Hayvanlar Alemi

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlar Alemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:00

Dört kişilik Ankaralı bir grup. Üyeler Budapeşte, Stokholm, Connecticut ve Ankara’ya dağılmış. Hayvanlar Alemi’ni çoğunuzun duymadığına eminiz. Fakat İngiliz The Guardian Gazetesi, The Wire ve Uncut Dergileri çoktan keşfetti bile. The Guardian’ın ‘Günün yeni yabancı grubu’ bölümünde uzun uzun anlatıldı. Uncut’sa ünlü gruplarla kıyaslayarak albümleri Guarana Superpower’a üç yıldız verdi

Ankara’da 1999’da kurulan ve saykodelik folk rock yapan bir grup Hayvanlar Alemi. Sınırlı sayıdaki Türk müzikseverin dışında pek bilindikleri söylenemez. Fakat İngiliz The Guardian, The Wire ve Uncut gibi yayınlarda, haklarında yazılar çıkınca bilinirlikleri arttı. Üyeler daha ortaokul son sınıftayken ilk kuşak Anadolu rock müzisyenlerinden etkilenerek kurdular grubu.

“Frank Zappa, King Crimson ve Pink Floyd gibi isimlerden de çok etkilendik” diyen Özüm İtez için Uncut dergisi ‘Beefheartvari’ (Beefheartian) benzetmesini kullanarak Aralık’ta hayatını kaybeden progresif ve saykodelik tarzlarda önemli parçalar yapmış Captain Beefheart’a gönderme yaptı. İtez bu benzetmeyi doğrulayarak ondan çok etkilendiklerini söylüyor. Grubun şimdiye kadar yayınlanmış pek çok demo ama bir tek parçası var. Fakat bunların neredeyse hepsi internetten yayınlandı. Son albümleri Guarana Superpower, Seattle’lı plak firması Sublime Frequencies’ten çıktı.

YABANCI BASIN PEŞLERİNDE

Hayvanlar Alemi’nin üyeleri şimdi dünyanın çeşitli köşelerinde. Albümün kayıtlarının büyük bölümüyse Ankara’da Özüm İtez ve Işık Sarıhan tarafından yapıldı. İtez; “Sadece birkaç parçada Gökçe ve Hazar var, geri kalanını ben ve Işık, Ankara’da 2007-2009 arasında bir araya geldiğimizde kaydettik. Sublime Frequencies bizi bir süredir takip ediyordu. Yetkilisi Alan Bishop, ‘666’ isimli parçamızı dinledikten sonra “Artık Amerika’da bir albüm çıkarma vaktiniz geldi” diye mesaj attı. Albümdeki dokuz parçanın kaydı albüme konacak şekilde hazırdı. Özel olarak üç parça daha kaydettik. Birkaç öneri dışında hiç karışmadılar. Bu firma dünyanın her yanından halk müziği ve bizim 60’lar Anadolu Rock benzeri folk-rock ve folk-pop albümler yayınlıyor. Hatta 3 Hürel’in de Amerika baskılarını yapıyor. Çalıştıkları ilk çağdaş rock grubuyuz, imaj olarak şirketin yöresel ve retro çizgisine oturmakta biraz zorlandık. En nihayetinde fazla fire vermeyip oryantalizme kaymadan kapak işini de hallettik” diyor.

New Jersey’den yayın yapan radyo WFMU ile bu albüm çıkmadan bir röportaj yapmışlardı. Gerisi de geldi: “Firmamızın albümleri zaten önemli müzik yayınlarına gönderiliyor. Albümden Uncut ve The Guardian’ın böyle haberi olduysa da, bazı müzik yazarları bizi zaten takip ediyordu. The Wire ve Dusted Magazine dergileri ve MTV Iggy bloguyla konuştuk. Türkiye’de birkaç küçük haber çıktı fakat sizden başka ciddi röportaj teklifi almadık” diyor İtez.

BESTELERİN ÇOĞU DOĞAÇLAMA

Hayvanlar Alemi’nin; 2006’da Ankaralı MK2 şirketine bağlı plak firması 003’ten çıkan ve bin adet basılan Gaga adlı bir albümleri daha var. iTunes aracılığıyla da pek çok parça yayınlıyorlar. Son albümlerinin CD formatında 14, plak formatındaysa 12 parça var. “Plak basma fikri bizim değildi. Tüm dünyada tekrar yükselen bir trend olduğu için firmamız önerdi. Koleksiyon amaçlı bin adet basılan plaklarımız tükendi. CD ve plak formatının da Türkiye’de satışı yok fakat www.forcedexposure.com’dan sipariş verilebilir” diyen İtez; yazın İngiltere, Belçika ve Hollanda’yı kapsayan bir turne ihtimalinden de bahsediyor.

PARÇACIK FİZİĞİ VE ANALİTİK FELSEFE

Grup üyelerininin hepsinin hala üstünde çalıştıkları gayet sıkı meslekleri var. Özüm İtez Ank. Üni. peyzaj mimarlığı mezunu ve mimarlık tarihi doktorası yapıyor. Işık Sarıhan, Ank. Üni. Dilbilimi mezunu, Budapeşte’de analitik felsefe doktorası yapıyor. Hazar Mutgan Bilkent elektrik-elektronik mezunu ve Stokholm’de mühendis olarak çalışıyor. Gökçe Başar’sa ODTÜ fizik mezunu ve Amerika’da fizik doktorası yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!