Mezapotamya'yı Bodrum'a taşıdılar

Güncelleme Tarihi:

Mezapotamyayı Bodruma taşıdılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 12:44

Mezapotamya'yı Bodrum'a taşıdılar

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve farklı meslek gruplarından sekiz kadının geçtiğimiz yıl oluşturduğu Adaçayı Erbane Müzik Grubu Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü'nde, Pedasa Antik Kenti'nin tanıtımında müzikal dans gösterisi sundu.
Sanat Köyü'nün yöneticisi Cenap Tezer , gösteri öncesinde dini zikirlerde tempo tutmak için kullanılan 'erbane' müzik aleti ile ilgili bilgi verdi. Ardından, Lojistik hizmetler görevlisi Bahar Ortaçgil Avukat Lale Kastelli, Ressam Dilek Uslu, Çevirmen Bahar Buluç, Fotoğrafçı Cana Üngün, İç Mimar Sema Yeşilova ve turizmci Sema Ak ve turist rehberi Demet Köklükaya'nın yer aldığı müzik grubu Mehmet Uyargil'in bestelediği parçaları seslendirdi. Tuncay Bektaş'ın davulu ile eşlik ettiği gösteriye dansçılar Ceren Emre ve Dilek Dervişoğlu gösterileriyle renk kattı. Grup yaptıkları müzik, kullandıkları müzik aletleri ve danslarla izleyenleri binlerce yıl geriye Mezapotamya'ya götürdü.
Ahura Erbane Grubu üyesi Halil İbrahim Şen'in öncülüğünde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten gurup üyesi Demet Köklükaya, "Amacımız Ortadoğu ve Mezopotamya'nın en kadim sazlarından biri olan erbane/def'i Bodrum'da çalmak , tanıtmak farkli müzik enstrumanlari ile renklendirmek ve elbette Bodrum'a tanıtıp sevdirmek. Bu amaç doğrultusunda gelen katılım istekleri ile gurubumuzu dahada genişletmek istiyoruz. Bugüne kadar gördüğümüz ilgi ve Bodrumlular'ın bu sanat dalını öğrenmek istemesi bize heyecan veriyor" dedi.
Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF
==KUTU==
Erbane: Erbane Ortadoğu ve Mezopotamya?nın en kadim sazlarından biridir . Erbane İbranice deÿ'tef', Sümerlilerin dilinde 'dup' Arami dilinde ise 'doff, daff', Şırnak ve Serhat bölgelerinde 'def' Diyarbakır yörelerinde ise 'erbane ismiyle anılıyor. Bu enstrüman hem eski, hem de çok sesli ve renkli, ancak ne yazık ki son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş.Kürt, Arap, Ermeni, Süryani düğünlerinde, dinsel ayinlerinde erbane çalınıyor. Tarihin derinliklerine inersek, asıl anlamda Zerdüştler zamanında yani İslamiyetten önce özellikle kadınlar ateşin etrafında erbane çalarak halay çekerlerdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!