Atalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatZerdüştlük dini, Milattan Önce 5. yüzyılda, Zaratustra tarafından kurulmuştur. İslami kaynaklarda ve tasavvuf edebiyatında Mecusilik olarak geçen bu dinin kutsal kitabı Avesta'dır. Avesta'da iyiliklerin Tanrısı Yezdan, kötülüklerin tanrısı ise Ehrimen'dir. Bu dine mensup olan kişilere göre, kıyamet gününde Ehrimen, Yezdan'a yenileceği için tüm kötülükler ortadan kalkacaktır. Yezdan kelimesinin anlamını ayrıntılı bir şekilde derledik.
Dünyanın en önemli ve en eski dinleri arasında zerdüşlük gelir. Bu aynı zamanda Zerdüştçülük olarak ifade edilmektedir. Özellikle tarihi ve etkilediği imparatorluklar ile önemli bir yere sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Peki, zerdüştlük nedir, neye inanır? Zerdüştlük ne zaman çıktı? İşte bu konu üzerine merak edilen farklı bilgiler.
#Zerdüştlük Nedir?Halk arasında ‘Mevlid’ olarak bilinen Süleyman Çelebi’nin ‘Vesîletü’n-Necât’ı teolojik bir yapıttır. İslam ulemasını bu denli gölgede bırakmış bir başka Osmanlı şairinden söz etmek sanırım mümkün değil. ‘Mevlid’nin, felsefi bir analizle okunmamış olması, bir talihsizliktir.
#Süleyman ÇelebiÜlkemiz birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan, her bölgesinde bambaşka kültürler yaşatan eşsiz bir hazine. Gezip keşfettikçe, öğrendikçe bunu daha iyi deneyimliyoruz. Özellikle sosyal medya sayesinde eskiden varlığından haberimizin bile olmadığı farklı yerleri öğreniyor ve keşfetmek için yollara düşüyoruz. Çevresindeki diğer illerin biraz gölgesinde kalan Iğdır da az bilinen güzellikleri ile gezginlerin yeni ilgi odağı olacağa benziyor. Ülkemizin doğusundaki gizli kalmış bu hazineyi gelin birlikte keşfedelim.
#IğdırDünyanın en köklü medeniyetlerinden komşumuz İran’ı karış karış dolaştım. Tahran’dan Şiraz’a, Mese’den İsfahan’a ülkenin kültürünün ve tarihsel mirasının peşine düştüm. Bana göre bu köklü kültürün kapısını açan üç anahtar var. İran’ı anlatan kitabım yayımlanmadan önce bu üç anahtarı önce Hürriyet Seyahat okurlarıyla paylaşıyorum. Açılacak kapıdan bakmadan ülkeye dair ne söylerseniz söyleyin eksik kalacaktır.
#İran Gezi RehberiAllah’ı(cc) ne kadar tanıyor, ne kadar biliyor, ne kadar zikrediyor(hatırlıyor), hangi zan üzere nasıl anıyoruz? Bu önemli, çünkü Hakk ile, hakikat ile, kendimizle ve çevremizle de ilişkimizi belirliyor. Varlık tahayyülümüz sınırlarımızı oluşturmakla birlikte tüm noksanlıklardan münezzeh Bir Allah’a, O’nun kendini bildirdiğince iman etmek, böylece her şeyin üstünde sevebilmek aşkınlaşmanın olası en meşru zeminidir.
#Musa DedeEski eşimle değil, çocuklarımın babası ile röportaj yaptım bu hafta... Karı-kocalar ayrılır, boşanır ama anne-babalar boşanamaz. İşte bu felsefeden yola çıkarak, Anadolu Ateşi’nin ülkemizde ve dünyada milyonlarca insandan hak ettiği takdir ve alkışları sayfama taşımak istedim.
#Gülben ErgenBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz Yezidi de olsa teröre bulaşmadığı sürece, insana insan olduğu için değer veririz” dedi. Başbakan dâhil Türkiye’deki büyük çoğunluğun “Yezidi” dediği Ezidiler’in yaşadığı Viranşehir’e bağlı Burç Köyü’ne gittik. Kendilerine ‘Yezidi’ denmesini bile aşağılama olarak görüyorlar
Efsanevi Led Zeppelin grubu, 1971 yılında 4. albümünü yayınladığında, hiçbir yerde herhangi bir isim geçmediği gibi sadece dört tane sembol yer alıyordu. Tek tek grup üyelerini simgeleyen bu semboller ve albümün içinde kullanılan illüstrasyonlar bir süre sonra birtakım rivayetlere evrilmişti.
İlke Aksoy (33), dış ticaret müsteşarı babası sayesinde çocuk yaştan itibaren Avrupa’yı gezmeye başladı. Büyüdükçe, Avrupa’nın oturmuş kentsel kültürü yerine Doğu’nun egzotik ve gizemli havasının onu çektiğini fark etti. Bilkent Üniversitesi mezunu olan Aksoy, bugüne kadar 30’dan fazla ülke gördü. Bu yaz rotasını güney- doğu komşumuz İran’a çevirdi. “Çocukluğumdan bu yana öcü gibi anlatıyorlardı ama İran’da pek öcü göremedim. Özellikle İsfahan ve Yezd’den çok etkilendim” diyor.
Ezginin Günlüğü topluluğunun kurucularından, gitarcı, besteci Tanju Duru yaz başında İran’da birkaç haftalık bir yolculuk yapmış, bu arada Zerdüşt dininin başkenti Yezd’e de uğramıştı. Lut ve Büyük Tuz Çölü’nün kesişme noktasındaki vahaya kurulan şehirde, kutsal ateşin hiç sönmediği Ataş Behram Tapınağı’nı ziyaret etmiş, Sessizlik Kuleleri’nde bedenin yok oluşu üzerine düşünmüştü. Çektiği fotoğrafları, dönüşte internet ortamına aktarıp, dostlarıyla paylaştı. Hürriyet Seyahat’in talebi üzerine Yezd izlenimlerini yazmaya başladı. Yazısının Sessizlik Kuleleri’ni anlattığı ilk bölümünü Şeker Bayramı’ndan önce gönderip, şehri anlatacağı ikinci bölümü dönüşte teslim etmek üzere Aladağlar’ın yolunu tuttu. Ancak 1 Ekim’de geçirdiği kaza sonucu, 43 yaşında hayata veda etti.