Güncelleme Tarihi:
SALÇA YAPIN
• Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tadı açısından bir fark yaratmıyor. Ancak pişirmeden yapılan salça daha pratik oluyor ve vakit almıyor.
• Salça hazırlığı öncesi domates ve biberleri Arçelik Profesyonel Mutfak Makinesi Multi Şef’in püre ve salça hazırlama aksesuarı ile püre halinde süzerek; çekirdek, sap ve kabuklarından ayrışmasını sağlayabilirsiniz.
• Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
• Aynı zamanda salçanın bozulmaması için içerisine az bir miktarda kekik ilave edebilirsiniz.
Domates Salçası İçin Malzemeler:
• 5 kg domates
• Kaya tuzu
• Zeytinyağı
Tarif:
• Domatesleri dörde bölün. Domatesleri cam kavanozların içerisine koyun.
• İçerisine kaya tuzu ilave edin. Kapağını tam kapatmadan geniş bir tepsinin içerisine koyun. (Çünkü domatesler erimeye başladığında, kavanozun içerisindeki fazla su dışarıya sızacaktır)
• Daha sonra domatesleri Arçelik Profesyonel Mutfak Makinesi Multi Şef’e alın. Multi Şef’in püre ve salça hazırlama aksesuarı ile domatesleri püre halinde süzerek çekirdek sap ve kabuklarından ayrıştırın.
• Ardından iyice püre haline gelmiş olan domatesleri temiz tepsilerin içerisine boşaltın. Tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini temiz bir tülbentle örtün, güneşe bırakın. Arada karıştırıp kontrol edin. İçerisinde yer alan su miktarına göre salça suyunu çekerek istediğiniz kıvama gelecektir.
• Hazırlamış olduğunuz domates salçasını temiz cam kavanozların içerisine boşaltıp, üzerine yağ ilave edin. Bu sayede bozulmaz ve küflenmez.
PATLICAN-BİBER KURUTUN
• Kurutulmuş patlıcan-biberin lezzetinden dört mevsim mahrum kalmak istemiyorsanız hazırlıklara hemen başlayın!
• Patlıcanlarınızı yıkayıp sap kısımlarını kesin, sonra ortadan ikiye bölerek içlerini oyun, çekirdekli kısmını tamamen çıkartın. İçi oyulan patlıcanları tuzlu suyun bulunduğu bir kaba koyun, bir saat kadar bekletin. Bu yöntemle patlıcanların kararması önlenir, eğer varsa acısını alır. Ardından tekrar yıkayarak tuzundan arındırın, bir havluyla kurulayın.
• Biberlerin de baş kısmını içeri ittirerek saplarından arındırın. Ters çevirip avuç içiyle vurarak içindeki tohumlar dökün. Tekrar yıkayın ve kurulayın.
• Hazırladığınız patlıcan ve biberlerinizi Arçelik Ankastre Fırın’ın ızgara telleri üzerine dizin. Fırını kurutma programına getirip 2-3 saat sebzelerinizi kurutun.
REÇEL YAPIN
• Katkı maddelerinden arınmış, mevsiminde taptaze meyve ve sebzelerle kış ayları için reçellerinizi Arçelik Ankastre Ocak’ta hazırlayabilirsiniz.
• Reçel için kullanılacak meyveler olgun, kabuklu ise mutlaka diri olmalı. Eziği hele hele çürüğü asla olmamalı. Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi meyvelerden reçel yapılacaksa mümkünse toplandığı gün yapılmalı.
• Kayısı, çilek, kiraz gibi meyvelerin reçeli yapılacağı zaman şeker ölçüsü az tutulmalıdır.
• Kireçsiz, klorsuz ve dinlenmiş bir su kullanın çünkü suyun kalitesi reçelinizin tat ve dokusunu etkiliyor.
• Katkı maddesiz ve el emeği ile hazırladığınız şeker içeren reçel, marmelat, pekmez gibi tatlara metal kaşık değdirmeyin.
• Eğer reçelinizin çok fazla köpürmesini istemiyorsanız küçük bir parça tereyağı ekleyip hem işinizi çözüp hem de reçele parlaklık verebilirsiniz.
• Reçel yaparken kullanılan şekerin miktarı çok önemlidir. Az ya da fazla şeker reçelin kısa sürede bozulmasına, sulanmasına, şekerlenmesine neden olur. • İdeal şeker oranı, reçel için kullanılacak meyve miktarının 1,5 katıdır.
• Reçeller yapıldıktan hemen sonra sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara doldurulmalıdır. Böylece uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilirler.
TURŞULARI KURUN
• Turşu pişirilmeden hazırlandığı için hazırlık sürecinde hijyene çok dikkat edilmesi gerekiyor.
• Kesinlikle turşu kurarken plastik kap kullanmayın, her zaman tercih cam kavanozlardan yana olmalı.
• Kullanacağınız suyu mutlaka içme suyundan hazırlayın. Musluk suyu kullanacaksanız kaynatıp soğuttuktan sonra kullanın.
• Turşuların daha dayanıklı olması için kaya tuzunu tercih edin. Ev tipi tuzlar turşunuzun yumuşamasına neden olabilir.
• Sirke kullanacaksanız elma sirkesine göre daha sert olan üzüm sirkesini kullanmanızı tavsiye ederiz.
• Turşu için kullanacağınız sebzelerin mutlaka diri ve sert olmasına dikkat edin.
• Turşunuzun çabuk olmasını istiyorsanız kavanozun dibine bir avuç nohut ya da şeker atabilirsiniz.