Dokuz güne kadar uzayabilecek Kurban Bayramı tatiline dört hafta kaldı. Aralık başındaki iklim koşullarından ve turistik merkezlerin sezon dışı cazip fiyatlarından yararlanıp Avrupa’da güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Saffet Emre Tonguç bu hafta yayımlanan kitabı "Avrupa’da Görülecek 101 Yer"den Hürriyet Seyahat okurları için beş alternatif şehir seçti.
Akdeniz coğrafyasında adeta bir nokta gibi olan Malta önemli bir stratejik konuma sahip, bu yüzden tarih boyunca hem denizciler hem de korsanlar için çok önemli bir rol oynamış. Başkenti Valetta, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. 400 bin nüfuslu adada, trafiğinden turizmine, hayatın her alanında İngiliz sömürgesi olduğu günlerin izi görülüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ailesine ait Saray Muhallebicisi’nin Fatih şubesinin bulunduğu arazide eskiden yer alan Kaptanı Derya Halil Paşa Camii yeniden yapılacak. Karar, Halil Paşa Mutlu ve Nejat Selimoğlu’nun, burada 1929’a kadar 16. yüzyıl mimarisi Kaptanı Derya Halil Paşa Camii bulunduğu gerekçesiyle Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na yaptıkları itiraz sonucu alındı.
Osmanlı’nın kültürel mirasını keşfetmek istiyorsanız göz kamaştıran mimarileriyle öne çıkan camilerden birinin kapısından adım atmakla başlayabilirsiniz. Mihrabından çinisine etkileyici detaylarla dolu bu yapılar Osmanlı’nın 600 yıllık tarihi boyunca buluşma noktası olmuş. Ramazanı fırsat bilip etkileyici camileri gezmek isteyenler için bir rehber...
#CamiAni; Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki İpek Yolu’nun buluşma noktasıdır. Bagrationlar zamanından kalma kiliseler bölgenin sanat tarihi açısından çok etkin örneklerdir. Selçuklu eserleri ise Türk sanatı açısından son derece kıymetlidir. Şimdilik göze batan eserler etrafında bir kazı faaliyeti var. Kuşkusuz başka türlü yerleşmeler de ortaya çıkacak ve Ani göz alan güzel bir tarihî gezi alanı olacak.
#Ani HarabeleriDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizBitlis’in beş minaresinin izinde şehir merkezini yazmıştım 13 Şubat’ta size... Anlatacaklarım bitti sandıysanız yanıldınız. Bitlis’te tarihin sayfalarında ve doğada keşfedeceğiniz daha çok cevher var. Anlatmaya başlarken ilk sırayı kesinlikle Ahlat hak ediyor. 2000 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı, ülkemizin hazinelerinden. Oraya kadar gitmişken Tatvan’a da uzanalım...
#TürkiyeHoşgörüyü temel alan düşünceleriyle dünyanın tanıdığı Mevlana Celaleddin Rumi’nin 748’inci ölüm yıldönümü yaklaşıyor. En büyük sevgili olarak bildiği Allah’a kavuşma anı olarak belirttiği için Şebi Arus ‘düğün gecesi’ olarak isimlendirilen anma törenleri 7-17 Aralık arasında düzenlenecek. Bu vesileyle Türkiye’nin en mistik ve huzurlu kentlerinden Konya’yı ziyaret edecek olanlara Mevlana’yı merkeze alarak bir rehber hazırladık.
#KonyaAdana Ulu Camii'nden 19 yıl önce restorasyon sırasında çalınan ve 500 yıllık 223 karo İznik çinisinden 2'si ve 1 çini panonun Hollanda'da olduğu ortaya çıktı. Oriental Art Auctions Müzayede Evi tarafından satışa sunulan 3 çini ile Konya'ya ait olduğu belirlenen 1 çini karo, Türkiye'nin yürüttüğü müzakereler sonucu Ankara'ya getirildi.
#AnkaraBir şehri tanımak, anlamak için ruhundan bir parçayı ruhunuza katmak gerekir. İstanbul bu konuda tam bir cevher. Fırsat buldukça sokaklarda kaybolmak, unuttuklarımı hatırlamak, yeni yerler keşfetmek bana hep iyi gelir. Kapalı mekânlara giremediğimiz bugünlerde size tavsiyem şehrin sokaklarında kaybolmanız.
#IstanbulBursa’nın en eski yerleşim yerlerinden Yıldırım, sahip olduğu tarihi zenginlikleri ile dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Cumalıkızık ile Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Çalıkuşu Romanı’nın ilham kaynağı Zeyniler, doğal güzellikleri ile ilgi görüyor. Zengin bitki örtüsü, patikaları, su kaynakları, yürüyüş yolları ile doğa tutkunlarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
#Bursaİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Hırvatistan’ın çarpıcı güzelliğe sahip liman şehri karnavala dönüşen şenlikleri, ünlü balık restoranları, Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma tarihi yapılarıyla tanınıyor. Gelecek ay Avrupa Kültür Başkenti ilan edilecek. Beş yıldızlı Hilton açılacak ve yıl boyunca sürecek kültür etkinlikleri şubatta başlayacak.
#SeyahatCenevre’nin uluslararası ilişkilerdeki rolü nedeniyle çoğunlukla turizmdeki cazibesi unutulur. Tarihi merkezi birkaç bin yıllıktır. Birleşmiş Milletler şehre yerleştiğinde personeli de kentin kuşaktan kuşağa aktarılan köklü geleneklerini benimsedi. Cenevre’nin, Avrupa’nın megastarı olma yarışına girişmediği aşikâr. Hem gerçek İsviçre hem de uluslararası niteliğini koruyan şehir, global düzeyde de hak ettiği yeri almış durumda ve bunu da gururla taşıyor.
#CenevreDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbul3 milyon nüfusuyla oldukça küçük bir ülke Litvanya... Yaklaşık 200 park ve 2 bin 800 göle sahip. Ülke sanki göllerle kaplı büyük bir park. Ovalarla kaplı dümdüz bir ülke... En yüksek noktası 300 metreyi aşmıyor. Bir de ülke içinde ülke olan özerk yapıdaki Uzupis var. Kendi anayasası, marşı, koruyucu meleği ve cumhurbaşkanı var.Üstelik kediler burada sahiplerini sevmek zorunda değil. Ama zor zamanlarda sahibine yardım etmek zorunda...
#Litvanya GezisiMimarlık tarihçisi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Uğur Tanyeli’yle son kitabı ‘Mütereddit Modernler: Dünyada ve Türkiye’de Mimar İdeologlar’dan yola çıkarak güncel meseleler, ‘alçak mimarlık tartışması’, Türkiye’deki arsaya yönelik spekülatif basınç, yıkılan AKM, Emek Sineması gibi yapılar ve öne çıkan yeni kuşak mimarlar üzerine söyleştik…
#Uğur VardanOrtaçağ kenti Siena'ya giderken çok heyecanlıydım. Yıllar evvel özel bir tur şirketinde incoming (yurt dışından turist getirme) yaparken çok değerli bir İtalyan Sienalı müşterim Siena'yı anlatır dururdu. Masal dinler gibi dinlerdim ve oraya ne zaman gideceğimin hayalini kurarken şimdi hayatımda bunu gerçekleştirebilmenin heyecanını yaşıyorum. Şehrin tarihinde uzun bir yolculuğa çıktım. İşte Siena gezi rehberi…
#SienaOrtaçağ kenti Siena'ya giderken çok heyecanlıydım. Yıllar evvel özel bir tur şirketinde incoming (yurt dışından turist getirme) yaparken çok değerli bir İtalyan Sienalı müşterim Siena'yı anlatır dururdu. Masal dinler gibi dinlerdim ve oraya ne zaman gideceğimin hayalini kurarken şimdi hayatımda bunu gerçekleştirebilmenin heyecanını yaşıyorum. Şehrin tarihinde uzun bir yolculuğa çıktım. İşte Siena gezi rehberi…
#Siena Gezi RehberiYunanistan’ın ikinci büyük kenti, Ege adalarının kartpostal manzaraları ve Atina’nın antik hazinelerinin gölgesinde kaldı uzun yıllar. Oysa Selanik, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Roma, Bizans ve Osmanlı’dan kalma tarihi dokusuyla özel bir şehir. Yüzyıllar boyunca Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler bir arada yaşamış. Bu zenginlik 1920’lerde Müslümanların Mübadele’yle Anadolu’ya, Yahudilerin 1940’ta Nazi toplama kamplarına gönderilmesiyle zedelense de kent çok- kültürlülüğün izlerini hâlâ taşıyor. Selanik, anıtları, iddialı restoranları, çok sayıdaki kafe ve barıyla hafta sonu kaçamağı için ideal.
#Selanik