Analitik Felsefe, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Analitik Felsefenin ne olduğunu öğrenebilir ve temsilcileri ile ilgili de bilgi sahibi olabilirsiniz. Analitik Felsefe nedir? Temsilcileri kimlerdir? Analitik felsefe özellikleri ve örnekleri detaylarıyla derledik.
#Analitik FelsefeDüşünce kelimesi Arapçada fkr kökünden gelmektedir. Arapçadan alıntı olan düşünce sözcüğü fakr kelimesinin mastar almış halidir. Türkçe karşılığında ise düşünme ya da akıl yürütme anlamlarını ifade etmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak düşünce nedir, düşünce nasıl oluşur, felsefede düşünce akımları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Düşünce Nedir Nasıl Oluşur?Kerem Ozan Bayraktar, Şeref Erol ve Yağız Özgen’in çalışmalarından oluşan ‘aRb’ isimli sergi, Sanatorium’da devam ediyor. ‘aRb’, insan zihninin kavrayabileceği şeyin, yalın nesneler olamayacaklarını ancak nesneler ya da ögeler arasındaki ilişkilerle birlikte bir bağlam olduğuna işaret ediyor. Serginin dayandığı kavramları ve sergilenen işlerin yaklaşımlarını sanatçılara sorduk.
#KitapsanatÜniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS bitti. Uzmanların yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” dedi.
#YGSDört kişilik Ankaralı bir grup. Üyeler Budapeşte, Stokholm, Connecticut ve Ankara’ya dağılmış. Hayvanlar Alemi’ni çoğunuzun duymadığına eminiz. Fakat İngiliz The Guardian Gazetesi, The Wire ve Uncut Dergileri çoktan keşfetti bile. The Guardian’ın ‘Günün yeni yabancı grubu’ bölümünde uzun uzun anlatıldı. Uncut’sa ünlü gruplarla kıyaslayarak albümleri Guarana Superpower’a üç yıldız verdi
Bilkent Üniversitesi, Türkiye için yeni bir uygulamaya imza atarak, bölümlerini yeniden tanımladı ve disiplinler arası etkileşimi arttırmayı hedefleyecek bir akademik yapı kurdu. Bu çerçevede Psikoloji, Felsefe, Moleküler Biyoloji, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Nano Bilim gibi alanları kapsayan disiplinler arası araştırmalar yürütülmeye başlandı.
Bu hafta Merkür’ün Başak burcuna geçişi zihnen daha planlı ve organize olmamızı kolaylaştıracak gibi görünüyor. İşleri yetiştirmeye çalışacak, bir şeyleri düzenlemek, toparlamakla ilgileneceğiz. Çarşamba hoşlandığımız kişiye açılmak için uygun; cumaysa aşkta şanslıyız.
#Dinçer GünerYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiHafta başında konsantrasyonumuz az. Plan yapmakta ve ayrıntılı düşünmekte zorlanabiliriz. Partnerimiz ilgisizliğimizden yakınabilir. Çarşamba sezgilerimiz çok güçlü. Bir şey içimize sinmiyorsa yapmamak en iyisi! Hafta sonunaysa enerjik ve keyifli giriyoruz. Analiz ve organizasyon yeteneğimiz artıyor.
#AstrolojiYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#KızıldenizGenç yaşından itibaren, üstelik parası olmamasına rağmen Fransa’nın önde gelen lokantalarında yemek yemeye başlamış. Mutfak denen olayın ne kadar haz verebileceğinin farkına varmış, bir anlamda uykudan uyanmış. Benoît Peeters işte tüm bunları da bir çizgi romanda anlatmış. Bir solukta okudum... Mutfak konusundaki tutkusunu edebiyatla ve toplumsal gözlemlerle harmanlayan yazarın yenilikçi mutfak hakkındaki görüşlerine pek katılmıyorum ama onunla bunları tartışmayı isterdim.
#EdebiyatFelsefe ve sanat tarihi eğitimi alan, zihin felsefesi üzerine yaptığı doktorasına devam eden Pelin Dilara Çolak’ın YouTube kanalı ‘Dilozof’ 300 bin aboneye ulaştı. Kanalında hem “Hiç doğmasak daha mı iyi olurdu”, “Hakikat nedir” gibi büyük sorulara yanıt arayan hem de “Nasıl felsefi düşünülür”, “Felsefeye nereden başlamalı” gibi rehber içerikler paylaşan Çolak’la konuştuk.
#Pelin Dilara ÇolakÇünkü adı üzerinde onlar dizidir, yani kurgudur ve hedef izlenmek olduğu için bize en anlaşılır hale getirmeye çalışırlarken olayın ciddiyeti ya da derinliği gözden bile isteye kaçırılabilir. Sonra da kurgu olduğunu unutan bazı kesimler kendi aralarında tepişir dururken yayın ve yapımda emeği geçen herkes yüzlerinde tatlı bir gülümseme ile Cunda Ada’sında rakı-balık-Ayvalık yapar. Olayın ciddiyetini daha iyi kavramamız için tabii ki ben yine ekibimden Yasin İkizoğlu’na bir danışayım dedim.
#Muhteşem YüzyıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSKoni matematikte yer alan geometrik şeklin adıdır. Bir düzlem içindeki dairenin her noktasını düzlem dışındaki bir noktayla birleştiren doğru parçaları koniyi meydana getirir. Koninin hacmi nedir ve nasıl hesaplanır sorularını sizler için derledik.
#Koninin Hacmi Nedir Nasıl Bulunur Ve Hesaplanır?Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uzmanlar TYT sorularını değerlendirdi.
#TYT Hakkında2,7 milyona yakın öğrencinin iyi bir üniversite hayaliyle ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kaldı. 26 - 27 Haziran tarihlerinde yapılacak sınav öncesinde Bilfen Liseleri bölüm başkanları hangi derse nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı.
#YKSDilimize Latinceden geçmiş olan doktrin kelimesinin orijinali ''doctrine'' şeklinde yazılır. Antik Roma döneminden bu yana kullanılan bu kavram başta Seneca olmak üzere birçok düşünürün felsefesinde önemli bir yer tutar. Kelimenin Türkçe karşılığı ise öğretidir. Doktrin nedir? Doktrin tanımını ve kavramını örneklerle birlikte derledik.
#Doktrin Nedir?Araştırmacı yazar Erhan Arda, son kitabı “Çin Hapşırığı”nda dünya sisteminin dünü ve bugününe hâkim kavramları edebiyat, felsefe, ekonomi ve moda alanındaki boyutlarıyla ele alırken, gelecekteki dünyanın yaşam şeklindeki değişimi de Corona Virüsü (CV) üzerinden analiz ediyor.Tüm bilinmez verileri nedeniyle virüsü ejderha olarak nitelendiren Arda, hayatın yolunun Corona Virüsünden geçeceğini anlatarak, “Derdi, aklınıza ne geliyorsa tüm ilişkileri sarsmak hatta yok etmek ve yeniden dizayn etmek; ancak bunları gerçekleştirdiğinde yok olacak. CV (corona virüs) tam da nefes yolunun üzerine oturdu. Ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel, organizasyonel, zihinsel, görsel, ilişkisel değişim başladı. Etkileme modası ile yeni bir çağ başlattı,” dedi.
#Erhan Arda