Gülşah SAATÇİ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 00:00
Bilkent Üniversitesi, Türkiye için yeni bir uygulamaya imza atarak, bölümlerini yeniden tanımladı ve disiplinler arası etkileşimi arttırmayı hedefleyecek bir akademik yapı kurdu. Bu çerçevede Psikoloji, Felsefe, Moleküler Biyoloji, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Nano Bilim gibi alanları kapsayan disiplinler arası araştırmalar yürütülmeye başlandı.
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı yeni uygulamayı "21.yüzyılda bilimin sınırlarını zorlamak için disiplinler arası köprülerin üzerinde yükselmeyi hedeflemenin esas alınması gerektiği" sözleriyle anlatırken, Bilkent Üniversitesi’nin eğitim anlayışını şöyle anlattı:
"Üniversite olarak sadece güzel sanatlar bölümümüzle ya da sadece işletme bölümümüz gibi birkaç fakülte ile var olmayı amaçlamadık. Amacımız tüm bölümlerimizle eğitim kalitesini yükseklere taşımak ve öğrencilerimizin her alanda bilgi sahibi olmalarını ve tercih ettikleri bölümlerde de alışılagelmişin dışına çıkarak kendi alanlarını yaratmalarını sağlamak. Bunu sağlamak için bölümleri kurarken, öğretim üyelerini seçerken disiplinler arası alanlara ve çalışmalara öncelik verdik. Felsefe Bölümü’nün Analitik Felsefe olarak kurulması, Psikoloji Bölümümüzün ise Bilişsel (Kognitif) Psikoloji alanında yoğunlaşması, Moleküler Biyoloji ve Mühendislik öğretim üyelerinin de katkıları ile Kognitif Bilimler olarak adlandırılan disiplinler arası alanda eğitim ve araştırma potansiyeli yaratmaya yönelikti. Felsefe Bölümü Başkanımızın bir yapay zeka uzmanı Bilgisayar Profesörü olması, Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden birinin fizik kökenli olması, disiplinler arası çalışmalara ayrı bir boyut kazandırıyor."
Bilkent Üniversitesi’nde önümüzdeki dönemden itibaren psikoloji ve fizik öğrencileri de MR kullanımına yönelik dersler almaya başlayacaklar.
Bilkent’in yeni uygulamasının en önemli alanlarından biri olan felsefe bölümünün başına Bilgisayar Mühendisliği profesörü Prof.Varol Akman getirildi. Akman’ın ın felsefe ile ilişkisi bilgisayar alanında ilgi alanı olan Yapay Zeka yoluyla gelişti. Yapay zeka, felsefe ile bilgisayar bilim arakesitindeki konulardan sadece birisi. Yapay zekanın amacı zeki programlar veya zeki robotlar üretmek.
Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Ergin Atalar da disiplinler arası çalışmalarıyla Bilkent’in önde gelen isimlerinden. Bilkent Üniversitesi’nden doktorasını aldıktan sonra tıp alanında dünyada en önde gelen kurumlardan biri olan Johns Hopkins’te magnetik rezonans (MR) ile görüntüleme üzerinde çok sayıda buluşları ile patent alan Atalar, Psikoloji ve Moleküler Biyoloji gibi bir çok bölümlerden öğretim üyeleri ile ortak araştırmalar yapıyor. Nanateknolojiden faydalanarak işlevsel beyin görüntülemede daha hassas yöntemlerin geliştirilmesi üzerinde çalışmalar Psikoloji Bölümü’nden Dr. Hüseyin Boyacı ve Dr. Katja Doerschner ile yürüttükleri beyin görüntüleme çalışmaları Avrupa Topluluğu tarafından da iki proje ile destekleniyor.
Fizikten bilişsel psikolojiye transfer
AKADEMİK hayatı disiplinler arası yönde şekillenen bir başka Bilkent Öğretim Üyesi Dr.Hüseyin Boyacı, Bilkent Üniversitesi’nde doktorasını yaptıktan sonra ABD’de "Cognitive Science" olarak isimlendirilen disiplinler arası alanda uzmanlaştı.
Psikoloji bölümü öğretim üyelerinden Boyacı, Katja Doerschner ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Ergin Atalar ile birlikte birlikte yürüttüğü "İnsanın görsel sisteminin işlevsel prensipleri" başlıklı çalışmasını Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi bünyesinde sürdürüyor. Normal klinik MR merkezlerinden farklı olarak sadece bilimsel araştırma yapılan merkezde, MR cihazı içerisindeki kişinin beyninde meydana gelen işlevsel değişiklikler ölçülüyor. Prof.Dr.Atalar, Dr.Boyacı ve Dr. Doerschnier ile birlikte Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof.Dr.Tayfun Özçelik ve Psikoloji Bölümü’nden Yrd.Doç.Emre Özgen ile kalıtsal genetik bozukluklarla ilişkili olarak beynin anatomik ve işlevsel anormalliklerini MR kullanarak araştırıyor.