Verimli topraklara sahip ülkemizde en fazla yetiştirilen ürünlerden biri de zeytin ve zeytinyağıdır. Zeytinyağı üreten bölgelerimiz ise, bu işin hakkını tamamıyla vermektedirler. Çünkü zeytinyağı üretimi, aslında oldukça incelikli bir iştir. Toprak, rüzgâr ve yetişen meyve gibi etmenlerin her biri, zeytinyağına farklı bir aroma katar. Bu nedenle, aslında kaliteli zeytinyağı, bu meyveyi gerektiği şekilde, incelikle ve iyi yöntemler kullanarak işlemekten geçmektedir.
#ZeytinProfesör D’Andrea ile İtalya’nın Puglia bölgesinin Lecce şehrinde yürüyoruz. Konumuz zeytinyağı. Bir zamanların petrolü… Tüm dinler için kutsal olan bu ağaçla Anadolu’da binlerce yıldır birlikteyiz. Peki, kıymet biliyor muyuz? Bilseydik altı bin ağacı bir gecede keser miydik?
#Zeytinyağın AnavatanıKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zeytinin anavatanı Türkiye’nin zeytinyağının ticareti konusunda İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın gerisinde olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, zeytinyağının turistik ürün olarak kullanılması için çalışma başlattıklarını açıkladı.
Dünyada zeytinyağı üreticisi birkaç ülke arasında yer alan Türkiye, kaliteli ürünleriyle sektörün üst sıralarında yerini alırken, ‘Zeytinyağlı Yemek’ kategorisi ile mutfaklarda bu ürünün ayrı bir yeri olan tek ülke olarak öne çıkıyor. Dünyaca ünlü Oleolog olarak tanınan Pelin Omuroğlu, zeytinyağı üzerine konferanslar vermek, iş görüşmelerinde bulunmak üzere geldiği Londra’da, Sofra Restaurant’ta zeytinyağını anlattı.
#AVRUPADAN HABERAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeKilis'te Oylum Höyük'te yürütülen kazı çalışmalarında ulaşılan 4 bin yıllık zeytin çekirdeklerinin izinden giden Kilisli kadınlar, erkeklerin 'yapamazsın, edemezsin' sözlerine kulak asmayıp İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın (İKA) desteğiyle Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında güçlerini birleştirdi.
#İkaİtalya Puglia’da1500 yaşında yaşlı bilge bir ağacın kabuğunun içine girdim ve usulca konuşarak kalın derisini okşadım. Dertleştik... Fransa’nın gurme şehri Nice’de ise “Zeytin ağacının anavatanından geliyorsunuz” denerek baş tacı edildim. Petrolümüz olmasa da zeytinimiz var..
#Puglia GezisiYaklaşık 1 milyar dolarlık zeytinyağı pazarına iddialı giren Zeytin İskelesi’nin Genel Müdürü Fatih Cenikli, “Kişi başına zeytinyağı tüketimi 1.5 litreyle Yunanların 14’te biri. Kızartmanın zeytinyağıyla yapıldığını bile bilmiyoruz. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu, Çin’de değil önce Türkiye’de tanıtım yapmalı” dedi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 12 milyar dolarla tarım ürünleri ihracatında Cumhuriyet rekoru kırılacağına işaret ederek, "Homeros’un ’Odysseia’ Destanı’nda ’sıvı altın’ olarak söz edilen zeytinyağı da ihracata mührünü vurmalı" dedi.