Zeytinyağında hile DNA ile bulunacak

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağında hile DNA ile bulunacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2012 00:01

ZEYTİNYAĞINDA sektörün en çok tartıştığı konulardan biri olan tağşiş (karışım/hileli yağ) konusunda bilim önemli bir gelişme kaydetti.

Haberin Devamı

Sadece kimyasal ve duyusal analizin yetmediğini gören İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), karışım yağı anlayacak “DNA’ya dayalı tağşiş tespit metodu” adında yeni bir teknoloji geliştirdi. Ayrıca bu yöntemle tağşiş varsa içindeki alerjenler de belirlenecek. Doç. Dr. Sami Doğanlar ve öğrencisi Ali Tevfik Uncu’nun geliştirdiği yeni teknik, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İzmir’de gıda sektöründeki yeni buluşları sergilediği Ar-Ge Proje Pazarı’nda da ilgi gördü.  Anavatanı Ege olan zeytinyağının kalitesinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bu çalışmayı yürüttüklerini anlatan Ali Tevfik Uncu, “Projenin 24 aylık bir çalışma süresi içinde 300 bin TL bütçe ile gerçekleştirilmesi öngörülmektedir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!