Geçtiğimiz günlerde ,20-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Sense of Antalya’ etkinliğine katıldım. Bu Türkiye gastronomisi adına büyük anlam taşıyan etkinlik kapsamında Antalya’nın kent gastronomisine hayat veren lezzet noktalarını, coğrafi işaretli ürünlerini ve kültüründe iz bırakan tarihi mekanlarını,birbirinden başarılı şef, yemek yazarı ve duayen gazeteci arkadaşlarım ile birlikte keşfe çıktık.
#Antalya Kabak TatlısıCoğrafi işaretli ürünlere sahip olan turistik bölgeler, gastronomi turizmine katılan turistler açısından memnuniyet yaratır. Topraktan sunuma kadar tüketicilerin yaşayarak edinecekleri deneyimler turist memnuniyetini artırırken, bölge açısından da gerçek bir katma değer yaratır.
#ANTALYAYaşadığımız ülkede tescillenmiş kaç tane coğrafi işaretli ürün var ve biz kaçını yedik, kokladık, dokunduk, tattık, dahası neler olduğunu biliyoruz? Hani, yurt dışına çıkınca araştırır, gider buluruz ve deneyimleriz ya... İşte onu kentimizde ne kadar yaptık, yapıyoruza dikkat çekmek istiyorum.
#Coğrafi İşaretYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#Karadeniz2000’lerin başıydı ve çok “zor” biten aşkımdan sonraki hâletiruhiyemi en iyi şu sözler anlatıyordu:“Bir gün gelir de bir an / Çokça zamanlardan sonra / Geri dönüp baktığında / Bilmem anlar mısın / O senin bir anının / Benim ömrüm olduğunu / Ne çok sevildiğini / Artık çok geç olduğunu / Zor, zor kadere emanet ettim seni...”
#NevGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiSadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en ikonik restoranlarından... Kimileri bademli gridasının, kimileri oğlak köftesinin, kimileri kabak tatlısının müptelasıdır. Akdağ ailesinin okulu, restoranları ‘7 Mehmet’in mutfağı olmuş hep... Öğretmenleriyse restoranı açan babaları, ustaları ve Akdeniz malzemeleri... ‘7 Mehmet’in hikâyesini anlatan kitabı, genç şefler ders niyetine mutlaka okumalı.
#7 MehmetBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#Hürriyet‘Pişir Pişirebildiğin Kadar’ Gökçen Adar’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı. Adar, çorbalardan dolmalara, kızartmalardan tatlılara 8 pişirme usulünde ve 42 başlık altında 278 tarifi derlemiş. Aralarında günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ‘şilofta’ tatlısı da var, yokluktan doğmuş elmalı baklava da...
#Gökçen AdarAkdeniz bölgesinin iç kısmında kalan ve göller bölgesi olarak adlandırılan Burdur doğa mucizesi olarak tanımlanmaktadır. Birçok doğal güzelliğin bulunduğu Burdur'da Antik kentler meşhurdur. Burdur bölgesini tüm ayrıntılarıyla sizler için inceledik. Burdur hangi bölgede tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#BursaAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetBalkabağı sezonu geldi; hem evlerde hem restoranlarda çeşit çeşit tatlıları yapılmaya başladı. Kireçte bekletilip çıtırlaştırılanı da çok seviliyor, şekerle pişirilip cevizle servis edileni de... Pudingi de cheesecake’i de çok leziz oluyor. Balkabağıyla yapılan tatlıların en iyileri nerede yenir, uzman jürimize sorduk.
#BalkabağıKitle turizminin istilası, her şey dahil sistem derken tarihinden gastronomisine Antalya’nın çok önemli özellikleri yıllardır hasır altına itildi. Oysa malzemesinden yemeğine, geleneksel üretimden yarım asırlık ustalarına keşfedilecek o kadar çok şey var ki! Buyurun sizi yoldan çıkaracak bir gastronomi rehberi…
#Yazar