Mevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaRamazan’da sahurda davul çalarak, oruç tutacakları uyandırmak bir ramazan geleneği olarak devam etmekte. Ancak bu geleneğin uygulanmadığı bir mahalle var Bursa’da. O da Emirsultan Mahallesi. Mahallede yıllardır davul yerine ‘pilava pilava’ diye bağıran bir kişi oruç tutacakları uyandırıyor. Pek neden ‘pilava pilava’ diye bağırıyor hiç düşündünüz mü?
#BursaMeyveler, özellikle yazın doğanın bize en güzel armağanları. Sıcak havalarda bu tatlı serin lezzetler sayesinde tüm vücudumuz adeta yeniden doğuyor. Üstelik bu güzel lezzetleri güzel reçellerle kışa taşımak da mümkün. Bu meyvelerden yapılan hem renkleri hem lezzetleriyle göz dolduran reçeller sofralarımızın en önemli yiyecekleri. Bu nedenle sizlere birbirinden tatlı yaz meyvelerinden yapabileceğiniz birbirinden güzel reçel tarifleri hazırladık, belki şimdiden hazırlığınızı yaparsınız diye…
#Karpuz Kabuğu ReçeliTuğla cepheli evleri, bakır rengi kaldırımları, parke taş kaplı sokaklarıyla 18’inci yüzyıl İngiltere’sini çağrıştıran Annapolis, Sultan 1. Abdülhamit’in çağında, ABD’nin başkentiydi. Bugün sadece Maryland Eyaleti’nin merkezi. Şehir, servetini köle ticaretine borçlu. Utanç verici geçmişini saklamak yerine, bununla yüzleşmeyi tercih etmiş. Anıtları, müzeleriyle kölelerin anısını yaşatıyor. Martın ikinci pazarında, beş çayı için şehre uğradım, geçmişin dünyasına uzandım.
Yeşilin sararan tonlarına, kırmızı yapraklı ağaçların katılmasıyla oluşan pastoral manzaranın en güzel örneklerine Bavyera Alpleri’nde rastlarsınız. Bölgeyi tanımak için en güzel seçenekler, Münih’ten başlayarak otomobille Salzburg veya Insbruck rotaları. Her iki güzergahta da gezginleri pek çok sürpriz bekler. Bu yollardan defalarca bile geçseniz her seferinde yeni güzellikler keşfedersiniz.
Karpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#MeyveBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#Karadutİstediğiniz kadar uzman olun, bazen yoğurdunuz tutmaz veya gereğinden fazla yapılmışsa dolapta kalır ve ekşir. Hiç üzülmeyin, onu nefis bir lor peynirine dönüştürebilirsiniz. Bunu kahvaltıya, böreğe hatta pastaya katık etmek için de önerilerime bakabilirsiniz.
#PeynirBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursa’yı eski çehresine kavuşturmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirterek “Tarihi eserleri çevreleyen, örten yapıları birer birer yıkıyoruz. Osmanlı başkenti olan Payitaht Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik. Tarih ile yeşil gün yüzüne çıkacak” dedi. Aktaş ‘tematik kentsel dönüşüm’ olarak tarif ettiği sürecin sonunda Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin daha da belirgin hale getirileceğini söyledi.
#GazetehaberleriMinik kırmızı boncuklar gibi görünen kekreyemiş, İsveç kirazı olarak da biliniyor. Peki kekreyemiş meyvesinin faydaları nelerdir? Kekreyemiş tüketirken nelere dikkat edilmeli? Diyetisyen Şevval Güzel, kekreyemiş meyvesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkBinlerce kadının ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için kurulan kadın kooperatiflerinin ürettiği doğal gıdaların listesini yaptık. Tarhanadan erişteye, reçelden salçaya birçok geleneksel ürün kapınıza kadar gelecek, kadınlar kazanacak.
#KadınLezzeti, raf ömrü ve iri görünümüyle "dünyanın en kaliteli siyah inciri" kabul edilen "Bursa siyahı" coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Şehrimizin ve tarım ürünlerinin markalaşma sürecinin önemli sacayaklarından birisi de coğrafi işaretler ve marka tescilleri. Bu bağlamda Tarım Kooperatifleri Birliğimiz adına alınan coğrafi işaret tescili hayati önem taşımaktadır" dedi.
#İncirHiç istemesek de yaz aylarının sonu geliyor. Rengarenk meyve- sebzeler raflardan yavaş yavaş kalkacak. Fakat üzülmeyin, yaklaşan kış aylarında da yaz esintilerini mutfağınızda hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece biraz vakit ayırmak. Üstelik hayat kurtaran pratik bilgilerle bu işi kolaylaştırmak da mümkün. İşte turşudan dolma- biber kurutmaya kadar işinize yarayacak, kışa hazırlanmanızı sağlayacak püf noktalar…
#Arçelik Mucize Lezzetler