Çeşit çeşit şarküteri, peynir, yeşillik, sebze ya da sos... Elimizin altında hangi malzeme varsa iki dilim ekmek arasında pratik bir öğüne dönüştürdüğümüz sandviçler yegâne kurtarıcımız. Dün Dünya Sandviç günüydü, biz de d.ream restoranlarının marka şefi Pınar İshakoğlu’ndan özel tarifler aldık.
#GastronomiZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunYumurta sevmeyen bebeklere özel yumurtalı kahvaltı tarifi ile geldim. Mutlaka deneyin derim! Yumurta 1 yaşından önce sadece sarısının verilmesi öneriliyor. Sevgili anneler, bu durumu göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. 1 yaşından sonra ise bebeğinize yumurtanın tamamını verebilirsiniz.
#YumurtaNew York’un bir semti olan Brooklyn’de, artizan ruhunu doyasıya hissedebileceğiniz bir mahalle Williamsburg. Bundan üç-dört yıl kadar önce hiç değerlendirilmeyen boş ambarlar ve binalarla dolu, belki de çoğu New York’lunun unuttuğu bir yerken şimdi oldukça popüler. İşte size Williamsburg gezi rehberi…
#WilliamsburgYumurta - Canan (Karatay) Hoca da sağ olsun - iyi bir hafta sonu kahvaltısının vazgeçilmezi hayatımızda. Açma ise hafta arası işe yetişmeye çalışırken sokakta ayaküstü edilen kahvaltıların kahramanı. Bu yazı, pazar sabahı uyanıp, kendine ve ailesine güzel bir şey yapmak isteyenler için, açmanın yumurtayla birlikte size içini açıp muhteşemliğini göstermesi için müthiş bir fırsat. Zahmetliden basite doğru sıralanmış 3 tarifim var.
#Açma TarifiZamansız yapılan yolculukları severim. Özellikle yazlık beldelere, kış başlangıcında gitmekten çok keyif alırım. Bu mevsimde bir sessizlik, yalnızlık, hüzün çöker oralara. Yemekler daha lezzetli olur, verilen selamlar daha gerçektir, fiyatlar can yakmayacak düzeye iner. Gün batımında ufuk daha çok renge boyanır, bulutlar şekilden şekile girer. Gül parmaklı güneş bile insafa gelip, yazın kavurduğu sokaklara, koylara, kumsallara ılık ışıklarını gönderir.
Çocuklarına kahvaltı hazırlamayan, ellerine poğaça tutuşturup okula yollayan anneler, onlara vicdansız dediğim için beni suçluyor. Vakit yokmuş, dişi kuşlar artık çalışıyormuş, çocuklar kahvaltı yapmak istemiyormuş, ballı yumurtalı kahvaltı için çok para lazımmış, Rüzgar büyüsün beni de göreceklermiş. Bence bunlar sorunun asıl nedeni değil. Sorun her zamanki gibi eğitim
Okullar açıldı, pek çok evde hızlı bir kahvaltının da pratik bir öğle yemeğinin de kurtarıcısı tostlar. İki dilim ekmeğin tereyağıyla çıtırdarken sıcaklığıyla erittiği peynirin üzerinde bol sucuklu mu istersiniz yoksa bazlama içinde şarküteri ürünlü mü? Tost dünyası hayal gücümüz kadar geniş. Ançüezli tereyağıyla yaptığım umami bombasını ya da bazlama arası beyazpeynirliyi de deneyin.
#TostYaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkePlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirSon yıllarda yeme-içme sahnemizde 3’üncü dalga kahve kadar talep gören ne var diye sorsalar kafe-bistroların havalı ve hayli pahalı kahvaltı tabakları derim. Alıştığımız peynir, ekmek, zeytin, sahanda yumurta yerine avokadolu, poşe yumurtalı, ekşi maya ekmek üzerinde gelen sunumlar yüksek talep görüyor. Yumurtaya ekmek banınca değil, poşeleyip ekmeğin üstüne koyunca havalı oluyor velhasıl. Dışarıda yemeye vakit bulamıyor ya da ekmekle yumurtaya o fiyatları ödemek istemiyorsanız, eğitmen şef Gizem Gedik çırpılmış yumurtadan croque madame gibi meşhur tostlara hepsini detaylarıyla anlattı, tarifler verdi.
#Gaye ŞahinGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramOmlet, kahvaltı sofralarını şenlendirmenin yanı sıra hem sağlıklı hem de besleyici bir alternatif. Hazırlanışı çok kolay olan omlet, sade veya peynirli olmasının yanı sıra içine eklenen farklı malzemelerle de zenginleştirilebilir. Peki omlet nasıl yapılır? 1 yumurtalı omlet kaç kalori? İşte sade ve peynirli kolay omlet tarifi
#Omlet Nasıl Yapılır