‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerTürk edebiyatının yurtdışında tanıtılması için akademisyen ve çevirmen olarak yıllarca emek vermiş bir isim Güzin Dino (İstanbul 1910 - Paris, 30 Mayıs 2013). İstanbul’da tanıştığı ve 1941 yılında Adana’ya sürülen Abidin Dino ile evlenebilmek için İstanbul Üniversitesi’ndeki akademisyenliğini yarım bırakıyor ve Anadolu’yu dolaşıyorlar. 1954 yılında yerleştikleri Paris’te Türk dili ve edebiyatı üzerine çalışmalarına devam ederek bir tür merkez görevini üstleniyor. Yunus Emre, Nâzım Hikmet ve Yaşar Kemal’den Fransızcaya çeviriler yapıyor, antolojiler hazırlıyor.
#Nazım HikmetBâki Asiltürk’ün hazırladığı ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri’ kitabında, şiir tarihimizde bir zamanlar çok okunmuş ancak zamanla unutulmuş şairler var. Celâl Sılay, Halit Fahri Ozansoy, Vasfi Mahir Kocatürk gibi şiirimize öncülük etmiş usta isimleri okura hatırlatan bu eser, kitaplığımda göz önünde duracak...
#Bâki AsiltürkTürk edebiyatının belli dönemlerini ele alan periyodik antolojiler ve tematik antolojilerin yanı sıra çok özel alanların antolojileri de hazırlanmıştır. ‘Kabataşlılar, ‘Veteriner Şairler’, ‘Asker Şairler’, ‘Mülkiyeli Şairler’ gibi... Bugün bu çok özel alanlara ait antolojilerden söz edeceğim.
#En Özel AntolojilerAntolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#AntolojilerEdebiyat kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Bunlardan ilki belli bir konuda yayınlanmış kitap veya yazılı yayınlar anlamına gelmektedir. İkincisi özellikle üstün veya kalıcı sanatsal değeri bulunan yazılı eserleri ifade etmektedir. İşte Edebiyat akımları ile ilgili merak edilenler.
#Edebiyat Nedir?Altay Öktem’in yeni romanı ‘Yalan Yanlış Hayatlar’ usta işi bir kurguyla işlenmiş, bol karakterli, bol aksiyonlu bir polisiye. Yazar milliyetçilik, ırkçılık ve cinsiyetçiliğin eril sistemde nasıl iliklere işlediğini, bir kenar mahalleye kurduğu, ritmi hiç düşmeyen hikâyeyle anlatıyor.
#Altay Öktem38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan Özyalçıner“Şiirinin sızdığı yerinden” tanıdığımız Barış Pirhasan’ın şiiri güneşli, iyimser, yumuşak görünümlü... Ama saklayarak açık etmek istediği şeyleri fark edince, okuruna merhamet ediyor. Okurlarını tanıyormuş gibi yazan, şiirinde de sinemasında da gökkuşağı olan Pirhasan’dan iki yeni kitap: ‘Bütün Şiirleri’ ve ‘Ölümden Sonra Aşk’.
#Barış PirhasanNe kadar nesnel olmaya çalışırsanız çalışın, antolojide öznellik ağır basar. Hele genel edebiyat tarihi yerine belli bir dönemi, belli bir türü seçmişseniz tartışma oranı daha yüksektir. Ben her şeye rağmen antolojilerin yararına inanırım. Tek tek şairlere giden yolu antolojilerin açtığı yargım değişmedi. Yeni bir antoloji üzerine çeşitleme yapacağım.
#Doğan Hızlan