İstanbul’un en iyi ve en eski kasaplarından olan Elmaslar Kasabı, Eminönü’ndeydi. Gastronomi kültürümüzün önemli bir değeri kapanmış. Başka yerde olsa isyan çıkar ama bizde kimse sesini çıkarmıyor. Adana Ocakbaşı Suadiye’deki yeni şubesinde de lezzetten ödün vermiyor, BeBe İçli Köfte ve Sinem Dondurma ise çok iyi...
#Vedat MİLORÜlkeme gelince meyhane ve kebapçılara, Adana Ocakbaşı ve Balat Sahil Restoran hariç, gidemiyorum. Gidemiyorum çünkü yasa delinip kolektif biçimde sigara içiliyor. Burnum kırılıyor, dumandan gözüm yaşarıyor, yemeğin kokusunu ve tadını alamıyorum. Bizde yasa var ama uygulanmıyor…
#Vedat MilorBaşlıktaki lafı herhalde sık sık duymuşsunuzdur. Onun bir versiyonu da şu: ‘Müşteri böyle istiyor.’ Benim bu yazıda ele almak istediğim, genel doğruların sanıldığı kadar tartışmasız olmadığı. Hatta bunun ötesine giderek müşteri eleştirileri ve isteklerinin mutfağımızı ileriye taşımaktan çok geriye götürdüğü, doğru olanı yapmayı engellediği…
#MüşteriMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#KebapMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirBeş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#KebapMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalBu eğitim yılının ilk molası başladı. Hafta sonlarıyla beraber 9 gün sürecek ara tatili güzelleştirecek aktivitelere birbirinden lezzetli yemekler de dahil elbette. Yazarlarımız Didem Şenol Tiryakioğlu, Somer Sivrioğlu ve Gülay B. Altan çocuklarıyla birlikte gitmekten keyif aldıkları adresleri paylaşıyor.
#Didem Şenol TiryakioğluKimi dürümünü seviyor, kimi tabağında birkaç eşlikçiyle tüketiyor. Zırhla kıyılmış erkek koyun etine sadece kuyrukyağı, kapya biber ve baharat ekleyerek hazırlanıp odun kömürü ateşinde pişen coğrafi işaretli Adana kebabını en iyi hangi adresler yapıyor? Jürimize sorduk.
#Adana KebapGerdan (boğazlık), fındık (badem) ve ciğer uykuluğu olmak üzere çeşitlere ayrılıyor, hayvanın göğüs kafesinin üst kısmındaki salgı bezlerinden elde ediliyor. En leziz haliyse baharda yeniyor. Bugün uykuluk denince akla ilk önce İstanbul, Sütlüce gelse de Türkiye’nin dört bir yanında bu nefis sakatatı layıkıyla yapan pek çok yer var. Jürimiz favori adreslerini sıraladı.
#SütlüceAnkara, pandemi döneminde iki önemli mekan kazandı. Alaçatı Kafası ve Adana Ocakbaşı’nın ortaklarından Cemil Kumaşçıoğlu, pandemi döneminde açtıkları iki mekan hakkında bilgi verdi. Kumaşçıoğlu, “Pandemi sürecinde birçok yatırım için durdurma kararı verilirken, biz geri adım atmadık. Ankara’ya çok özel hizmetin sunulduğu, lezzetleriyle fark yaratan, dekorlarıyla ön plana çıkan büyük ilgi gören iki mekan kazandırdık. Tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği her iki mekanımızda yaklaşık 75 kişiye istihdam sağlıyoruz. Böyle bir dönemde bu yatırımları yapmak, insanlar tarafından ilgi görmek ve bu kadar kişiye istihdam sağlamak yatırımcı olarak bizleri çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
#Sponsorlu İçerikTÜRKİYE’de siyaset her daim renklidir. Hele seçimler yaklaşırken spekülasyonlar “dur, durak” bilmez. Cumhur ittifakının yol haritası belli ve mevcut durumun devam etmesini istiyor. Muhalefet de, aynı amacı taşıyor ama süreci nasıl şekillendireceklerine dair pek çok senaryo konuşuluyor. Millet ittifakının iki büyük oyuncusu CHP ve İyi Parti. Bahse konu ittifak, tekrar parlamenter sisteme dönmeyi vaat ediyor. Sayın Akşener Cumhurbaşkanlığına aday olmadığını, yeni sistemde “Başbakanlık” amaçladıklarını ifade etti. Bunun anlamı, süreç istedikleri gibi gelişirse birinci parti olmayı öngördükleridir. Tabii, millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayının kimin olacağı daha bir öncelik taşıyor. Taraflar, adayın, ittifak bileşenlerinin ortak kararı ile belirleneceğini söylüyorlar.
#1Yemek eleştirmeni Vedat Milor’un yer aldığı ‘Rehber’ adlı kısa metraj belgesel bu akşam YouTube’da yayımlanacak. ‘Giderek yozlaşan gastronomi dünyasında sayıları azalan lezzet ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde’ diye özetlediği belgesel vesilesiyle konuştuğumuz Milor: “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile babalarının yaptığı meslekle gurur duymuyor. Adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar.”
#GazetehaberleriReferans noktası olarak Adana’yı alırsam Fikret’in, Adana’da da öne çıkan iki-üç kebapçıdan biri olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ocakbaşı değerlendirmesi yaparken elbette ki en önemli olan kebap. 100 üzerinden puan versem, 50 puanı kebap derim. Fikret Usta’nın Adana’sı da tam puan alır.
#EtKuzu ciğere gereken özeni göstermişler. İyi temizlenmiş. Kuzu kuşbaşı için de iyi diyecektim ama... Pişimi doğru ve yumuşaktı. Sanırım kuzu budu... Terbiye de edilmişti. Ama ikinci parçayı ağzıma attığımda içinde sinir çıktı. Keyfim kaçtı elbette. Bundan sonraki yemekle keyfim gene yerine geldi. Kuzu uykuluk. Taze ve tam kıvamında pişirip güzel çeşnilendirmişler. Kendilerini tebrik ettik.
#YEMEKHürriyet yeme-içme yazarı Vedat Milor, sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra fenomene dönüştü. Takipçilerin yorumlarıyla zaman zaman çileden çıkardığı Milor’a hem “Sosyal medyanın onu nasıl delirttiğini” hem de Türk mutfağını sordum. Geçtiğimiz yıllarda 20 günlük süt kuzusu yediği için çok eleştirilen Milor, hayvanseverleri mutlu edecek bir açıklama da yaptı: “Buradan ilan edeyim, artık kuzu yemeyeceğim.”
#Vedat MilorHürriyet yeme-içme yazarı Vedat Milor, sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra fenomene dönüştü. Takipçilerin yorumlarıyla zaman zaman çileden çıkardığı Milor’a hem “Sosyal medyanın onu nasıl delirttiğini” hem de Türk mutfağını sordum. Geçtiğimiz yıllarda 20 günlük süt kuzusu yediği için çok eleştirilen Milor, hayvanseverleri mutlu edecek bir açıklama da yaptı: “Buradan ilan edeyim, artık kuzu yemeyeceğim.”
#Vedat MilorAdana kebabı olağanüstü. Biberi, tuzu yerinde, dengeli bir lezzet. Zırh kıyması kullanılmış. Kuyrukyağı da lezzete derinlik katmış. Keza kuzunun küşlemesinden yaptığı et tava da olağanüstü. Domates, sivribiber, sarmısak... Tam sosuna ekmek banılacak cinsten...
#Adana KebabSağ gösterdi: Galerici Murat Karabova’yla aşk yaşadığı söyleniyordu. O sırada eski nişanlı Faruk Salman ortaya çıkıp hakkını haram ettiğini söyledi. Ama sonra sol vurdu: İşletmeci Tayfun Topal’la el ele görüntü verdi, ardından Instagram’a birlikte çekilmiş, kalpli aşk pozu bastı. Deniz Seki’nin baş döndürücü aşk trafiğine yetişemeyenler için son perde: Peki kim bu Tayfun Topal?
#Savaş Özbey