Yaz mevsiminin bitişiyle, yeni bir okul yılının başlaması pek çok aile için hem heyecan verici hem de hazırlık gerektiren bir süreç. Özellikle ebeveynler için, çocuklarının ihtiyaçlarına doğru zamanda uyum sağlamak, onların okul hayatına sorunsuz bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmanın temel anahtarlarından biri. Peki, hangi eğitim kademesindeyken çocukları nasıl destekleyebilirsiniz?
#Konuk YazarAntalya'nın Alanya ilçesinde özel bir yurtta kalan 10 erkek öğrenciye yönelik taciz ve istismarda bulunan eğitmen G.R.U. (21) tutuklanmıştı. Skandalla ilgili yeni detaylar ortaya çıkarken G.R.U. hakkında toplam 94 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mağdur öğrencilerin ifadeleri, hazırlanan iddianamede yer aldı. Bir mağdur çocuk ifadesinde, G.R.U.'nun kendisini yatakhaneye götürdüğünü, kimse duymasın diye elektrik süpürgesini açıp istismarda bulunduğunu söyledi.
#AntalyaKardeşiniz olduğu için kendinizi şanslı hissedenlerden misiniz yoksa ‘Keşke tek çocuk olsaydım' diye iç geçirenlerden mi? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hiç kardeşi olmayan gençlerin ruh sağlığı açısından çok kardeşi olanlara göre daha iyi durumda olduğunu, kişilerin psikolojilerinin kardeş sayısı arttıkça bozulduğunu söylüyor. Biz de hem ailenin tek çocuğu olanlarla hem de kardeşi olanlarla konuştuk.
#Kardeş SayısıTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarAdalet Bakanlığı 2022 yılı adli istatistiklerine göre 12-14 yaş aralığında 26 bin 239; 15-17 yaş aralığında ise 85 bin 030 çocuk suça sürüklenme iddiasıyla yargılanıyor. Bu çocukların yüzde 30’u ortaöğretim kademelerinde öğrenci. İstanbul Kültür Üniversitesi Adalet ve Suç Psikolojisi Laboratuvarı’nda çocukların suçtan korunması için 113 lisans öğrencisiyle çalışmalar yapan Doç. Dr. Erbay, “Okullarda acilen önlem alınması gerekiyor” diyerek suçu azaltmaya yönelik 15 önemli tavsiyede bulundu...
#Cinayetİnsanlar, yetenekleri ve kabiliyetleri oldukça geniş olan canlı varlıklar. Bu özellikleri sayesinde teknoloji ürettiler. Bu üretim, insan yaşamını refaha ulaştırmanın önemli bir aracı oldu. Ancak günümüzde tüketim toplumu olma özelliği ile teknolojik ürünlere bağımlı hale gelmiş durumdayız. Bu noktada insanlar artık farkında olmadan araçsallaşmakta. Teknolojinin araç olma özelliğini yitirmesi, bir insan olarak kendimizi geliştirmede önemli bir engel. Bu engel olma durumu hem çocuklar hem de ebeveynler için geçerli.
#Konuk YazarOkulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar artık evde ve maalesef ekran karşısında. Son yıllarda anne ve babaların en çok şikayet ettikleri konuların başında, internet, sosyal medya ve oyun bağımlılığı geliyor. Bundan ortalama 15 sene önce yazları çocuklar, ata yurdu köylere, yaylalara, büyükbaba, büyükanne yanlarına gönderilirdi.
#Konuk YazarSiyaset, gündemimizi meşgul etse de seçimler geride kaldı… Peki toplum olarak nasıl bir ruh halindeyiz? Önümüzdeki günlerde bizi ve dünyayı neler bekliyor? Hem bu sorulara yanıt almak hem de Everest Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Ressamın İsyanı’ vesilesiyle psikolog-yazar Gündüz Vassaf’ın kapısını çaldık… Önce hayatının psikolojiyle haşır neşir olan kısmına eğildik. Sonra perspektifi bugüne çevirdik...
#Gündüz VassafYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremPsikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, 1999 depreminde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin doçent başhekimiydi, o dönem alanda birebir çalıştı. Bölgede hem ruh sağlığı istasyonları kurulmasına hem de ‘deprem sonrası travma’ tanısı ile başvuran hastalara ekibi ile destek verdi. 24 yıl sonra bugün o profesör ama o günkü uyarıları bugün de güncelliğini koruyor. Depremin psikolojik etkilerinin savaşlardan büyük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Verimli, “Psikolojik yaralarımızı sarmak için en az 10 yıl gerekli” diyor.
#Deprem22 yıl TV gazeteciliği yaptım. Son 3 yıldır da gazetede, piyasadaki örneklerin tersine TV’den gazeteye transfer olarak, gazetecilik yapıyorum. Bu sebeple, Türkiye’nin gündemini bir hayli meşgul eden ‘Annesi karne hediyesi et aldı’ TV haberi üzerine bir iki kelam etmeye hakkım var sanırım. Haber, etik ve ahlaki açıdan sorunlu. Muhabir, çocuğa resmen ‘Annem bana karne hediyesi et aldı’ repliğini öğretiyor. Bir kere değil ta ki en iyi şekilde söyleyene kadar tekrarlatıyor performansı. Manipülasyonu da bir başka TV muhabiri ortaya çıkarıyor. Yani neresinden tutarsanız tutun habercilik adına rezalet. Akademisyenlerle, ‘Karne hediyesi et’ haberinin yanlışlarını masaya yatırdık.
#Fatmanur BoyluTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#Dijitalİnsan hayatında oldukça önemli yeri olan teknoloji, sadece yetişkin bireyler tarafından değil, aynı zamanda çocuklar tarafından da oldukça sık kullanılır durumdadır. Teknolojik araçlar, çocukların her an yaşamlarının içinde, onların en önemli yardımcıları konumundadır. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2021) tarafından gerçekleştirilen çocuklarda bilişim teknolojileri kullanım oranı araştırmasında, 2013 yılında yüzde 50.8 oranında gerçekleşen teknolojik araçların kullanımı 2021 yılında yüzde 82.7 olarak gerçekleşti.
#Konuk YazarPaylaşma duygusu doğuştan gelen bir duygu değildir. Ancak zaman içerisinde deneyimlerle ve öğrenme yoluyla kazanılabilir. Çocuklar hayatın ilk yıllarında sadece kendi istek ve ihtiyaçlarını gidermeye odaklıdır ve benmerkezci bir dönemdedirler. Bu bencillik değil, hayatta kalma güdüsüdür. 2 yaş grubundaki çocuklarda, en çok duyduğumuz sözcükler “ben” ve “benim” kelimeleri olabilir. Dünya benim etrafımda dönüyor diye düşünen çocuk gelişirken yeni bir kavramla tanış(tırıl)ır: Paylaşmak.
#Konuk YazarPsikolojinin en temel alanları arasında yer alan dallardan biri olan psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud, insanın kişilik gelişimini ise, çocuklukla ilişkilendirir. Sigmund Freud psikoseksüel gelişim kuramı nedir, dönemleri ve evreleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimBest Model yarışmasında ‘Best Smile’ güzeli Elmas Yıldız, Tv8'de yayınlanan 2. Sayfa programına konuk oldu. Yıldız, birincinin yarışmadan önce belli olduğunu iddia etti. Yarışmanın finalistlerinden Barış Arslan, programa telefonla bağlanarak Elmas Yıldız'ı destekledi. Organizatör Aydın Güler ise 'iddialar asılsız' dedi.
#Erkan ÖzermanTelefonunuzun ekranına bir-iki dokunuş yapsanız ve üzerinizdeki dizleri çıkmış eşofman ışıl ışıl yanan bir pantolona dönüşse nasıl olur? 'Mükemmel' diyenlerdenseniz sizi aşağı alalım. 'Saçmalamayın' diyenlerdenseniz sizi yine aşağı alalım...
#Dijital GiysiNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan Pamuk