Sonbaharın son günleriydi. Yaz kalabalıklarını atlatmış olmayı umut ederek Roma’yı adımlamaya karar verdik. Kolezyum’dan dünyanın en büyük kilisesi Aziz Petrus Bazilikası’na, Trevi Çeşmesi’nden Borghese Galerisi’ne, lezzetler semti Trastevere’den İspanyol Merdivenleri’ne yürüdük de yürüdük...
#Bülent DEMİRTom Holland’ın muhteşem kitabı ‘Dominion - Hristiyanlık Batı’yı ve Dünyayı Nasıl Dönüştürdü?’de “Hristiyanlığın Batı uygarlığının gelişimi üzerindeki tesiri o kadar derin olmuştur ki gözle görülemez hale gelmiştir” diyor. Eşsiz bir yazınsal anlatımı olan Holland, hislerin niçin tamamen Hristiyan kaldığını araştırıyor. Bu oldukça yeni bir sorunsal.
#Tom Hollandİş Sanat Antik Sahne’nin tarihin dokusu altında izleyicilerle buluşturduğu ‘Ben Anadolu’ oyunu, bu kez 22 Temmuz’da Muğla Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti’nde. Antikçağlardan günümüze Anadolu’nun farklı dönemlerine tanıklık eden 16 güçlü kadının öyküsü, oyuncu Ayça Bingöl’ün yorumuyla perdeye taşınıyor.
#Ben AnadoluKaradeniz’in içlerinde kalmış 8 bin 500 yıllık yerleşim birimi, geçmişten günümüze çok farklı medeniyetlerin izlerini korumayı başarmış. Kendinizi Amasya sokaklarına bırakın ve tarihin kültür galerisinde yolculuğa başlayın. Önce Kral Kaya Mezarları’nı gezin, sonra Osmanlı’nın izlerini takip edin. ‘Şehzadeler Şehri’nde Yeşilırmak boyunca ilerleyip bu açık hava müzesinin tadını çıkarmaya bakın.
#Amasyaİstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kız Kulesi’ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Orijinal resimlerindeki, 2. Mahmut dönemindeki haline döndürüldü. Mayısın ilk haftası açacağız” dedi.
#Kız KulesiGenel yayın yönetmenimiz Ahmet Hakan, 28 Kasım’daki köşe yazısında “Karlı dağlardaki tüm tesisler, kayakçı zevkine göre oluşturuluyor. Bizi düşünen yok. Sevdiğim şey şu: Dağ başında, karların ortasında, ahşaptan yapılmış bir kar oteli” yazınca jürimize pisti olmayan ama kar tatili yapabileceğimiz adresleri sorduk. Dağ evinden butik otele, huzura davetiye çıkaracak önerileri sıraladık.
#SeyahatUluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) girişimi ve UNESCO’nun kararıyla zeytin ağacı, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklendi ve 26 Kasım’ın ‘Dünya Zeytin Günü’ olarak kutlanması kararı alındı. Bu özel gün yaklaşırken ölmez ağaca bir şükran borcu olarak dünyanın en eski zeytin işleklerinden birine, Urla’daki Klazomenai’ye düşürdüm yolumu. Bu kadim ağaca bir kez daha âşık oldum.
#HürriyetBizans tarihi, sanat tarihi ve arkeolojisi alanlarında yapılan çalışmaların verimlerine dayanan 30 bilimsel makalenin yer aldığı ‘Türkiye’de Bizans Çalışmaları - Yeni Araştırmalar, Farklı Eğilimler’e Anadolu’nun antikçağ tarihi kitabı da diyebiliriz.
#Türkiye’De Bizans ÇalışmalarıTürkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ile Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği Başkanlar Konseyi Toplantısı için iki gün Tekirdağ’daydık. Yılmaz Karaca başkanlığındaki TGF iki ayda bir ilde toplanıyor, yaklaşık 130 dolayında gazeteci, cemiyet başkanı ve yönetici basının sorunlarını tartışıyor, sonra bir bildiri yayınlıyor.
#GazeteciFoça’nın Kozbeyli Köyü otantik yapısı, dibek kahvesi ve tarih kokan sokaklarıyla görülmeye değer güzellikte. Tatil yolu üzerindeki bu köye uğrayıp yüzlerce yıllık konaklar ve kaya mezarları arasında Ege’nin farklı renklerine tanıklık edebilirsiniz. ◊ Melih USLU
#GeziFotoğraftaki yerin adı Kapıkırı Adası. Herakleia Antik Kenti’nin sınırlarındaki adanın dış surlarında Meryem Ana’ya adanan 13’üncü yüzyıl yapımı bir kilise ve iki de küçük şapel var. Adanın bir başka özellliğiyse Helenistik çağda anakaraya bağlı bir savunma hisarına sahip olması. Bu antikçağ evresinin günümüze kalan kısmı, duvar ve kesme taş kalıntıları sayesinde yer yer görülebiliyor.
#HürriyetBodrum yarımadasının Fener burnundan sadece 10 mil uzaklıkta olan Kalimnos adasına ilk gittiğimde rüzgarlı bir gündü... Saçım başıma karışmış, kalacak otel bulana kadar rüzgardan serseme dönmüştüm. Rüzgarın aslında ada için ne kadar önemli olduğunu, ada insanını ne kadar etkilediğini, insanların yüz hatlarına kadar etki ettiğini ilk günün akşamı keşfettim diyebilirim. Kos adasından bindiğim hızlı katamaran ile adaya yaklaşırken sağda solda gördüğüm yalnız kayalıklar ile beni dağlık ve çorak bir adanın beklediğini anladım.
#BursaAnnemin köyüne selam vermeden olmazdı. Selanik muhaciri olan dedemlerin dilinde burası Gölyazı değil, Apolyont. Peki, bu adın kökeni nereye dayanıyor? Kasaba, milattan önce 2’nci yüzyılın ortalarında kurulduğu tahmin edilen Apollon Krallığı’nın merkezi. Malum antikçağ Anadolu’sunda şiir tanrısı Apollon adına yapılmış dokuz kent mevcut. Burası, Rhyndakos(Mustafakemalpaşa) Çayı kenarında kurulduğu için Apollonia ad Rhyndacum diye anılan bölge. Gölyazı’nın civarında başka adalar da mevcut. Sadece suların değil, efsanelerin de çevrelediği ve Bizans döneminde manastıra çevrilen Kız Adası mesela. Buradaki tapınak, görkeminden dolayı Roma devrindeki paralarda resmedilmiş. 198-217 yılları arasında hüküm sürmüş 22’nci Roma İmparatoru Carakalla adına basılan sikkelerin ön yüzünde bu tapınak varmış. Eski tapınağın taşları, Haydarpaşa İskelesi’nin yapımında, başka bir ayrılığın istasyonunda kullanılmış. Bu dönemde sandal sefası yapmadan ve suya bakıp güneşi batırmadan dönmeyin.
#SeyahatSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMGeçen hafta sakinliğiyle, doğasıyla ve tarihiyle Kırklareli’nin merkezinde bir geziye çıkmıştık. Bu hafta kentin dışına çıkıp ilçelerine doğru uzanacağız. Önceden uyarayım; bu coğrafyayı keşfederken karşılaşacağınız sürprizlere duyduğunuz hayranlığa ihmal edilmişliğin hüznü de karışacak.
#Hürriyet‘Kendi Hayatında Ölme Vakti’, insanın kendini aramasının öyküsü. Mehmet Eroğlu, geçmişin trajedilerini bugünün dramlarıyla bağlayan, hem metinler arası bağlarla edebi açıdan önem taşıyan hem de insanın varlığı hakkında sorular sordururken güncel olaylarla ilişki kuran, keyif ve merakla okunan bir roman yazmış.
#Kendi Hayatında Ölme Vakti‘Bizans’ın Entelektüel Tarihi’, Bizans’ın siyasal tarihi çalışmalarından çok daha önemli bir kitap. Sadece bir çalışmanın yekûnunu dile getirmesi bakımından değil, aynı zamanda bir tür olması bakımından da önemli. Zira kitabın editörleri Anthony Kaldellis ile Niketas Siniossoglou’nun altını çizdikleri üzere, Bizans’taki entelektüel çalışmalar, tarihsel ilgi bakımından oldukça yeni...
#Anthony Kaldellisİstanbul aşkımı bilmeyen kalmadı... Nereye gidersem gideyim dönüp geldiğim, sığındığım yuvamın böyle etkileyici bir yer olması benim için gurur kaynağı. Her sokağı sürprizlerle dolu çok az kent var. Serinlik henüz üşütmezken şehrin kalbinde, Tarihi Yarımada’da bir gün geçirelim. Şehrin sembolleşen yapıları bize hikâyelerini anlatsın.
#HürriyetŞimdilerde tam olgunlaşmış ve en lezzetli haliyle tezgâhlara çıkan armut, sulu ve kendine has dokusuyla tuzlu, ekşi ya da tatlı pek çok lezzetle eşleştirilebilir. Izgara edildiğinde, fırınlandığında veya yemeklere katıldığında bambaşka tatlara bürünen bu ‘bukalemun’u sadece meyve tabaklarını süslemek için kullanmak haksızlık olur...
#ArmutEylül’e merhaba dedik; ama merak etmeyin yaz bitmedi daha.. Sabah işyerime doğru yürürken sağa sola bakıyorum, insanları süzüyorum. Hakkında pek çok öykü anlatılan Sinop doğumlu ünlü filozof Diyojen’in gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşırken insanların kendisini görüp “Hayrola nedir bu fener gündüz vakti?” diye sorduklarında, “Doğru dürüst bir adam arıyorum” dediği olay aklıma geliyor. Hürriyet Bursa’ya 63. gezi yazım’da Sinop’u alatmak üzere adımlarımı hızlandırıyorum.
#SinopAntalya’nın batısında; Kumluca, Elmalı, Kaş ve Demre ilçelerinin çevrelediği Finike tarımla turizmin arasında kalmış. Antik şehirleri ve doğasıyla iki resmin ortasında duruyor gibi. Turkuvaz suları serin, portakalı meşhur ve Bektaşi babası Musa da orada, Noel Baba da...
#FinikeAnadolu’ya yakın tüm Ege adaları bizden biridir aslında, ve en büyük keyif adaya gittiğinizde Anadolu’yu uzaktan görüp akşam yanan ışıklarda bildiğiniz köyün kasabanın yerini tahmin etmektir. Samos, diğer adıyla Sisam adası da bunlardan biri ve Ege adalarının Anadolu’ya en yakın olanı.
#BursaProfesyonel rehber Serhan Güngör, yeni kitabı ‘Gezgingöz’de Türkiye tarihinin peşi sıra dünyayı geziyor. Onunla birlikte Güney Afrika’da Osmanlı âlimi Ebubekir Efendi’nin halen ne kadar etkili olduğunu görebilir, Avrupa’nın Türkçe konuşulan en uzak noktası Makedonya’nın Kocacık Köyü’ne uzanabilirsiniz.
#GazetehaberleriGünlük yaşamda “mantık” kavramının bir kabuller kümesine işaret etmek amacıyla kullanımına sıkça rastlarız. “Benim mantığıma uymuyor”, “toplum mantığına aykırı” şeklindeki ifadeler bunun tipik örnekleridir. Ne var ki bu kavram, yaklaşık 2 bin500 yıllık geçmişiyle bir bilimin de adı. Mantığın bir bilim olması, kurallarının kişiye ve topluma bağlı olmaması, tıpkı matematik gibi genel geçerli kurallarının olması demek. Dolayısıyla da bir akıl yürütmenin doğruluğundan emin olabilmek için mantık kurallarını bilmek kaçınılmazdır. Ne var ki böyle bir durumda “o halde mantık (yani çıkarım) kurallarını bilmeyen bir kimse doğru düşünemez mi?” gibi bir soru akla gelebilir.
#Mantık