Güncelleme Tarihi:
2000 yılından sonra doğan, teknoloji ile iç içe büyüyerek hızlı öğrenen genç kuşak Z kuşağı olarak adlandırılır. Nüfusun 18 milyonunu kapsayan Z kuşağının üst yaş sınırı sadece 18’dir. Teknolojinin hızla gelişmesi bulunduğumuz çağı Z kuşağı çağı haline getirmiştir. Peki, bu dijital nesil ile iletişimin daha sağlıklı olması için ne yapılması gerektiği hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
Riskler
Z kuşağı ebeveynlerinin imkânlarını zorlayarak teknolojiyle yakından ilgilenmelerine sebep olmasına bağlı olarak sanal bir dünyada gerçeklerden kopuk yaşıyor. Hayatın gerçeklerini görmeden, zorluk yaşamadan istediklerine kolayca ulaşabilen Z kuşağı çocuklarının yaşadığı özgüven ileride mücadele etmesi zor sıkıntılarla karşılaştıklarında onları depresyona sokabilecektir. Bu nedenle bu kuşağın gerçeklerin farkında olarak büyümesini sağlayamadığınızda üreten değil sadece tüketen, hazıra alışkın bireyler olmaları maalesef kaçınılmazdır.
Onları Tanıyın, Anlayın
Sürekli öğrenmeye açık olan, oyunlardan kısa sürede sıkılarak vazgeçen, ilgisi çabuk geçebilen Z kuşağı ile iletişim kurabilmek onları tanımayı, ilgi duydukları konulara hâkim olmayı gerektirir. Z kuşağı bizlere devrim gibi gelen akıllı telefonların modellerini mercek altına alıp en üst modelleri elinden düşürmüyor. Masaüstü, diz üstü bilgisayar ve tabletler de aynı şekilde Z kuşağının birer oyuncağı.
İnternetsiz yaşayamayan teknolojiye bağımlı olan bu nesil bilgiye çok hızlı sahip olabildiğinden okula gitmeksizin meslek sahibi olup, kazanç sağlayabiliyor. Gözlerini teknoloji içinde açan, şehir yaşantısına tutkun bu dijital nesil teknolojiye bağımlı halde olduklarının farkına varamıyor. Çünkü onlar için teknoloji doğal yaşam standardı ve mecbur karşılanması gereken ihtiyaç. İş yaşamında motive edici birtakım uygulamalar (ofiste hobiler için ayrılan bölüm) onlar için yeterli değil. Çünkü onlar somut gerçeklerle ilgileniyor.
İş Hayatında Z Kuşağı
Z kuşağının sürekli öğrenmeye açık olması, farklılıklara çabuk uyum sağlayabilmesi, teknolojiyle yakın olması onların iş hayatına adapte olabilecekleri hakkında ipucu veriyor. Z kuşağı iş hayatında gerçekçi faydalar, saygı duydukları bir patron bekliyorlar. İş yaşamındaki geleneksel yöntemler bu kuşak için uygun değil. Çünkü onlar farklılık arayışında. Z kuşağının en güçlü yönlerinden biri iyi bir dinleyici olmaları. Yaratıcı Z kuşağı iş dünyası için yenilikçi yüz olacak gibi görünüyor.