3 bin 700 yıllık kil tabletin bilinen en eski uygulamalı geometri örneği olduğunu açıklarken İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, tabletin çok daha eskiye dayandığını düşündüklerini açıkladı.
#Arkeoloji MüzesiMarmaris hem kitle turizmi için hem de doğayla baş başa, sessiz sakin bir tatil için birçok seçenek sunuyor. Nasıl bir tatili tercih ederseniz edin, yaşadığım yer Marmaris’te muhteşem bir deniz, birbirinden nefes kesici koylar ve binlerce yıl geriye giden bir tarih hazinesiyle karşılaşacaksınız. Üstelik eğlence yeni başlıyor.
#GazetehaberleriArkeoloji Müzesi eserlerinin nakledileceği Atatürk Havaalanı’nda geçen hafta yangın çıkmıştı. Havaalanı gibi yerlerde bu tarz koleksiyonların korunmasının tesadüfe bırakılması mümkün değildir. Acilen açılacak İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin şimdikinden ayrı bir alanda kurulması kaçınılmazdır.
#YAZARSivas'ta Hitit dönemine ait altın mühür yüzük, Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Hitit kralına en yakın kişi konumundaki baş sakiye ait olduğu sanılan ve aynı zamanda mühür olarak kullanıldığı düşünülen mühür yüzük, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mühür yüzük, eldeki tek örnek olma özelliği taşıyor.
#SivasSivas'ta Hitit dönemine ait altın mühür yüzük, Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Hitit kralına en yakın kişi konumundaki baş sakiye ait olduğu sanılan ve aynı zamanda mühür olarak kullanıldığı düşünülen mühür yüzük, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mühür yüzük, eldeki tek örnek olma özelliği taşıyor.
#SivasTarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan "ana tanrıça" Kybele heykeli, yaklaşık 60 yılın ardından Türkiye’ye geri getirildi. İstanbul Arkeoloji Müzesinde bin 700 yıllık "Kybele"nin tanıtımını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “1960’lı yıllardan beri ülkesinden uzak kalmış olan Kybele heykeli artık ait olduğu topraklara, vatanına gelmiştir” ifadelerini kullandı.
#Kybele Heykeliİstanbul’da son yıllarda metro ve inşaat hafriyatları sırasında tesadüfen bulunan tarih öncesi dönemlere ait eserler İstanbul tarihini zenginleştirdi. Diğer taraftan İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserler, birkaç farklı konseptte müze kuracak kadar çok sayıda.
#GazetehaberleriEskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, projesinden teşhirine kadar Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olma özelliğine sahip. 2010 yılında müze inşaatı tamamlanarak hizmete giren ve yaklaşık 1300 metrekarelik alana kurulan müze binasının, üç blok hâlinde 4000 metrekarelik kullanım alanı bulunuyor.
#EskişehirMısır kültürü olarak bilinen mumya aslında eski Türkler’de ve Anadolu kültüründe de var. İstanbul’da Arkeoloji Müzesi’nde 6 mumya bulunuyor. Bunun dördü Mısır ikisi Anadolu mumyası. Lakin Topkapı Sarayı’ndaki mumya hem tekniği hem de hikayesi ile oldukça etkileyici. Çift başlı mumyanın bir başında timsah diğer başında ise bir kadın başı yer alıyor. Efsaneye göre Nih nehrinde bir çocuk prensesi timsah yutuyor ancak başı kurtarılabiliyor. O nedenle timsahı prensesin başı ile birlikte mumyalıyorlar. Sultan Abdülaziz döneminde gelen mumyadan 2. Abdulhamid rahatsız olunca mumya Yıldız Sarayı’ndan Topkapı Sarayı’na sürgüne gönderliyor. O mumyayı ilk kez Hürriyet görüntüledi.
#Mısır KültürüAnadolu’da yaşayan kadim medeniyetler ve imparatorluklar arkalarında paha biçilemeyecek sayısız eser bıraktı. Bilinen ilk aşk şiirinden efsanelere konu olan elmasa, mitolojik dönemdeki heykellerden dev kadırgaya... Müzelerimizde mutlaka görmeniz gereken eserleri seçtik.
#SeyahatBergama, kültürel mirası ile çağdaş sanatı bir araya getiren benzersiz bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. “Parşömen Bir Serüvendir” adlı resim sergisi, antik çağlardan günümüze kadar uzanan parşömen geleneğini modern sanatla buluşturuyor.
#1Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli'deki Tripolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, milattan sonra 4'üncü yüzyıla tarihlenen ve gövde kısmı 2018'de bulunan heykelin baş kısmının da ortaya çıkarıldığını duyurdu.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli'deki Tripolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, milattan sonra 4'üncü yüzyıla tarihlenen ve gövde kısmı 2018'de bulunan heykelin baş kısmının da ortaya çıkarıldığını duyurdu.
#Mehmet Nuri ErsoyTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığAmerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenledi. 2024 yılı üçüncü çeyrek turizm verilerini açıkladı. Bakan Ersoy, "Hem Haydarpaşa'da hem de Sirkeci'de tren olacak, kültür ve sanat olacak, Millet Bahçesi olacak. Ama burada asla AVM ve otel olmayacak. Hedefimiz 2026 Ekim ayında İstanbul Kültür Yolu Festivaliyle Haydarpaşa ve Sirkesi Kültür Vadilerini İstanbullulara hediye etmek" şeklinde konuştu.
#Bakan ErsoyBu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatSümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıMavi yolculuk turlarının öncüsü Marmaris, Mavi Bayraklı plajları, yılın ortalama 300 günü yüzünü esirgemeyen güneşi, turizme kazandırılan yeni arkeolojik eserleri ve uluslararası kültür-sanat festivaliyle bu yazın da yıldızlarından biri olacak. Marmaris’i ziyaret etmeyi planlayanlara semt pazarlarından gizli kalmış koylarına, kalesinden günlük yağı gibi şifalı yerel ürünlerine kapsamlı bir rehber hazırladık.
#MarmarisEski uygarlıklar, çok iyi korunmuş antik mezarlar, kaya kiliseleri, Osmanlı izleri, bağcılık ve yeme-içme, eğlence... Türk, Yunan ve Bulgar sınırlarının kesişim noktasındaki küçük bir kasaba, vaat ettikleriyle büyük bir turizm merkezi olmaya aday. Doğal koruma alanlarından tarihi yapılarına kısa bir Svilengrad turu yapalım.
#Gülay Barbaros AltanBodrum Antik Tiyatro’daki tarihi taş, güvenlik görevlisiyle korunmaya başlandı. Yıldız Tilbe’nin üzerine çıkmak istediği altar taşa son olarak Teoman uzanarak şarkı söyleyince yetkililer harekete geçti. Göksel’in önceki akşam Bodrum Antik Tiyatro’da verdiği konser sırasında altar taşının başında güvenlik görevlisi bekledi.
#Bodrum Antik Tiyatro