Kilo verme diyetleri söz konusu olduğunda, sayısız seçenek arasından en uygun olanı seçmek oldukça zorlayıcı olabilir. Ancak, son yapılan bir araştırma, sürekli kalori saymak gibi karmaşık yöntemlerden daha basit bir yaklaşımın çok daha etkili olabileceğini ortaya koyuyor. Bu yeni diyet yöntemi, 4:3 aralıklı oruç (IMF) programı olarak biliniyor ve geleneksel diyetlerin ötesinde, daha sürdürülebilir ve kolay uygulanabilir bir çözüm sunuyor.
#SağlıkÇok sıkıcı “diyet yolculukları”na çıkıp yiyip içtiklerinizi sınırlamaya çalışmaktan bıktınız mı? Dergiler, gazete ya da internetteki yeme içme listelerini görünce başınıza ağrılar, yüreğinize sıkıntılar mı giriyor? Haklısınız! Hele bir de kronik diyetçi ya da diyet gazilerinden biri iseniz o listelerin sizde kurdeşen ataklarını tetikleyebileceğini bile söyleyebilirim. Peki sonuç? Sonuç malum: Bu ve benzer nedenlerle pek çok insan tavsiyeleri elinin tersi ile bir kenara itip fazla kilolarına katlanıyor. Ya sıkıldığından ya da sosyalleşmesinin kısıtlanacağını düşündüğünden kilo verme çabasına girmiyor, giremiyor. Peki, daha makul daha medeni bir çare var mı? Bence var! O çareyi biz 90’lı yıllarda rahmetli Cumhurbaşkanı S. Demirel’e de zaman zaman uygulardık, şimdilerde “trend diyet”lerden biri oldu. Adı mı? 5/2 DİYETİ! Peki, nasıl mı yapılıyor? ‘2 gün tek öğün’ yazısında...
#Yazar90 yaşını aşan kişiler üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma ile bu uzun ömürlü insanların kanında metabolik farklılıklar keşfedildi. Bu da metabolik sağlık ve uzun ömür arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Peki uzun ömürlü insanların kanında ne var? Hangi kan değerler ne ifade ediyor? Kaderimiz tamamen genlerimize mi bağlı?
#Uzun ÖmürBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#Sağlık2025’te evlilik düşünenler için hem kaçınılması gereken hem de en ideal tarihlere baktık ve listeledik. Mutlu bir evliliğe adım atacağınız zamanlar estetik, güzellik açısından da uygundur. Ayrıca kilo vermek isteyenler için diyete başlamanın en verimli olacağı günleri de belirledik.
#Dinçer GünerÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#Sağlıkİngiltere'de Tai-zamarai ve Naiyahmi Yasharahyalah çifti, 4 yaşına girmesine 3 ay kalan bebekleri Abiyah'ı ölümüne neden olmak suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede, Abiyah'ın "aşırı yetersiz beslenme" nedeniyle ölmüş olabileceği vurgulanırken çiftin vegan olduğu belirtildi. Cesedi öldükten 2 yıl sonra konutlarının bahçesinde bulunan bebeğe ilişkin uzmanlar, bağışıklık sisteminin vegan beslenme nedeniyle zayıflamış olabileceğini vurguladı.
#VeganDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkJose Matos, tek bir öğünde üç hamburger, büyük bir patates kızartması ve beş şişe soda tüketiyor, ayrıca üç-dört paket pizza yiyordu. Günde yaklaşık 6 bin kalori alarak, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşadı. Hayati tehlike oluşturan bir komplikasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra yüz felci geçirdi. Bu zor süreçlerin ardından sağlıklı bir yaşam tarzına yönelen Matos, kısa sürede 70 kilo vererek kilo verme sürecindeki dört sırrını paylaştı.
#SağlıkSağlıklı yaşamak ve sağlıkla yaş almak herkesin hayali. Bu bağlamda yaşam tarzı özellikle de beslenme ve egzersiz alışkanlıkları en az genler ve çevresel faktörler kadar etkili. Sağlıklı yaşlanma konusunda uzman olan Dr. Michael Roizen, beslenme ve egzersiz tercihleriyle biyolojik yaşını 20 yıl geriye çektiğini söyledi. Peki ama nasıl? İşte Roizen'ın kendi hayatında uyguladığı yedi temel prensip...
#SağlıkUzun ömür çalışmaları son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Araştırmacılar 100 yaşını aşan kişilerin neler yaptığını mercek altına alıp ipuçları bulmaya çalışıyor. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgeler de bu çalışmaların odağını oluşturuyor. İşte 10 yılı aşkın süre boyunca dünyayı dolaşan araştırmacının Mavi Bölgelerde yaşayanlardan öğrendiği 6 ders...
#Mavi BölgelerABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#BakteriUzun yaşamak herkesin hayali. Peki ama nasıl? Günümüzün yaşayan en yaşlı kişilerinden biri olan ABD'li Vincent Dransfield, sağ salim 110 yaşını görmesini sağlayan sırları anlattı.
#Uzun ÖmürRol aldığı diziler sayesinde ünü ülke sınırlarını aşıyor. Yeteneği kadar fiziğiyle de ilgi görüyor, “‘Gel bir akşam yemek yiyelim, karşılığında ne istersin’ diye mesajlar alıyorum” diyor. Furkan Palalı ile buluştuk; İtalya’ya açılma hikâyesini, karın kaslarının sırrını, oyuncu Ezgi Eyüboğlu’yla ilişkisini ve jeoloji mühendisliğinden oyunculuğa geçişini konuştuk: “Kız arkadaşım beni terk etti, beni bu yola iten de o oldu.”
#Furkan PalalıSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Böbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#Sağlık