Neil Gaiman’ın yıllardır filmi yapılacak söylentileriyle yolunu gözlediğimiz ikonik çizgi roman serisi ‘Sandman’, hayranlarını ikiye bölen dizi uyarlamasıyla Netflix’te. Tom Sturridge’in başrolünde olduğu dizi, kitaplar kadar cesur olamasa da çizgi romanın ruhunu ekrana taşımada başarılı.
#Uğur YÜKSELNeil Gaiman, ‘İskandinav Mitolojisi’ kitabında bu mitolojiyi yeniden kurgulayarak günümüz diliyle anlatmak gibi bir görevi üstleniyor. Gaiman, bu karmaşık ve zor sürecin altından başarıyla kalkarak rahat okunur, akıcı ve tempolu bir hikâye serisine imza atıyor.
#İskandinav MitolojisiAsker dizisi olmasalar da dizi âlemlerinde bomba etkisi yaratan iki yabancı dizi Türkiye’de de yayında. Sosyal medyada neredeyse ‘Taht Oyunları’ kadar çok konuşulan ‘The Handmaid’s Tale’ ve ‘American Gods’ adlı dizilerin çoktan müritleri oluşmuş durumda.
#The Handmaid’S TaleKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Alman ve Mısırlı bilim insanlarının iş birliği ile gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Antik Mısır'da uygulanan mumyalama işlemine dair hiç bilinmeyen bazı gerçekleri ortaya çıkardı. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiGeçen hafta Mısır’da 18 kral ve dört kraliçe mumyası, ‘Firavunların Altın Geçidi’ isimli bir kortej eşliğinde Kahire’deki neo-klasik müzeden Gize’deki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne devlet töreniyle taşındı. Biz de bu vesileyle Antik Mısır’da geçen, tarihe göndermeler yapan ve zihinlerde yer edinen filmlerden oluşan bir seçki hazırladık.
#SinemaBayram haftasındayız ve bağlarımızı, dayanışma ruhumuzu güçlendirme zamanı. Bu vesileyle sinema mönümüzde aile filmlerine yer verdik. Kimi trajik, kimi komik, kimi gotik, kimisi de fantastik öyküler anlatan yapımlar bunlar. Yani her türden aileye kapımızı açtık. İyi seyirler!
#YazarGüzellikleri dillere destan tanrıçalar Afrodit, Athena ve Hera biraz Antik Yunan dedikodusu yapsa nasıl olur? ‘Altın Elma’da kanlı canlı bedenleri aratmayan üç kukla tasarımı, özgün bir metin ve işinin ehli kukla oynatıcıları buluşup bu soruya eğlenceli bir yanıt veriyor...
#Bahar ÇuhadarGeçen sene, Amerika’da Türk asıllı bir yazar çıktı, kendi imkanlarıyla bastığı, kapağında dev puntolarla “I Hate Internet” (İnternetten Nefret Ediyorum) yazan bir roman yazdı. İnternet, sosyal medya ve Silikon Vadisi’yle ilgili filtresiz yorumları sayesinde ‘anti-kahraman’ ilan edildi. Jarett Kobek’a ulaştık, ‘sosyal medya’ konuştuk...
#Jarett KobekKimse neden bahsettiğini tam olarak anlamasa da Slavoj Zizek dünyanın en ünlü filozofu. <br> Ona ‘felsefenin rock starı’ diyorlar. <br>Dehayla delilik arasında gidip gelen bir hiperaktif, gördüğüm en süratli düşünen insan ve müthiş sevimli bir karakter… <br>‘Sapığın Sinema Rehberi’ adlı muhteşem filminin devamı ‘Sapığın İdeoloji Rehberi’ dünyada gösterime girdi. <br>İstanbul’da otelinin resepsiyonunda buluşmak istiyor. <br>Çok uykusu olduğu için bastıra bastıra “Sadece yarım saat” diyor. <br>Neyse ki konuşmaya başladı mı kendini durdurabilmesi epey zaman aldığı için söyleşi bir buçuk saat sürüyor. <br>Barda kola shot’larıyla (içki içmiyor) ve kahkahalarla devam ediyor! <br>Röportaj sonrası beynimin genleştiğini hissediyorum! <br>İşte Sloven filozof ve psikanalist Zizek’ten Gezi Parkı, aşk ve dünyanın gidişatıyla ilgili uyarılar…
Kiklad Takım Adaları’nda yat turuna çıkanların ilk uğrak noktası Kea. Sahili restoranlar ve adalı ressamların galerileriyle süslü. 2400 nüfuslu ada 18’inci yüzyılda öylesine zenginmiş ki, pek çok ülkenin konsolosluğu varmış. Size 25 yıldır yaz, kış geldiğim Kea’dan, dostlarımdan bahsetmek istiyorum.
Yılda 40 milyon turist çeken Las Vegas, altı kilometrelik bir bulvardan ibaret. Şehri 2008 krizinden sonra gelmemiştim. Puslu Nevada çöllerinin parıltısı, yeryüzünün en eşsiz ve dinamik şehri, erişkinler Disneyland’ı krizden payına düşeni almış. Etraf gene ışıl ışıl ama halkla konuştuğunuzda “Bir dokun, bin ah işit” durumu var. Geçmişte aylar öncesinden dolan gösterilere son anda bile yer bulunuyor, oteller çok cazip fiyatlarla misafirlerine kapılarını açıyor. Ev fiyatları yerlerde sürünüyor, hatta arka sokaklarda çadırda yaşayanlar bile var. Buna rağmen Las Vegas hâlâ olağanüstü cazibeye, görkeme sahip.
Binlerce yıldır, önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan başkent Ankara, genellikle turistik bir gezi için gelmez aklımıza. Oysa Cumhuriyet tarihinin önemli eserleri, camileri, kale içindeki tarihi evleri, eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri, birbirinden popüler restoranları, parkları ve alışveriş merkezleriyle hiç de turistik açıdan hayal kırıklığı yaratacak bir şehir değil. Ayrıca çevresindeki ören yerleri Hattuşaş, Yazılıkaya, Alacahöyük ve Gordion’la da oldukça turist çekiyor. Şehre yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Beypazarı ise son zamanlarda yaptığı atakla gezginlerin yeni duraklarından bir olmaya aday. Yani Ankara sadece siyasetin ve diplomasinin merkezi değil, ona meraklı bir turist gözüyle de bakabilirsiniz.