Z kuşağı son dönemlerde sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Çoğu zaman özellikleriyle tartışması konusu yaratan Z kuşağı, gerek teknolojik yatkınlıklarıyla gerekse farkındalıklarıyla tüm nesillere göre en çok gündemde kalan kuşaklar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, Z kuşağı nedir, hangi yılları kapsıyor? İşte Z kuşağı özellikleri ve yaş aralığı hakkında bilgiler...
#Z KuşağıZ Kuşağı, özellikle yetişmekte olan yeni nesil için kullanılan tanımlayıcı isimdir. Belirli yaş aralığında doğan kişilerin özelliklerini ifade eden Z Kuşağı, bazı kriterlere göre tanımlanabilmektedir. Bilgiyi çok hızlı işleyebilmek gibi özelliklere sahip olan Z Kuşağı, belirli yaş aralığını kapsamaktadır. Peki, Z Kuşağı özellikleri ve yaş aralığı nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Z Kuşağı NedirSon günlerde sıkça gündeme gelen Z Kuşağı, özellikleri, ne yeyip ne içtikleri, hangi yıllar arasında doğdukları ve nelerle ilgili oldukları ile merak ediliyor. Genç nüfus oranının yüksek olduğu ülkemizde Z Kuşağı oranı da yükselmeye devam ediyor. Bazı kaynaklarda 1996 ve sonrası olarak nitelendirilen Z Kuşağı, bazı kaynaklarda ise 2000 yılı itibariyle doğan nesli ifade ediyor. Peki, Z Kuşağı hakkında bilim insanları ve uzmanlar neler diyor? İşte, Boğaziçi Üniversitesi’nde kuşaklar üzerine dersler veren Prof. Dr. M. Asım Karaömerlioğlu, çocuk, genç ve yetişkin psikiyatrı Yankı Yazgan ve kuşak araştırmacısı Evrim Kuran'ın Z Kuşağı özellikleri ile ilgili aktardıkları
#Z KuşağıZ Kuşağı, özellikle yetişmekte olan yeni nesil için kullanılan tanımlayıcı isimdir. Belirli yaş aralığında doğan kişilerin özelliklerini ifade eden Z Kuşağı, bazı kriterlere göre tanımlanabilmektedir. Bilgiyi çok hızlı işleyebilmek gibi özelliklere sahip olan Z Kuşağı, belirli yaş aralığını kapsamaktadır. Peki, Z Kuşağı özellikleri ve yaş aralığı nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Z Kuşağı NedirOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiBu yılın en çok dinlenen 10 şarkısından 4’ünü söyleyen Semicenk büyük bir başarıya imza attı. 2018’de piyasaya çıkmasına rağmen Simge’nin ‘Aşkın Olayım’ şarkısı bu yıla damgasını vurdu. Dünya dev kadın seslerin dönüşüne tanıklık etti, Türkiye ise etnik sound’ların yükselişine... İşte Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2023’ün müzik özeti…
#Meltem FIRATLIBebeklerin büyümesi ve gelişimi için tam bir mucize niteliği taşıyan anne sütünün cilt sorunlarına karşı da kullanıldığını biliyor muydunuz? İlk anda kulağa çok tuhaf gelse de Taylor Robinson kendi sütünden yaptığı sabunları satarak kazanç sağlıyor. Peki anne sütü bebek beslenmesi dışında başka hangi amaçla kullanılıyor?
#SağlıkBahsettiğim “Yeni Türkiye” son 20-30 yılın değil, son asrın sıfatıdır. Onda dahi II. Meşrutiyet’in, Genç Osmanlıların hatta 18. asır Türkiye’sinin temel rolünü unutmamak gerekir. Bu memleket; tıbbiyeye, mühendislik eğitimine, modern topçuluk ve askerliğe ta 18. asırdan ve de Avrupa edebiyatı ile felsefesini asıl kaynaklara inerek en azından 19. asırdan beri inceleme sürecine sahip.
#Yeni TürkiyeBerlin’de bu yıl 60’ıncısı düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’yı, Vestel’in davetlisi olarak gezdim. Sadece büyük miktarlarda ürün siparişi verecek iş insanları değil, sıradan, hatta benim gibi teknolojik cihazlara mesafeli insanlar için bile ufuk açıcı, geçmişimizle geleceğimiz arasında nerede durduğumuzu anlatan, düşündüren, müthiş bir deneyim. Keşke Türkiye’de de olsa, herkes, özellikle gençler gezebilse.
#SAVAŞ ÖZBEY2013’ten bu yana, her pazar, gazetemizin Kelebek ekinde gazeteci Ece’nin maceralarını okuyoruz. Kutlukhan Perker’in yazıp çizdiği Ece’nin hikâyesi bu kez ‘Ece-Hep Başkalarının Düğününde Oynadım’ adlı kitapta anlatılıyor. Perker kitap için “Ece’nin 500’üncü haftasının bir kutlaması niteliğinde” diyor. Perker’le buluştuk, kitabını da konuştuk, Z Kuşağı’nın çizgi romana ilgisini de... Ünlü çizere nelerin ilham verdiğini de sorduk: “Daha iyi bir çizer olabilmek için tek ihtiyaç duyduğum şey, başka çizerlerin güzel çizgileri.”
#Kutlukhan PerkerKüresel işgücünde Z Kuşağı’nın ağırlığı her yıl artıyor. Birçok yönetici onları disiplinsiz, rahat ve sabırsız olarak nitelendiriyor. Z’lerse ne bundan rahatsız ne de günümüzün iş odaklı, hiyerarşik, otoriter, tüketen kurum kültürüne uyum sağlamaya niyetli. Üstleriyle ve işleriyle dalga geçtikleri videolar TikTok’ta viral oluyor. İş hayatından beklentileri BBC, Business Insider gibi yayınlarda tartışılıyor. Biz de Türkiye’de yöneticiler Z Kuşağı’nı nasıl algılıyor, onlar yöneticileri hakkında ne düşünüyor diye muhataplarına sorduk. Uzmanların nesillerin barış içinde çalışmasına yönelik tavsiyelerini dinledik.
#Z KuşağıHayatımızda en fazla kullandığımız iletişim araçlarından birisi WhatsApp'tır. Çok önemli bir yere sahip olan WhatsApp aynı zamanda en çok kullanılan iletişim araçları arasında yer alıyor. Özel, aile, sosyal ve iş yaşantımızın en merkezinde bulunan WhatsApp üzerinden oluşturulan iş, okul, aile ya da arkadaş grupları üzerinden gündelik yaşantımızı da sürdürüyoruz. Whatsapp, Facebook ve Instagram grupları için anlamlı ve güzel grup adları nelerdir sizler için derledik.
Hürriyet Pazar ve araştırma şirketi Twentify’ın işbirliğiyle yapılan çalışmaya göre 18-30 yaş arasındaki gençlerin birikiminin büyük bölümü altın ve kripto paralarda. Üstelik gençler yatırım kararlarını işin uzmanlarından gelen tavsiyeler yerine sosyal medyadan alıyor. Kısa vadede konut alabileceğine inananların sayısı düşük ama amaç, önünde sonunda bir ev sahibi olmak...
#Kripto ParaPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirZ kuşağından sonra Alfa kuşağı gelir. Her kuşağın kendine özgü bazı farklılıkları vardır. Alfa kuşağı da kendinden önceki nesillerden farklı özellikler göstermektedir. Alfa kuşağı 2010 yılından itibaren doğan nesle verilen isimdir. Alfa kuşağı çocukları X ve Y kuşağının anne babaların çocukları olarak tanımlanmaktadır. Bu kuşağın çocuklarının bazı özelliklerini bilerek daha etkili iletişim kurmak mümkün olmaktadır. İşte, Alfa kuşağı hakkında tüm detayları derledik.
#Alfa Kuşağı Nedir Hangi Yıllar Arasındadır?Gün geçmiyor ki “metaverse”e yönelik yeni bir haber ya da gelişme ile karşılaşmayalım… Forbes’da yer alan bir makale “metaverse ile ilgili Twitter paylaşımlarının geçen yıl %19,425 artış gösterdiğini” belirtti. 2021’in son günlerinde, metaverse özelinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, “Z kuşağı metaverse’deki sanal mağazalarda alışveriş yapma konusunda oldukça pozitif düşünüyor”.
#HürriyetMark McCrindle tarafından ilk kez alfa olarak tanımlanan bu yeni kuşak 2010 ve sonrasında dünyaya gelenleri kapsıyor. Bu kuşağın belirgin özellikleri arasında tarihteki en yüksek eğitime sahip olmaları, bireysel olarak öğrenmeleri, paylaşım yerine sahip olmayı tercih etmeleri ve toplumsal normları reddetmeleri yer alıyor. Alfa Kuşağı geçmişte hiç olmadığı kadar özerk yaşamaya alışkın bir nesil.
#Prof. Dr. Mehmet Engin DenizCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batman’da Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen "Gençlerle Buluşma Programı"na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında 81 ilde 81 üniversite olduğunu belirterek, "Gözaydınlığımız olan siz gençlerimizin hayallerinizi gerçekleştirmeniz için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan çalışmayı sürdüreceğiz" dedi. Öte yandan Erdoğan, HDP'ye İstiklal Marşı tepkisi göstererek, "Parlamentoda İstiklal Marşı okunurken onlar İstiklal Marşı'nı okumuyorlar. Bunları çok çok iyi öğrenmeli ve anlatmalıyız" ifadelerini kullandı.
#Erdoğanİstanbul'da üç kız çocuğunun Kore'ye gitme isteğiyle evden kaçtığına dair iddialar tüm dünyada büyük bir endüstri haline gelen ve milyonlarca hayranı bulunan K-pop gruplarını yeniden gündeme getirdi. Peki nedir bu K-pop? Gençlerin hayatını nasıl bu kadar etkiliyor? Yanıtları yıllardır K-pop üzerine çalışan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden sosyolog akademisyen Alptekin Keskin anlattı.
#K-PopHafta sonu Marmaris-Fethiye-Bodrum üçgeninde mobilitenin 3 şeridini de kapsayan yaklaşık bin kilometrelik bir yolculuk yaptım. Motosiklet ile 260 kilometrede 4.4 litre/100 kilometrelik yakıt tüketimi ortalaması yakalarken otomobille 620 kilometrelik yolculukta 6.6 litre/100 km’lik bir tüketim ortalaması yakaladım. Bodrumda katıldığım bisiklet yarışında ise 60 kilometrelik kısa parkuru 2 saat 4 dakikada dönmeyi başardım.
#GazetehaberleriÖncelikle şunu belirtmek isterim ki; artık çiftler çok zor çocuk sahibi oluyor, bu net! 1950’li ve 1960’lı yıllarda ‘herkes nasıl olsa çocuk sahibi olur’ algısı hem dünyada hem de ülkemizde hakimken, şu an etrafımızdaki üç çiftten birisinin ne yazık ki anne-baba olmakta zorlandığını duyuyoruz. Özellikle 2000’li yıllardan sonra yapılan çalışmalar da gösteriyor ki; sperm-yumurta aşkı biraz sekteye uğradı.
#Sperm