Paylaş
Tatilde ne okumalıyız?
Bu liste bence çok dikkatle hazırlanmalı. Çoğumuz o yıl ilgi gören kitapları tavsiye ediyoruz.
Araya ödül kazanan kitapları da katıyoruz.
Bu yöntemle iyi bir okur kitlesi kazanacağımıza inanmıyorum. Altyapısı olan biri o kitabı okuyacak, daha önceki kitaplarını bilmiyorsa, yazarın gelişim çizgisini öğrenemeyecek.
Tatil kitaplarını hazırlarken okul çağındaki çocuğunuzun zevkine göre de kitap seçmelisiniz.
Genelde yaz günlerinin dağınıklığında sanırım ciddi kitaplara pek yer yoktur. Bence polisiye kitapları sıralamada öne almak gerekir.
Hiç kuşkusuz ödül kazananları da almalı, Türk edebiyatının seyri onlardan öğrenilebilir.
Küçük bir kütüphane her evin ihtiyacıdır. O kitaplıkta bir edebiyat tarihi ile antolojiler yer almalıdır. Çünkü edebiyat tarihi bir ülkenin edebiyatının gelişim çizgisini gösterir, önemli adlarını öğretir.
İyi bir okur olmanın da bazı koşulları vardır. Dünya ve Türk klasiklerinden bir seçkiyi mutlaka okumalısınız. Eskisini bilmeden yenisini anlamak mümkün değildir.
Seçme bir liste için size eleştirmenler de donanımlı kitap satıcıları da yardımcı olur.
Ben zaman zaman edebiyat tarihlerini, antolojileri gözden geçiririm, böylece tarihi bağı koparmam.
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında böyle bir geçmiş bilgisi bugünün okurunu bilgilendirmek konusunda mutlaka yapılmalıdır.
Siyasi tarih kendi başına eksik kalır, siyasal olaylarla edebi, sanatsal olaylar arasındaki bağı kuramazsanız, Cumhuriyet’in kuşatıcı işlevini anlayamazsınız.
Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün yanında birçok başka adlar vardır. Bu adları da öğrenmelisiniz. Ayrıca tanıklık eden edebiyatçıları öğrenmeden, Batı’ya açılan pencereden bakmadan müziğimizi de resmimizi de tarihin içine oturtamayız.
Cumhuriyet öncesinden, Osmanlı’dan başlayıp bugüne gelmelisiniz.
Bu alanda kitaplığımdan bir kitap çıkardım. Kemal H. Karpat’ın ‘Osmanlı’dan Günümüze Edebiyat ve Toplum’ kitabı.
Kaan Durukan’ın Önsöz’ünden birkaç satır:
“Kemal Karpat’ın sosyal bilimle edebiyat üzerinden değerlendirme çabasını, bilimsel olanı sanatsal olanın penceresinden anlamlandırma gayretini her zaman çok önemli bulmuşumdur.”
Ayrıntılı Önsöz’ü okumalısınız.
İÇİNDEKİLER:
- Selim İleri’ye Cevap
- Türk Romanı
- Çağdaş Türk Edebiyatında Sosyal Konular
- Türk Sosyal Edebiyatının Gelişimi
- Sosyal Ortam ve Edebiyat: Ömer Seyfettin’in (1884 – 1920) Edebi Eserleri, Jön Türk Döneminin (1908 – 1918) Yansıması
-Ahmet Mithat, Çehov ve Orta Sınıf Edebiyatı
- Ulus Arayışı İçinde Bir Dil: Ulus
- Devlette Türkçe (Timaş Yayınları)
YAŞAMI VE YAPITLARIYLA HABİB AYDOĞDU
Ressam Habib Aydoğdu’nun ‘Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habib Aydoğdu’ sergisi Antalya Kültür Sanat’ta açıldı.
100 yıllık Cumhuriyet’in ikinci yarısında yaşananların duygusal ve düşünsel izdüşümlerinden oluşan sergi 20 Ağustos tarihine kadar gezilebilir.
Kapsamlı bir biyografi niteliğindeki sergi, bir yandan Çağdaş Türk Resmi’nin önemli ismi Habip Aydoğdu’nun sanatla yoğrulan yarım yüzyılına ışık tutarken, öte yandan izleyenleri, ‘Resimleriyle Habip Aydoğdu Tarihi’ni anlatan ilham dolu bir yolculuğa davet ediyor.
Habip Aydoğdu’nun sanatsal evriminin izlerini yaşamındaki dönüm noktalarıyla kronolojik biçimde sunan sergi, izleyicileri ‘Yaşam Kavgası’ adıyla, sanatçının ilk dönem çalışmalarıyla karşılıyor. ‘Zamanın Ruhu’ ismiyle 1989 – 2015 yılları arasında ürettiği eserlerinin yer aldığı ikinci salonun ardından izleyiciler, ‘Umut’ temalı üçüncü salonda, 2016 – 2023 arasına tarihlenen, gerçeklik ile sembolizm arasında dans eden formların can bulduğu birbirinden önemli yapıtları deneyimleme fırsatını buluyor.
Küratörlüğünü Elif Aydoğdu Ağatekin’in üstlendiği ve 148 yapıtın yer aldığı sergide, sanatçı hakkında farklı dönemlerde kaleme alınmış metinlerden oluşan sanat ve yaşam yolculuğu, desenler, üç boyutlu çalışmalar, fotoğraf ve belgelerle iç içe kapsamlı bir içerik sunuluyor.
Habip Aydoğdu’nun son dönem çalışmalarının da yer aldığı ‘2023 Karalamalar Güncel Notlar’ adlı resimli günlükleri Özgür Aydoğdu’nun etkileşimli iPad uygulamasıyla izleyiciye aktarılıyor.
Adres: Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç Caddesi, No: 60, Muratpaşa / Antalya.
Paylaş