Uzmanlar soruları değerlendirdi: Din kültürü zorladı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar soruları değerlendirdi: Din kültürü zorladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 14:59

Üniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS bitti. Uzmanların yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” dedi.

Haberin Devamı

Fem Yayınları Zümre Başkanlarının 2016 YGS değerlendirmesi şöyle:
MATEMATİKTE 3 SORU SEÇİCİ

Bu seneki YGS matematik daha yalın, anlaşılabilir ve özenle hazırlanmış sorulardan oluşmuş. Daha önce 10 civarı gelen problemler konusundan 13 soru geldi. Cebir ve geometri soru ayırımı 33-7 olarak gerçekleşti. Matematikte seçiciliği fazla 3 soru vardı. Geçen sene herkesin yapabileceği 5 tane çok kolay soru sayısını bu sene 10 tane geldi. Matematik adına zorluk dercesi orta sayılabilecek bir sınav. Pratik yapan öğrencilerin zorlanmayacağı sınav olmuş.

TÜRKÇE’DE PARAGRAFLAR ANLAŞILIRDI

Bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Dilbilgisi soru sayası artarak 8 oldu. Karma dil bilgisi sorusu bu sene gelmedi. Bu sene 2 tane anlatım bozukluğundan soru geldi. YGS Türkçe soruları geçen seneye göre orta zorluk derecesine sahip sorulardan oluşmuş. YGS fizik sorularında öğrencileri zorladı. 2 sorunun çeldiricisi oldukça yüksekti. Sorular anlaşılır, yalın bir dille hazırlanmış. Bilgiye dayalı 3 soru vardı. Her yıl olduğu gibi bu senede fen bilimlerinin en kolay soruları kimyadan geldi. Müfredat harici bir soru yoktu.

Haberin Devamı

BİYOLOJİDE BİLGİ İÇERİKLİ SORU FAZLA

Bu yılki biyoloji testinde müfredatta olmayan bazı kavramlar var ve bu kavramların bilinip bilinmemesi sorunun çözümünü doğrudan ilgilendiriyor. Bilgi içerikli soru oranı fazlaydı. Hesaplamalarla ilgili soru olması ve sistemler konusundan soru sorulmaması diğer bir ayrıntıydı. Adayları zorlayabilecek ve seçici diyebileceğimiz iki üç tane soru sorulmuş. Bilgi sorularının ise zor olduğu söylenemez. Geneli itibariyle çok kolay olmayan bir sınavdı. Soruların yüzde 60 kadarı tüm adayların cevaplayabileceği nitelikteydi.

SORULAR MÜFREDATA UYGUN

Tarih YGS emek verilerek hazırlanmış sorulardan oluşmuş. Alışılmışın dışında farklı 2 soru tipi vardı. Sorular müfredata uygundu. Osmanlı konusundan gelen soru sayıları azaltılmış, inkılap soruları artmış. Kolay sayılabilecek sorular da olmasına rağmen son 3 yıla göre zorluk derecesi yüksekti.

DİN KÜLTÜRÜ ZORLADI

Haberin Devamı

Bu seneki YGS coğrafya klasik sorulardan oluşmuş. Bu sene öğrencileri zorlayacak nitelikte 2 tane coğrafya soru vardı. Fiziki ve beşeri coğrafya soru dağılımında değişiklik gözlenmedi. Coğrafya sorularıyla geçbenzer zorluk derecesine sahipti. Felsefe testi geçen seneki sorularla benzer zorlukta. Din kültürü soruları öğrenciler oldukça zorladı.

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar’ın öğrencilerin görüşlerinden derlediği YGS-2016 değerlendirmesi ise şöyle:
MATEMATİK GEÇEN YILA GÖRE KOLAYDI

- Matematik testinde 33 matematik 7 geometri soruldu; geçen yıl 32 matematik 8 geometri sorulmuştu. Geçen yıl 8 yargı problemi sorulmuştu bu yıl ise 13 yargı problemi soruldu.

Haberin Devamı

- Matematik geçen yıla göre öğrencilerin ifadesiyle bir tık, geometri geçen yıla göre iki tık daha kolaydı.

- Türkçe öğrencileri zorlamadı, alışık oldukları sorularla karşılaştılar.

- Fizikte işlem gerektirmeyen bilgi soruları vardı.

- Kimya ve biyoloji öğrencileri zorlamadı.

- Felsefe ve din kültürü soruları bilgiye dayalı sorulardı ve genel kanaat soruların zor olduğu biçiminde.

- Coğrafya soruları öğrencileri zorladı.

Uğur Okulları Akademik Kurul Üyelerinin 2016-YGS yorumları ise şöyle:
TÜRKÇE ANLAM BİLGİSİ AĞIRLIKLI

2016 YGS Türkçe sorularının önceki yıllarda olduğu gibi anlam bilgisi ağırlıklı olduğu görülüyor. Önceki yıllara oranla dil bilgisi sorularının sayısında artma olduğu söylenebilir. Özellikle son yıllarda pek sorulmayan anlatım bozukluğu konusunda 2 sorunun sorulması önceki yıla göre farklılığı ortaya koyuyor. Ayrıca paragraf sorularının geçmiş yıllara göre kısa olması, kolay anlaşılır olması da soruların farklılığı olarak söylenebilir. Önceki yıllarda olduğu gibi aynı metne bağlı birden çok soru sorma anlayışı 2016’da da devam etti.

Haberin Devamı

KİMYA MÜFREDATA UYGUN
Öğrencilerimiz kimya sorularının beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun olduğunu belirttiler. İyi bir eğitim alan, doğru yayınlarla disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrencilerin bu sınavda çok başarılı olduklarına inanıyoruz. Artık YGS bitti. Çok daha kapsamlı müfredata sahip olan LYS kimya sınavı hazırlıklarına hiç vakit kaybetmeden, kaldığınız yerden devam etmenizi öneriyoruz.

TARİHTE ANALİZ GÜCÜ HEDEFLENMİŞ
9, 10 ve 11’inci sınıfların müfredat konularını kapsayan bu sınavda öğrencilerin kavram bilgisini ve analiz gücünü birleştirerek öğrendiklerini yorumlamaları hedeflenmiş. Konuların içeriğine hakim olan ve bu konular içerisindeki bilgileri neden-sonuç ilişkisine göre iyi yorumlayabilen adayların yapabileceği türde bir sınav.

Haberin Devamı

FELSEFEDE TERİMLERE HAKİM OLAN YAPTI
Öğrencilerden aldığımız geri bildirimlere göre sorular müfredata uygun. Sorular, kavram bilgisi ve analiz gücünü ölçmeye yönelik. Planlı çalışan, felsefenin terimlerine hakim olan ve düzenli soru çözen öğrencinin verim alabileceği bir sınav. Çünkü felsefe sorularının yapısı bu yıl öğrenciden bilgi ve yorum gücünü eşit düzeyde istiyor.

FİZİK SORULARI YORUM AĞIRLIKLI
Fizik sorularının geneli, işlem gerektirmeyen ama temel fizik bilgilerini sorgulayan, yorum ağırlıklı sorulardan oluşmuş. Konu dağılımı beklendiği gibi ilköğretim fen bilgisi ve 9’uncu sınıf fizik müfredatından hazırlanmış. Sınavın geneli düşünüldüğünde fizik sorularının belirleyici bir bölüm olduğu düşünülebilir. Sınavın zorluk derecesinin yüksek olmadığı görülse de birkaç sorunun öğrenci açısından ayırt edici olduğu görülüyor. Çalışan öğrencinin emeğinin karşılığını alabileceği bir sınav olarak karşımızda duruyor.

BİYOLOJİDE TABLO VE GRAFİK YORUMLANDI
Öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre biyoloji testine ait soruların MEB kazanımlarına uygun, geçmiş yıllardaki soru kalıpları ile benzer ve müfredat ile uyumlu olduğunu görüldü. Soruların yüzde 55’inin 9’uncu sınıf, yüzde 30’unun 11’inci sınıf, yüzde15’inin 10’uncu sınıf kapsamında olduğu belirlendi. Öğrenciler bu sene tablo ve grafik yorumlama sorularının yanı sıra, bilgi içerikli sorularla da karşılaştı. Konulara hakim olan ve bu süreçte doğru kaynaklar ile sınava hazırlanan öğrencilerin başarılı olacağını düşünüyoruz.

MATEMATİK 4 İŞLEMİ ÖLÇÜYOR
Sorular 9 ve 10’uncu sınıf matematik müfredatını kapsıyor. MEB kazanımlarına uygun. Matematik soruları öğrencinin okuduğunu anlayıp yorum yapabilme gücü ile dört işlem becerisini ölçüyor. Problem konusuyla ilgili soru sayısında diğer yıllara göre artış olduğu gibi paragraf biçiminde hazırlanmış zorlayıcı sorular bulunuyor. Geometri soruları geçmiş yıllara göre daha kolay sorulardan oluşturulmuş.

COĞRAFYA KOLAYDI
Öğrencilerimizden aldığımız izlenime göre coğrafya soruları önceki yıllarda olduğu gibi 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatından olduğu, aynı zamanda müfredatlara eşit dağıtıldığı anlaşılıyor. Soruların bilgi birikimi gerektiren ancak zorluk düzeyi yüksek olmayan sorular olduğu anlaşılıyor. Geçen yılın sınavına göre coğrafya sorularında daha az harita kullanıldığı görülüyor.

Bilfen Liseleri Bölüm Başkanlarının sınava giren öğrencilerden aldıkları bilgiler ve karşılıklı yaptıkları değerlendirmeler sonucunda yaptığı 2016-YGS yorumları şöyle:

TÜRKÇE GEÇEN SENEYE GÖRE DAHA KOLAY

2015 YGS Türkçe sorularına oranla genelde doğru çözülme olasılığı daha yüksek sorulardan oluşuyordu. Anlam sorularının geçen sene 35, bu sene 32 soru sorulması, dil bilgisi ve anlatım bozukluğu sorularına daha fazla yer verilmesini sağlamış. Dil bilgisi sorularında öğrencilerin çok temel bilgileri sorgulanırken anlam soruları kolay, orta ve zor olmak üzere derecelendirilebilir. Özellikle geçen senelerin aksine, üniversite hazırlık sürecindeki öğrencilerin yaş gruplarının oldukça üzerine çıkan zorluktaki soruların sorulmaması sevindirici bir gelişme oldu.

KİMYA SORULARI AÇIK VE NET

2016 YGS kimya sınavı öğretim programına uygun  sorulardan oluşmuş. Sorular ve seçenekleri açık ve net ifade edilmiş. Düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmayacağı, çalışmasının karşılığını alacağı bir sınav. YGS kimya soruları bileşik adlandırma, çözelti ve çözünürlük soruları, yükseltgenme basamağı bulma, ısı ve sıcaklık, kimyasal tepkime türleri, temizlik maddeleri, katman elektron dağılımı ve organik bileşiklerin adlandırılması konularından oluşmuş. Her zamankinden farklı olarak periyodik cetvel ve atoma ait temel tanecik sayısı bulma konusundan soru çıkmamıştır.

FİZİK SORULARI YORUMA DAYALI

Fizik soruları adına ÖSYM 2013 YGS’ten itibaren geneli işlem yapmayı gerektirmeyen, yoruma dayalı sorular hazırlıyor. Bu yıl da sınavın benzer yapıda olduğu görülüyor.

Bilfen Liseleri fizik bölümü olarak ÖSYM ’nin hazırladığı sınavlarda ki soru yapısına uygun hazırlık yaptığımız için öğrencilerimiz soruları rahatlıkla cevaplandırdıklarını belirtmişlerdir.

BİYOLOJİ BİLGİ AĞIRLIKLI

2016 YGS sınavında sorulan 13 soru daha önceki yıllarda sorulan konu dağılımlarına benzer şekilde gelmiştir. Soruların konulara göre dağılımları şöyle;

Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji:1
Canlıların Ortak Özellikler: 1
Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşenler: 2
Canlılığın Temel Birimi Hücre: 2
Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması: 1
Mayoz ve Eşeyli Üreme: 1
Doğal Kaynaklar ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması:1
Kalıtım: 1
Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi: 1
Bitkilerde Eşeyli Üreme:1
Ekosistem Ekolojisi:1

Yorum sorularının daha az olduğu daha çok bilgi ağırlıklı sorulara yer verildiği önceki yıllarda sorgulanan 7’nci sınıfla bağlantılı insan fizyolojisi ile ilgili soru sorulmadığı gözlendi. Bu anlamda YGS biyoloji sınavının beklenen tarzda ve içerikte geldiği söylenebilir.

TARİH MÜFREDATA UYGUN

Öğrencilerimiz 2016 YGS’de tarih sorularının beklendiği gibi geldiğini belirtiyor. Tarih sorularının müfredata uygun olduğu, zorluk derecesinin ise orta düzeyde olduğu belirtildi. Soruların konulara dağılımı geçmiş yıllara uygunluk gösteriyor. Görsele dayalı soru bu sınavda da sorulmuş âmâ bazı öğrencilerimiz görselin net çıkmadığı konusunda görüş bildirdiler.  9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatını kapsayan 7 soru sorulduğu, 8 sorunun 11’inci sınıf müfredatını kapsadığı anlaşılıyor. Genel olarak iyi hazırlanmış bir sınav olarak değerlendirildi.

COĞRAFYA’DA 9 VE 10’UNCU SINIF KAZANIMLARI SORULDU

Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre coğrafya sorularının tümü 9 ve 10’uncu sınıf kazanımlarından geldi. Sorular belli konularda yoğunlaşmamış genele yayılmış. Müfredat dışı soru yoktur. Bazı soruların çözümünde kavram bilgisine ihtiyaç vardır.

FELSEFE’DE BİLGİ VE KAVRAM ÜZERİNE ODAKLANILMIŞ

Felsefe kavramlarını bilme üzerine sorulmuş sorular şeklinde karşımıza çıktı. Sorularda yorumlama akıl yürütmekten ziyade bilgiyi kullanma ve kavram bilme üzerine odaklanmış sorulardır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ZORLADI

Soruların geçmiş yıllara göre zorluk derecesinin yüksek olduğu, kavram bilgisinin sorgulandığı görülüyor.

MATEMATİK’TE PROBLEM SORULARININ SAYISI ARTTI

Öğrencilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda soruların müfredata uygun olduğu belirtildi. Problem sorularının sayısı artmış ve bir kısmında da okunduğunda anlaşılmasında güçlük çekildiği belirtiliyor. Bunun yanında bazı problem sorularının anlık algılama ve analiz yeteneklerini ölçecek şekilde olduğu görülüyor. Problem dışındaki soruların yapılabilir düzeyde olduğu, geometri sorularının 2015 yılına göre daha kolay olmasına rağmen matematik testinin çözüm için ortalama bir dakikalık sürenin yeterli olmadığı ifade edildi.

Kültür Temel Liseleri Bölüm Başkanlarının öğrencilerden aldıkları bilgiler sonucunda yaptığı 2016 YGS yorumları şöyle: 

‘GEÇEN YILA ORANLA DİN KÜLTÜRÜ ORTALAMASI DÜŞEBİLİR’

Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, adayların geneli açısından başarılı ve sürpriz olmayan bir sınav yaşadıklarını bunun da sonuçlara olumlu yansıyacağını ifade etti. Henüz kesintisiz sürecin devam ettiğini vurgulayan Ünsal, adayların ara vermeden LYS hazırlıklarını sürdürmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Beklediği performansa ulaşamayan adaylar için de haziran ayında uygulanacak LYS’nin bir telafi imkanı sunduğunu belirtti. Kültür Temel Liseleri’nin bölüm başkanlarının YGS’ye katılan öğrencilerle görüşerek yaptığı sınav yorumları ise şöyle:

TÜRKÇE YORUM AĞIRLIKLI

2016 YGS sorularının konu dağılımının 2015 ve 2014 gibi yorum ağırlıklı olduğu görülüyor. Paragrafların teknik kelimeler ve güncel olmayan konular içermesi anlaşılırlığı biraz güçleştirdi. Daha önceki sınavlardan farkı dil bilgisi diye adlandırılan sözcük türlerinden soru kullanılmaması, anlatım bozukluğu konusundan 2 soru gelmesi, noktalama, ses ve yazım sorularının beklenenden daha kolay olması, anlatım bozukluğu sorusunun bile bir paragraf halinde karşımıza getirildiğini gördük. ÖSYM her sene seçici soruları dil bilgisi sorularında karşımıza getirirken bu yıl bu hakkını anlam sorularında kullandı. 8 bilgi ve 32 yorumdan oluşan orta ve zor düzey soruların ağırlıklı olduğu bir sınav yaşadık. 2 soruyu tekrar bir daha gözden geçirmek gerekeceğine dair öğrencilerden görüşler de aldık.

MATEMATİKTE BİRKAÇ ELEYİCİ SORU VAR

Müfredat dışı sorulara rastlamadık. Soruların 1/3’ü her adayın cevaplandırabileceği zorluk derecesinde. Kalan sorularda da birkaç tane eleyici soru bulunuyor. Eleyici sorular olasılık ve problem sorularından oluşuyor. Geçen seneye oranla daha kolay bir sınavdı. Ortalamaların artacağı kanaatindeyiz. Alışılmışın dışında sıra dışı bir soru formatına rastlamadık. İlk 10-15 soru kolay ve yapılabilir sorulardı. Denemelerde sıklıkla karşılaştığı soru tipleriydi.

FİZİK DİKKAT GEREKTİRDİ

Son 4 yılın soru tarzları ile aynı formatta olduğunu gördük. Konu dağılımı olarak 9 ve 10’uncu sınıf konuları öncelenmiş. Zayıf öğrencilerin dahi çözebileceği soruları barındırıyordu. LYS’yi andıran ama TEOG içeriğinden alınmış bir soru ile karşılaştık. Dikkat gerektiren ama zorlamayan sorulardı. Son 4 yıldır bilgiye doğru kayma gözlemliyorduk. Bu yıl da bu trend devam etti ama tamamen bilgi temelli sorular değildi. Sorunlu bir soru ile karşılaşmadık.

KİMYADA SÜRPRİZ SORU YOK

Sorular 2012 yılından itibaren sorulan konuların genel dağılımı şeklinde. Sürpriz soru bulunmuyor. 7 soru bileşikler ünitesinden. Her yıl bu sayıda soru geliyor bu konudan. Karışımlar ünitesinden 2 soru yöneltildi. Bu da genel dağılıma uygun. Geçen yıl çözünürlük grafiği seçici bir soruyken bu sene kolaylaştırdıklarını gördük. Hayatımızda kimya konusundan da tek soru yöneltilmiş. Tepkime türlerinden beklenen soru kalıbına uygun bir soru çıktı. Zorluk kolaylık dağılımına uygun. Genelde 9’uncu sınıf müfredatını bilen adayların kolaylıkla yapabileceği sorular. Sorunlu soru görmedik.

BİYOLOJİDE 12’NCİ SINIF MÜFREDATINDAN SORU YOK

9’uncu sınıf ağırlıklı olmak üzere 10’uncu ve 11’inci sınıftan soru geldi. İlk kez bu yıl 12’nci sınıf müfredatından YGS sorusu sorulmadığını gördük. Tabloların biçimlendirmesinin değiştiği sorular vardı. Tüm sorular hem bilgiye hem de muhakeme gücüne ihtiyaç duyulan sorulardı. 1 soru da grafik okuma sorusuydu. Ancak çeldirici nitelik taşıyordu. Dikkatli ve çalışan öğrencilerin başarılı olabileceği bir YGS yaşadık. Alışılmışın dışında bir sürprizle karşılaşmadık. Sadece kemoheterotrof ilk kez bu yıl kullanılan bir terimdi.

TARİHTE YORUMLAMAYA ÖNCELİK VERİLMİŞ

Sorular kurgu ve bilgi yönüyle 2010 ve sonrası YGS formatına uygun. En belirgin farklılık dış politika konusu ile Atatürk ilke ve inkılaplarından doğrudan sorunun yer almaması. Tarihe ait bir takım veriler üzerinden sorularda yorumlama gücüne öncelik verilmiş. 9. 10 ve 11. sınıf müfredat dağılımına uygun bir soru dağılımı ile karşılaştık. Bu alışık olduğumuz, sürpriz olmayan bir dağılımdı. 2-3 adet ince görülmesi gereken sorular bulunuyordu. Bunlar seçici sorular olarak değerlendirilebilir. Güzel, nitelikli ve kurgu yönünden yaratıcı sorulardı.

COĞRAFYA BİLGİYE DAYALI

Coğrafya testinde geleneksel soru tarzının korunduğunu gözlemledik. 3 soru dünya haritasından ve son yılların model sorulardan. Ayırt edici zor soru bulunmuyor. Bilgiye dayalı olduğu için bilgi eksiği olan adayların zorlanabileceği nitelikte. Yorum sorusu yok denecek kadar azdı. Geçen yılla eşdeğer zorluk derecesindeydi. Coğrafya dersi itibariye beklenen bir sınav oldu. Tartışmalı soruya rastlamadık. Nitelikli sorulardı.

FELSEFE ZORDU

YGS tarihinin zorluk derecesi en yüksek olan felsefe sınavlarından birisi uygulandı. Sekiz sorudan 7 tanesi kavram ve akım sorusu niteliğindeydi. Fazlasıyla seçici sorular kullanılmış. Ontoloji, tümel uzlaşım, analitik felsefe, varoluşçuluk felsefesi, indeterminizm ve otodeterminizm kavramları sorgulandı. Kısa ama bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bir sınavdı.

DİN KÜLTÜRÜ SEÇİCİ SORULARDI

Bu yılın en sürpriz dersi YGS açısından din kültürü dersine ait sorulardı. Kavram bilgisi sorgulanmıştı. Kelimelerin Türkçe karşılığı yerine Arapça karşılığının kullanılması adayları zorladı. Seçici sorulardı. Aynı anda bir çok özelliği, bilgiyi ve yorumu sorgulayan sorular çoğunluktaydı. Geçen yıla oranla din kültürü ortalamasının düşebileceğini öngörmek hatalı olmaz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!