İSTANBUL Kültür Vakfı tarafından 13 Ekim Pazar günü Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde genç sanatçıların eser üretimlerini desteklemek için bir gala gecesi düzenlenmiş, 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayedede yaklaşık 174 bin İngiliz sterlini ek destek sağlanmıştı.
#Londra Doğa Tarihi Müzesi6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmazİş Sanat Kibele Galerisi, doğumunun 118’inci yılında Zeki Faik İzer’i ‘Paris, İstanbul, Nice’ başlıklı sergiyle anıyor. Farklı disiplinlere duyduğu yakınlık nedeniyle ‘dağınıklık’ ve ‘kararsızlık’la eleştirilen İzer’in sanat anlayışına odaklanan sergi, sanatçının aile arşivindeki bazı resimleri ilk kez izleyiciyle buluşturuyor.
#Zeki Faik İzer“Duvarların dili olsa da anlatsa her şeyi” denir. Tanık olduklarını bize aktarabilse... Duvarların dili yok belki ama mağara döneminden beri insanoğlu onu bir ifade aracı olarak kullanmış. Dili, sahnesi haline getirmiş. Hayvan resimleriyle av sahnelerini canlandırmışlar. Antik Yunan ve Roma’da statü ve zenginlik sembolü olmuş evleri süsleyen fresk ve mozaikler. Bu gelenek, dokumayla duvar halılarına evrilmiş.
#Duvarlar Ve ÖtesiSanat üretimine edebiyatla başlamıştı Ara Güler. Yıllar içinde ‘foto muhabirliği’ ağır bassa, dünyaca tanınmış bir fotoğrafçı olsa da bir yanıyla hep edebiyatın, sanatın içinde kaldı. Yıllar sonra öykülerini ‘Babil’den Sonra Yaşayacağız’ adını verdiği bir kitapta topladı. Ama kalemden çok fotoğraf makinesi oldu elinde hep. Onun kendini ifade biçimi fotoğraftı.
#Ara GülerTürkiye İş Bankası’nın 1940’lardan bu yana oluşturduğu resim koleksiyonuna ev sahipliği yapacak olan Beyoğlu’ndaki tarihi binasında restorasyon inşaatı devam ederken, Müze çatısı altında yer alacak eserlerden özel bir seçkiyle hazırlanan NFT sergisi, Metaverse’te sanatseverlerle buluşacak.
#MetaverseEczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin 10’uncu kitabı İbrahim Zaman retrospektifi, usta fotoğrafçının 60 yıllık birikiminden özenle seçilmiş örnekleri bir araya getiriyor. Zaman, gelecek için belleğin yerini tutacak bir belge olarak gördüğü fotoğrafın tarifinde ışığı daima en başa koyuyor.
#İbrahim ZamanMine Sanat Galerisi, 35. yılına gireceği bu sezonda özel bir proje ile Antonina Sanat Galerisi’nde yeni sanat sezonuna başlıyor. Sergide, 1980’ler Türkiyesinde çağdaş sanata sevgi ve inançlarıyla, çağdaş çizgideki Mine Sanat Galerisi’ne güven duyarak koleksiyon yapmaya başlayan Alman kökenli Dagmar Göğdün - eşi Doğuş Holding ve Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi merhum Sadi Göğdün ve Ecz. Ayla Uluhan - eşi Av. Sabit Uluhan’a ait eserler yer alıyor.
#Mine Sanat GalerisiTürkiye’nin önde gelen müzayede evlerinden Artam Antik AŞ, 12 Mayıs Cumartesi günü 300’üncü müzayedesini gerçekleştirecek. Türk resminin büyük ustalarıyla çağdaş isimleri bir araya getiren müzayedede İbrahim Çallı’nın ünlü ‘Adada Gezinti’ tablosu 700 bin lira açılış fiyatıyla ilk kez satışa sunulacak.
#ResimHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat Eseri