Yeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıYeni çılgınlığımız yapay zekâ... Ancak henüz gastronomi alanında yeterince verimli şekilde kullanılmıyor. Geçen hafta ilk kez ChatGPT’yi kullandım, ona Türk mutfağının dünyadaki bilinirliği için yapılması gerekenleri, imambayıldıyı Japon mutfağına nasıl uyarlayabileceğimizi sordum. Saçma yanıtlar alacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. Sevgili yapay zekâmla Türk çayı üzerine çalışmaya başladık bile!
#Yapay ZekâKabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sabahın çok erken saatlerinde, daha henüz güneş gökyüzünü süslemeden toplanıp sofralarımıza uzanan kabak çiçeklerinin lezzet serüvenidir. Sabahın çok erken saatlerinde dedim çünkü kabak çiçeklerinin açık olduğu ve güneşin yüksek ısısından zarar görmediği saatlerde toplanması, mutfaklarımıza ulaşabilmesi açısından büyük önem taşıyor.
#Soslu Kabak Çiçeği DolmasıBizim insanımıza sıradan gibi gelebilir ama dünyada zeytinyağlı kategorisine sahip başka bir mutfak daha olmadığını biliyor musunuz? Sağlıklı yemek trendi almış başını yürümüşken her türlü sebzenin hem besin değerlerini koruyan hem de lezzetini arttıran bir pişirme yöntemi, başlı başına bir omuz darbesiyle öne geçmemizi sağlar.
#ZeytinyağlıTam 30 senedir restoranı Çiya Sofrası’nda yerel ve geleneksel yemekler sunuyor, onları uluslararası alanda tanıtmaya çalışıyor. Yıllara yayılan bu çabanın son ürünü ise bu coğrafyaya ait tam 550 tarife yer verdiği ‘The Turkish Cookbook’ oldu. Şef Musa Dağdeviren’le dünyaca ünlü yayınevi Phaidon etiketiyle yarın çıkacak İngilizce kitabını ve unutulmuş lezzetlere sahip çıkmanın önemini konuştuk.
#Çiya Sofrası