Master Chef programına başladığımızdan beri en çok ziyaret etmek istediğim şehirlerden biri Şanlıurfa’ydı. Zengin mutfak kültürü, verimli Harran Ovası ve benzersiz tarihiyle bölgenin en ilgi çekici şehirlerinin başında geliyor. Sadece nefis lahmacunu ve kebabı, meşhur isotu değil, evlerde pişen birbirinden lezzetli yemekleri de bir o kadar özel...
#Somer SivrioğluTaşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#ÇiğköfteYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıYemek deyince akla ilk gelen şehirlerdendir Gaziantep. Adını anınca bile insanın ağzı sulanır. Onun için de gastronomi turizminden en büyük payı bu kent alır. Buranın mutfağının gücü güneşten ve topraktan gelir. Bütün şehir halkının yemek sürecinde mutlaka bir görevi vardır. Kasap uygun et verir, mahalle fırını evin mutfağı gibidir, baharatçı her evin damak zevkine göre özel bir karışım hazırlar... Gaziantep mutfağının ‘aşırı lezzetli’ olmasının daha birçok nedeni vardır. Gelin bunlara yakından bakalım...
#Mehmet YaşinYemek deyince akla ilk gelen şehirlerdendir Gaziantep. Adını anınca bile insanın ağzı sulanır. Onun için de gastronomi turizminden en büyük payı bu kent alır. Buranın mutfağının gücü güneşten ve topraktan gelir. Bütün şehir halkının yemek sürecinde mutlaka bir görevi vardır. Kasap uygun et verir, mahalle fırını evin mutfağı gibidir, baharatçı her evin damak zevkine göre özel bir karışım hazırlar... Gaziantep mutfağının ‘aşırı lezzetli’ olmasının daha birçok nedeni vardır. Gelin bunlara yakından bakalım...
#Gaziantepİstanbul, Galata Köprüsü’nün Eminönü ayağı, Haliç tarafındaki küçük meydan. İyot, sirke, duman ve ızgara balık kokusunun çektiği yüzlerce insan bu meydana akıyor. Yanyana dizili üç tane ızgara teknesi var. Her birinin üzerinde iskeleden alabandaya kadar kocaman ızgaralar üstünde yüzlerce balık cızırdıyor.
Urfalı Mehmet Durak Parlakçı, yörenin otantik yemeği olan çiğköfte ve yumurtalı köftenin gerçek usulde hazırlanışını, tüm Türkiye ve özellikle Almanya’da yaşayan Türklere tanıtmak için bir VCD hazırladı. Parlakçı, VCD’sini Türkiye’nin büyük alışveriş merkezlerinde satmaya hazırlanıyor.