Paylaş
MÜZAYEDE haberleri genelde eserlerin satış rekorları üzerine kurulur. Bu kez hem satış hem de katılımcı rekoruyla gündemde Artam Antik A.Ş.’nin Türk modern ve çağdaş sanatına dair zengin bir seçkiyi sunduğu 387’nci müzayedesi. Çevrimiçi yapılan ve pazar günü sonuçlanan müzeyedeye 8 bini aşkın kişi katıldı.
Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği müzayedede Fikret Mualla, Mübin Orhon, Erol Akyavaş, Nuri İyem, Burhan Doğançay, Ömer Uluç, Nejad Melih Devrim, Avni Arbaş, Zeki Faik İzer, Neş’e Erdok, Mehmet Güleryüz, Leyla Gamsız, Komet, Mehmet Gün, Kemal Önsoy, Selma Gürbüz, Canan Tolon’un da aralarında yer aldığı farklı kuşaklar ve üsluplardan ustaların 321 eseri sunuldu.
Fikret Mualla’nın yapıtları arasında belki de en ‘klasik’lerden biri olan ‘Yeşil Ahenkli Kadınlar’ tablosu 4 milyon 578 bin liraya ulaşarak müzayedenin en yüksek satış rakamına sahip yapıtı oldu.
Fikret Mualla’nın ‘Kadınlar’ tablosu 4 milyon 578 bin TL
Gazi Mustafa Kemal’i şahsen tanıyan, onunla aynı sofrayı paylaşan, defalarca portresini yapan İbrahim Çallı’nın, Mustafa Kemal Atatürk’ü ayakta, smokini ve madalyasıyla betimleyen eseri, müzayedenin en yüksek rakamlı ikinci yapıtı oldu. Atatürk’ün en özel portrelerine imza atmış ustanın yağlıboya çalışması 37 teklif alarak 2 milyon 354 bin TL’ye satıldı.
İbrahim Çallı’nın ‘Atatürk’ tablosu 2 milyon 354 bin TL
Selma Gürbüz’ün 2008 tarihli ‘Kızlar’ı 2 milyon 27 bin yiralık fiyatıyla en pahalı satılan üçüncü eser oldu.
Artam Antik A.Ş. yönetim kurulu başkanı Turgay Artam, satışa gösterilen büyük ilginin sanat piyasası için olumlu olduğunu belirterek “Müzayedemizde ulaştığımız fiyatlar, alıcıların ilgisinin özellikle modern ve çağdaş Türk resmine yoğunlaştığını gösteriyor. Fikret Mualla, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Nejad Melih Devrim gibi usta sanatçıların eserleri en çok fiyat artışı yakalayan eserler arasında yer aldı” diyor.
SAKINCALI KİTAP ADLARI
ALIŞVERİŞ sitesi Amazon, Bulgar yazar Dimitır Dimov’un ‘Tütün’ romanını adı yüzünden satıştan kaldırmış. Duvar’dan Gizem Örnek’in haberine göre kitabın yayıncısı Kor Kitap’a şirketten yapılan açıklamada “Amazon.com.tr’de tütün ve tütün ürünleri satışına izin verilmemektedir. Bu sorunu tespit etmek ve bu kararı vermek için bir dizi otomatik araçtan yararlandık. Sadece ‘tütün’ ifadesi yer aldığından satışı yapılamıyor. Satışa açılabilmesi için isimde başka ifadelerin de yer alması gerekir” yanıtı verilmiş.
Kısaca yazılımlarını değiştirmek yerine siz kitabın adını değiştirin demişler.
Merak edip siteye girdim ve Çetin Altan’ın ‘Viski’ romanını aradım. Kitabın bilgisi vardı ama “Şu anda mevcut değil” yazıyordu. Dimov’un ‘Tütün’ kitabında da aynı ifade vardı.
Necati Cumalı’nın ‘Acı Tütün’ kitabı ise satıştaydı.
Yazar adaylarına tavsiye, kitabınıza internetten satışı yasak ürünlerin adını koymayın ya da başına bir sıfat ekleyin.
Kitap konusunda bir yazılım yasağımız eksikti, o da oldu.
Paylaş