Süt barlarından Çin restoranlarına

Evin dışında bir yerde yemek yemek, arada bir de olsa hazır bir sofraya oturmak ve yemek bittiğinde sofrayı kaldırma düşüncesi olmadan bir kahve içmek ne kadar iyi gelir insana.

İnsanlar ne zaman dışarıda yemek yemeye başladılar peki? Yani, yemekçilik sektörünün ilerlemesi nasıl gerçekleşti? Aslında, I. Dünya Savaşı’ndan önce pek de öyle dışarıda yemek yenmiyordu. Savaşın yarattığı etkilerden biri de insanların sosyal hayatlarından beklentilerinin artması oldu. Ve bunun yarattığı sonuç da bu dönemde yemek hizmeti veren işletmelerin sayı olarak gözle görülür biçimde artmasıydı.

Aynı dönemde özellikle İngiltere’de süt ve ürünlerini satan birçok bar açıldı ve bu barlar sonradan yiyecek işine de girdiler. Böylece başlamış oldu restoranlara gitme modası. Daha sonra mutfak kültürünün küreselleşmesi ve Hint yemeği, Çin yemeğinin yaygınlaşması da bu ilk açılan süt barları sayesinde gerçekleşti.

Soğanlı Pozantı dolması

Malzeme listesi

á 8 adet orta boy kemer patlıcan (12-14 adet Adana patlıcanı da kullanabilirsiniz)

İç harcı için;

á 5 adet orta boy kuru soğan

á 5 adet orta boy domates

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 500 gr. orta yağlı kıyma

á Yarım su bardağı pirinç

á 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası

á 2 çay kaşığı tuz, kimyon

á 3 su bardağı sıcak su

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Dolmalık kemer patlıcanları, kabuklarını soymadan ortadan ikiye bölün. İçlerini oyup bol tuzlu suda bekletin. Kuru soğanları soyup ortadan ikiye bölün. Yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Domatesleri soyup kuşbaşı et formunda küp küp dilimleyin. Zeytinyağını geniş ve derin bir tava ya da tencerede kızdırın. Yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları tencereye aktarıp karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Üzerine domatesi ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirerek 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç ve biber salçasını derin bir kapta yoğurun. Tuz ve kimyonu ekleyin. Pişmiş haldeki soğanlı domatesli karışımın yarısını kıymalı malzemenin üzerine ilave edin. Karışımı tekrar yoğurduktan sonra patlıcanları bu harçla doldurun. Dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Soğanlı domatesli karışımın kalanını patlıcan dolmalarının üzerine gezdirin. Dolmayı kısık ateşte 40-45 dakika, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Yumurtalı kahvaltı ekmeği

Malzeme

listesi


á 5,5 su bardağı un

á 4 çay kaşığı tuz

á 42 gr’lık yaş mayanın yarısı (11 gr’lık toz "instant" maya da kullanabilirsiniz)

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 2 su bardağı ılık süt

á 1 adet yumurta

á 50 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

Üzeri için;

á 10-12 adet yumurta

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Un ve tuzu geniş bir yoğurma kabına koyup elinizle karıştırın. Yaş mayanın yarısını bıçakla kesip elinizle parçalayarak unun üzerine ekleyin (kullanımı çok pratik olan toz "instant" maya da serpiştirebilirsiniz). Tozşekeri serpiştirip tekrar karıştırın. Ilık sütü yavaş yavaş yoğurma kabına aktarın. Oda sıcaklığında bekleyen 1 adet yumurtayı da kırıp yoğurmaya başlayın. Malzemeler birbiriyle iyice karışıncaya kadar yoğurun. Margarini ilave edip yoğurmaya devam ederek yağı hamura iyice yedirin ve kulak memesi yumuşaklığında, elinize hafifçe yapışan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp, oda sıcaklığında en az 45 dakika dinlendirin. Dinlenip kabaran hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlak parçaların tam ortasına bastırarak yumurta büyüklüğünde çukurlar oluşturun. Bu çukurlara kabuklarını yıkayıp kuruladığınız yumurtaları yerleştirin. Hazırladığınız ekmekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Ekmekleri yaklaşık 20 dakika daha tepside dinlendirin. Dinlenen ekmekleri 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ekmeklerin kabuğu sertleşmesin diye fırının alt rafına sıcak su dolu bir tas ya da tepsi yerleştirin. Ekmekleri fırından çıkarıp sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları